K1 i Boks

Devin Haney pristao je boriti se protiv Lomachenka unatoč ramazanu: Poznat je datum njihove borbe

Devin Haney (lijevo) i Vasyl Lomachenko (desno)

 Screenshot (youtube, Top Rank Boxing)
24-godišnji američki boksač opet je bio voljan pristati na uvjete koji mu ne odgovaraju

2023. godina mogla bi biti godina u kojoj ćemo konačno svjedočiti svim onim boksačkim mečevima kojima se nadamo proteklih godina. Naravno, optimistično je prognozirati nešto takvo, ali Tyson Fury i Oleksandr Usyk jako blizu su službenog ugovaranja svoje borbe, Terence Crawford i Errol Spence Jr. više su nego otvoreni za međusobni obračun, a postoji mogućnost da ćemo gledati i meč Bivola i Beterbieva.

Borba koja također spada u isti koš s gore navedenima jest ona između Devina Haneyja (29-0, 15 KO) i Vasyla Lomachenka (17-2, 11 KO). 24-godišnji Haney trenutno je apsolutni prvak lake kategorije i sva četiri najveća pojasa u njegovom su vlasništvu. Titule je ujedinio sredinom prošle godine porazivši Georgea Kambososa Jr.-a na njegovom terenu u Australiji. Pristao je Haney odraditi i revanš na gostujućem terenu, a još je uvjerljiviji bio u revanšu koji su odradili u desetom mjesecu 2022. godine.

Vasyl Lomachenko s druge strane jedan je od najspektakularnijih boksača današnjice. Ukrajinac posjeduje nevjerojatnu brzinu, rad nogu i strašnu boksačku tehniku, ali dvaput u karijeri je upisao poraz i time pokazao da je itekako ranjiv. Lomachenko je gubio u drugom profesionalnom nastupu od Orlanda Salida, a svoj drugi poraz upisao je u 10. mjesecu 2020. godine. Tada ga je porazio Teofimo Lopez. Lomachenko je nakon toga upisao tri pobjede zaredom, a izgleda da će četvrtu tražiti upravo protiv Haneyja.

Prema Mikeu Coppingeru s ESPN-a, pregovori između Lomachenka i Haneyja su pred samim krajem, a borba će se održati 20. svibnja (peti mjesec) u Las Vegasu. Radi se o terminu koji ne odgovara najbolje Haneyju kao pripadniku islamske vjeroispovijesti.

Naime, ovogodišnji Ramazan počinje 22.3. i završava 21.4., a bit će to period u kojem Haney strogo posti preo dana, sve dok se ne smrači. Dobar dio svojih priprema proveo bi u postu, a krajem prvog mjeseca u razgovoru za ESPN izjavio je kako se nada da neće morati prolaziti kroz to.

‘‘Teško je trenirati i odrađivati puni trening kamp dok postite, jer ne smijete jesti od izlaska do zalaska sunca. Morao bih sparirati dok mi je zabranjeno piti vodu i jesti preko dana, ili bih morao trenirati samo tijekom noći. Ja treniram dva do tri puta dnevno i ne bih mogao ugurati toliko treninga u taj period.‘‘, rekao je Haney.

Unatoč tome, ovaj sjajni mladi boksač ponovno je pristao na uvjete koji mu ne odgovaraju najbolje. Nakon dva odlaska na gostujući teren bez svoje stalne ekipe u kutu, Haney je pristao na trening kamp u doba Ramazana i 20. svibnja (peti mjesec) najizgledniji je datum za meč između Haneyja i Lomachenka.

Pobjednik borbe bit će apsolutni prvak kategorije do 61 kilogram, a bit će to boksački meč najviše moguće kvalitete. Jedva čekamo!

Linker
16. travanj 2024 16:49