K1 i Boks

Eddie Hearn ima potencijalni termin za borbu Furyja i Joshue: ‘Prevelika je to borba da se ne dogodi‘

Anthony Joshua

 Ben STANSALL/AFP
O meču bez kojem smo prošle godine dramatično ostali se ne prestaje pričati

Preokretom tj. "twistom" poput onih iz najboljih trilera snimljenih u zlatno doba žanra, odnosno u devedesetim godinama prošlog stoljeća, ostala je svjetska boksačka javnost bez meča Anthonyja Joshue i Tysona Furyja. Ključna osoba bio je Deontay Wilder, koji je sudski izborio pravo na meč protiv Furyja te se Joshua okrenuo u drugom smjeru. Pretpostavljalo se kako je meč samo odgođen dok obojica ne odrade ono što je bilo ispred njih, no problemi su se pojavili kad je Joshua doživio poraz od Oleksandra Usyka.

Da se to nije dogodilo, vjerojatno bismo već imali proljetni datum velikog okršaja, dok će ovako Joshua pokušati svoje titule vratiti kroz revanš protiv Usyka, a Fury bi se, prema svemu sudeći, mogao boriti protiv DIliana Whytea, koji je obavezni izazivač za njegovu WBC titulu prvaka. No, smatra Joshuin promotor Eddie Hearn kako bi do meča protiv Furyja moglo doći neovisno o tome što će se u idućim mečevima dogoditi.

Joshuin meč protiv Usyka vjerojatno će se dogoditi u travnju ili svibnju, nakon čega će Joshua biti spreman idući put nastupiti na jesen. I tu vjeruje Hearn da će Fury biti protivnik. On bi svoj idući meč trebao odraditi još ranije, krajem ožujka, no kombinacija oko protivnika još uvijek ima nekoliko te je nastala prava zavrzlama tako specifična za današnji profesionalni boks. Situacija je biti jasna kad se mečevi naravno odrade.

"Borba između Joshue i Furyja je još uvijek borba koju svi žele. Ljudi se nadaju vidjeti to i zato će taj meč uvijek biti aktualan. Naravno, što bude veći, bit će bolje za sve nas", rekao je ovih dana Hearn, dodavši obećanje fanovima: "Obećavam vam da će se ta borba dogoditi. Krajem ove godine ili u ranim mjesecima iduće. Taj meč se mora dogoditi jer je jednostavno prevelik da se to izbjegne.

Ono što ga ipak može spriječiti bio bi eventualni uvjerljivi Joshuin poraz u revanšu protiv Usyka. To je nešto nakon čega bi interes svakako splasnuo, čime bi automatski porastao interes za ogled Usyka i Furyja, što je zapravo meč kojem se "Gipsy King" nadao već sad te je pozivao Joshuu na odustajanje od revanša, što ovome naravno nije bilo opcija. Da, borba Joshue i Furyja bi i tada bila velike, no nikako ne veća i smislenija od okršaja za ujedinjenje titule, što je zapravo bila početna premisa i prvobitno planiranog meča.

Na Hearnu je osigurati Joshui što bolje uvjete da pojaseve vrati u svoje vlasništvo, što on očito i čini, dok će Joshuin zadatak biti da se pripremi na najbolji način, mentalno spreman uđe u ring, a onda odradi posao. Ukoliko izgubi i u revanšu, realno je da će biti sve manje zanimljiv, barem prije nego ne napravi ponovno neki veliki rezultat.

Linker
14. travanj 2024 17:42