K1 i Boks

Don Charles ne miri se s porazom Duboisa: ‘Usyk je dobio priliku izvući se, borba je tada trebala biti gotova!‘

 JANEK SKARZYNSKI Afp
Žalit će se na ovu odluku, no pitanje ima li kruha od toga

Don Charles, trener natjecatelja u teškoj kategoriji Daniela Duboisa, čvrsto stoji na svom stajalištu da je njegovom boksaču ukradena prilika da se opasa prošle subote navečer u Poljskoj. Charles vjeruje da je njegov boksač nokautirao Oleksandra Usyka u petoj rundi njihove borbe za naslov svjetskog prvaka. Tijekom dotične runde, Dubois je bacio jak udarac u tijelo nakon čega je Usyk ostao ležati u bolovima.

Sudac Luis Pabon donio je brzu presudu da je Duboisov udarac bio nizak udarac. Nakon što mu je trebalo nekoliko minuta da se oporavi od udarca, Usyk je nastavio borbu i na kraju zaustavio Duboisa u devetoj rundi. Posljednjih nekoliko dana vodila se žestoka rasprava o tome je li udarac bio legalan ili nije. Duboisovi promotori planiraju uložiti žalbu WBA-u - nadajući se da će preokrenuti ishod u "no contest".

"Dubois trenutno nije u dobrom stanju, izbezumljen je. Otet mu je njegov san. Od tog trenutka nadalje (u petoj rundi), zamah se promijenio. Usyk je koristio svoje superiorno iskustvo i svoj majstorski boks da bi se izvukao iz te situacije. Bilo mu je dopušteno pobjeći iz te situacije, borba je tada trebala biti gotova!", rekao je te nastavio:

"Čak ni tehnički nokaut, nokaut. Osjećam se povrijeđeno, osjećam se ranjeno. Moj borac, on je mlad dečko. On nije tip koji govori puno. Srećom po nas, ima lijepu usku obiteljsku jedinicu, a otac mu je vrlo jak karakter koji će ga držati na okupu. Radit ću ono što trener radi mentalno. Nije čak ni fizički, nego mentalno."

Prema Charlesu, izrazio je zabrinutost zbog toga što je Usykov gard nosio previsoko.

"Usyk je poznat po tome što svoj gard nosi iznimno visoko. Imamo snimku suca kako čita naša pravila u svlačionici 45 minuta prije borbe. Rekao nam je: ‘Imate li pitanja?‘ Rekao sam: ‘Da.‘ ‘Može li Usyk nositi štitnik za prepone tamo gdje bi trebao završiti?‘ A on je rekao, ‘Dobro‘. Ništa se takvog nije dogodilo. Prije nego što zvono zazvoni, trebao je pokazati na dvojicu boraca i reći: ‘Ovo je dobro, ovo nije dobro‘. Trebao je reći, ali je propustio protokol", zaključio je.

Linker
21. travanj 2024 21:40