K1 i Boks

Dmitry Bivol o WBC-ovoj zabrani za ruske boksače: ‘Isti sam kao ostali, samo živim na drugom mjestu‘

Dmitry Bivol

 Valery Sharifulin/TASS/Profimedia
Ponajbolji boksač svijeta razočaran je zbog miješanja politike u sport

Ruski boksač Dmitry Biol (21-0) jedan je od najboljih boksača na svijetu u ovom trenutku. Neporaženi 32-godišnjak vlasnik je WBA-ove titule svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji, a zanimljive opcije nude mu se za sljedeće nastupe.

Canelo Alvarez silno želi revanš protiv Dmitryja Bivola koji ga je porazio u petom mjesecu prošle godine, a meč protiv Artura Beterbieva također je jako interesantna opcija za Bivola.

Neki problemi ipak se nameću oko odabira sljedećeg protivnika. Canelo Alvarez želi se boriti u poluteškoj kategoriji, dok Bivol ovaj put želi obračun u nižoj, supersrednjoj kategoriji. Ruski boksač želi dokazati da može poraziti Canela i u njegovoj prirodnoj kategoriji, jer već je dokazao da je u poluteškoj kategoriji bolji od Meksikanca. Također, Bivol želi osvojiti svjetsku titulu u još jednoj težinskoj kategoriji, a Canelo Alvarez drži sve četiri titule u supersrednjoj kategoriji.

Artur Beterbiev vlasnik je triju svjetskih titula (WBC, IBF, WBO) u poluteškoj kategoriji i Bivol bi pobjedom nad njim postao apsolutni prvak u poluteškoj kategoriji. Time se Bivolu nude dvije opcije za postati apsolutnim prvakom svijeta, ali u oba slučaja bi mogao imati problem kad je u pitanju osvajanje WBC-ovog pojasa.

Canelo i Beterbiev drže WBC titule u svom vlasništvu, ali predsjednik WBC-a Mauricio Sulaiman redovno ističe kako WBC neće dopustiti ruskim borcima da boksaju za taj pojas, sve dok traje ruska invazija na Ukrajinu. Time Bivol ispada iz konkurencije za taj pojas, a ukoliko se pitate kako Beterbiev drži tu titulu, razlog leži u dvojnom državljanstvu. Beterbiev osim ruskog posjeduje i kanadsko državljanstvo, a Sulaimanu je to dovoljno dobar razlog da zažmiri na Arturovu rusku putovnicu.

Sulaiman je u drugom mjesecu ove godine istaknuo kako ruski i bjeloruski boksači ipak mogu zatražiti određeno ‘‘izuzeće‘‘, a zatim bi čelništvo WBC-a odlučilo postoje li uvjeti za uvažiti takav zahtjev. Naravno, ukoliko bi uočili financijsku isplativost, velika je vjerojatnost da bi odobrili zahtjev, a Bivol je definitivno financijski privlačan boksač za WBC.

Dmitry Bivol u razgovoru za ‘‘Seconds Out‘‘ odlučio je prokomentirati ovaj potez WBC-a, a ruski boksač očekivano je nezadovoljan zbog miješanja politike u sport.

‘‘Naravno da to nije fer. Kako netko može reći da je prvak svijeta, ako postoje boksači iz određene države kojima nije dozvoljeno boriti se za taj pojas? Moguće je da je taj tip bolji od vas i to nije fer. Tip iz te države možda samo trenira, provodi svoje vrijeme u dvorani, ali nije mu dozvoljeno boriti se. Taj tip isti je poput vas, ali jednostavno živi na drugom mjestu. No taj tip radi isto ono što vi radite. Trenira, bori se, sličnog je mentaliteta. Zašto mu nije dopušteno boriti se? To jednostavno nije pošteno.‘‘, rekao je razočarani Bivol.

Zabrane nastupa ruskim i bjeloruskim sportašima uistinu su ‘‘škakljiva‘‘ tema u svijetu sporta. Neki smatraju da se radi o dobrom potezu kojim se potiče Rusiju na povlačenje i prekid rata, ali puno je onih koji smatraju da se radi o nepotrebnom miješanju politike sa sportom. Činjenica je da ruski sportaši podosta ispaštaju zbog invazije njihove države na Ukrajinu.

Linker
26. travanj 2024 07:50