K1 i Boks

Dmitry Bivol: ‘Osjećao sam se kao da mi ruka prodire u glavu dok sam blokirao njegovu desnicu‘

Artur Beterbiev (lijevo), Turki Alalshikh (sredina) i Dmitry Bivol (desno)

 Screenshot (twitter, Michael Benson)
Bivši svjetski prvak u poluteškoj kategoriji pokušao je dočarati koliko snažno udara Artur Beterbiev

Udaračka snaga Artura Beterbieva zbilja je nešto posebno. Zastrašujući Čečen sve do posljednjeg nastupa imao je stopostotan učinak pobjeda nokautom. 20 pobjeda, svih 20 prekidom. Rijetko koji boksač, a posebice ako se ne radi o teškašima, može se pohvaliti takvim nokauterskim učinkom.

Mnogi su upoznati i s brojnim videima koji prikazuju Beterbieva kako udara vreću ili fokusere, a udarci jezivo odzvanjaju dvoranom. No, stopostotni nokauterski niz Artura Beterbieva prekinut je proteklog vikenda u Rijadu. Dmitry Bivol uspio je odraditi punih 12 rundi s Beterbievim, a to nikome ranije nije pošlo za rukom. Nažalost po Bivola, suci su pobjedu ipak dodijelili Beterbievu, iako se mnogi stručnjaci ne slažu da je to ispravna odluka.

Konstantni presing Beterbieva, kao i vidljiva šteta koju je radio na licu Bivola, neki su od glavnih razloga zbog kojeg je došao do pobjede. Iako je mnoštvo Arturovih udaraca odsjelo na bloku Dmitryja Bivola, čak i sam Bivol priznaje kako i takvi udarci imaju efekt.

"On ima vrlo snažne udarce. Osjetio sam njegovu desnicu čak i kroz svoju lijevu ruku. Moj palac je nateknut jer sam ga držao uz glavu, a on me udarao po toj ruci. Osjećao sam se kao da moja ruka prodire u moju glavu zbog moći njegovih udaraca.", opisao je Bivol za BoxNation TV.

Na zajedničkoj fotografiji Beterbieva, Turkija Alalshikha i Dmitryja Bivola dan nakon održanog meča, vidljivo je kako je lijeva šaka Dmitryja Bivola uistinu znatno veća u odnosu na desnu, odnosno natekla je od brojnih silovitih udaraca koji su odsjeli na bloku tijekom meča s Beterbievim.

Teško je utrenirati takvu snagu udarca. Mnoštvo boksača trenira naporno poput Beterbieva, ali čvrst Čečen puno toga duguje i genetici. Njegova snaga gotovo je nadljudska i Bivol zaslužuje veliko poštovanje jer je uspio odraditi svih 12 rundi s takvom "zvijeri".

Linker
14. listopad 2024 14:15