K1 i Boks

Dva međusobna meča boksača iz vrha najuzbudljivije kategorije ugovorena za isti vikend u prosincu

Devin Haney

 David Becker/Getty images/Profimedia
Devin Haney i Gervonta Davis na do sada najvećim ispitima karijere

Iako nismo dobili uparivanje trenutno najvećih zvijezda vjerojatno najuzbudljivije kategorije profesionalnog boksa, lake kategorije, ispiti kakvi slijede Devinu Haneyu i Gervonti Davisu trebali bi donijeti vrhunske mečeve i osim toga mečeve u kojem popularni dvojac nikako neće biti sigurni favoriti. Što je još zanimljive, u ring će ova dva mlada lava dan za danom, prvog vikenda u prosincu.

Prvi će u ring 22-godišnji Haney (26-0, 15 KOI) i to u subotu 4. prosinca. Datum je to za koji si je Haney neko vrijeme bezuspješno pokušavao naći adekvatnog protivnika. Na kraju je iskoristio situaciju koju je stvorila ozljeda Ryana Garcije. Naime, on se trebao boriti protiv Josepha "JoJo" Diaza, koji je tim putem ostao bez protivnika. Haneyev tim, predvođen Eddiejem Hearnom, kontaktirao je Diazove predstavnike i tako je dogovoren njihov meč.

Haney će u ogled protiv 28-godišnjeg Diaza (32-1-1, 15 KO) unijeti jedini pojas koji nedostaje Teofimu Lopezu, onaj WBC-ov. Diaz je trenutno drugi boksač ove kategorije prema BoxRecu, iako je zapravo pridošlica u nju, iz polulake kategorije, gdje je držao pojas IBF prvaka. Radi se o vrlo nezgodnom, brzom i pokretljivom boksaču te time još jednom zanimljivom ispitu za mladog Haneya, koji je unatoč svojoj mladosti već postigao sjajne rezultate. Na račun toga mnogi smatraju da će do kraja karijere izgraditi status jednog od najvećih ikad.

Samo dan kasnije slijedi ispit za 26-godišnjeg "Tanka", Gervontu Davisa (25-0, 24 KO), jednog od trenutno najopakijih nokautera u lakim kategorijama i najtalentiranijeg pulena Floyda Mayweathera. Vrlo uzbudljivi Davis vraća se u kategoriju gdje ga zapravo svi žele vidjeti, a njegov meč nažalost je jedno vrijeme bio ugrožen. Naime, prvobitno se on trebao boriti protiv Rolanda Romera, još jednog uzbudljivog udarača. Ipak, prošlog mjeseca Romero se našao u pravnim problemima nakon nekoliko optužbi za seksualno zlostavljanje. Nije bilo druge nego tim ga putem ukloniti iz najvećeg meča karijere.

Kako je do okršaja ostalo dovoljno vremena za kvalitetno se pripremiti, priliku doći do WBA regular pojasa kojeg će Davis braniti prihvatio je Isaac Cruz (22-1-1, 15 KO). 23-godišnji Meksikanac samo je jedan iz niza mladih uzbudljivih boraca ove kategorije, a izazov je prihvatio motiviran sjajnim nizom pobjeda nad Diegom Magdanelom, Joseom Romerom i Franciscom Vargasom. Dovele su ga te pobjede na osmo mjesto ljestvice prema BoxRecu, no realno bi to bilo ipak malo niže, budući da su zbog neaktivnosti s iste uklonjeni Teofimo Lopez i George Kambosos Jr., dok je Davis na BoxRecu rangiran u jednoj kategoriji iznad. Lopez i Kambosos vratit će se na ljestvicu nakon što odrade svog meč dogovoren za 27. studenog. Što se tiče ovog okršaja, nema sumnje kako nas očekuje munjeviti boks između opakog nokautera te predstavnika agresivnog meksičkog stila boksa.

Meč Davisa i Cruza ugostit će Staples Center dvorana u Los Angelesu.

Linker
25. travanj 2024 12:31