K1 i Boks

Ryan Garcia napokon bi trebao u ring nakon 15 mjeseci neaktivnosti

Canelo Alvarez i Ryan Garcia

 Tim Warner/Getty images/Profimedia
S nestrpljenjem čekamo novi nastup sjajnog 23-godišnjeg boksača

U siječnju prošle godine došao je Ryan Garcia ((21-0, 18 KO) do svoje najveće pobjede u karijeri. Savladao je bivšeg zlatnog olimpijca Lukea Campbella, u meču gdje se našao u velikim problemima iz kojih se izvukao te završio posao nokautom u sedmoj rundi.

Bio je to meč u kojem je "King Ry" potvrdio svoju kvalitetu te je dokazao da nije samo potencijal nego i konkretan boksač. Iako su mnogi smatrali kako je pokazao puno slabosti, nitko nije mogao osporiti da je napokon u rezime stavio pravu veliku pobjedu. Očekivala se jako dobra godina za njega, no on je ostao samo na tom meču. Izjavio je nedavno kako je uzeo pauzu iz mentalnih razloga, dok je meč koji je planirao za prosinac bio prisiljen otkazati zbog ozljede koja mu se u međuvremenu dogodila.

Sad je ponovno u treningu i spreman je za nastup, a prema izjavama njegovih promotora i njega samog, to bi se trebalo dogoditi 2. travnja, vjerojatno u Las Vegasu. Protivnika još uvijek nema, ali upućeni govore kako bi to trebao biti Joseph "JoJo" Diaz (32-2-1). Diaza smo prošlog mjeseca mogli pratiti u meču za WBC titulu protiv Devina Haneya, koji je izgubio jednoglasnom odlukom nakon 12 rundi. Diaz je inače bivši IBF prvak svijeta u polulakoj kategoriji, a borio se za svjetsku titulu i u perolakoj.

Od cijele lake kategorije se zapravo puno toga očekivalo u 2021. godini, no na kraju je ispalo da je tek Vasiliy Lomachenko odradio dva meča, dok su sve ostale najveće zvijezde, Devin Haney, Gervonta Davis, Garcia te na kraju Teofimo Lopez i novi trostruki prvak George Kambosos Jr. nastupili samo po jednom.

Ovo bi trebala biti plodonosnija godina za sve. Diaz ne bi nikako bio loš protivnik za Garciju, no ako ga savlada će se susresti s novim kritikama fanova, koji će ga htjeti vidjeti s nekim od boksača navedenih u gornjem odlomku. No, nakon tolike duge pauze najvažnije je nastupiti i pomalo bi nezahvalno bilo tražiti takav meč u ovom trenutku. Najvažnije je da se kategorija napokon pokrene.

Mi se samo možemo nadati da ćemo uskoro na djelu vidjeti najbrže ruke svijeta, kako su mnogi zaljubljenici u njegov boks nazvali ovog 23-godišnjaka.

Linker
26. travanj 2024 11:57