K1 i Boks

Eddie Hearn ima u planu meč ‘koji će zapaliti SAD i Veliku Britaniju‘: Gervonta Davis uskoro će dobiti ponudu

Gervonta Davis

 Adam DelGiudice/Zuma Press/Profimedia
Čelni čovjek Matchroom Boxinga želi organizirati meč kojim bi parirali onome što Saudijci organiziraju u posljednje vrijeme

Gervonta Davis proteklih dana javno se prozivao s Turkijem Alalshikhom, Saudijcem zaduženim za organizaciju spektakularnih boksačkih evenata na teritoriju Saudijske Arabije.

Sve je započelo tako što je Turki izjavio kako želi vidjeti Gervontu Davisa na nekom od tih evenata. Američka zvijezda podosta bahato je odgovorila, tražeći dva Ferrarija ‘‘na kućna vrata‘‘, prije nego stupe u ikakve pregovore.

‘‘Možemo ti poslati dvije boksačke rukavice i to je sve.‘‘, bio je odgovor Alalshikha.

Hoće li se Saudijci i Gervonta ikada dogovoriti, vrijeme će pokazati. Činjenica je da američko boksačko tržište nije pretjerano zadovoljno uključenjem Saudijaca na tržište. Naime, velike boksačke priredbe munjevitom brzinom sele na Bliski istok, a dugi niz godina SAD i Velika Britanija bili su lideri na tržištu spektakularnih boksačkih evenata.

Ono što Amerima također ne odgovara, jesu vremenski termini u kojima se održavaju boksačke priredbe u Saudijskoj Arabiji. Usporedbe radi, Rijad je osam sati ispred New Yorka, a čak 11 ispred Las Vegasa. Dakle, Amerikanci velike evente u Saudijskoj Arabiji mogu gledati u ne pretjerano prihvatljivim terminima, a sve to samo dodatno umanjuje interes američke publike za boksom.

Tu je naravno i financijski ‘‘dio kolača‘‘ koji promotori i organizatori ubiru organizacijom velikih evenata, a Saudijcima je trenutno jako teško konkurirati. Možda upravo Gervonta Davis bude protivnik saudijskog preuzimanja tržišta i nastavi graditi svoju karijeru isključivo na teritoriju SAD-a. Nije isključeno da dobijemo takve bitke na tržištu, ali isto tako nije isključeno da saudijski petrodolari jako brzo dovedu Gervontu Davisa na neki od evenata u Saudijskoj Arabiji.

Sve u svemu, interesantan period je pred nama, a čini se da je i Eddie Hearn svjestan kako Britanci i Amerikanci moraju ponuditi nešto čime će parirati Saudijcima. Stoga je Hearn otkrio kako će poslati Gervonti Davisu ponudu za meč koji bi privukao veliku pažnju ili Hearnovim riječima: ‘‘Zapalili bi Ameriku i Ujedinjeno Kraljevstvo‘‘.

U pitanju je borba protiv Conora Benna (23-0), engleskog velteraša koji postaje sve većom zvijezdom. Benn je trenutno neporažen i zauzima peto mjesto na WBC-ovoj ljestvici izazivača u velter kategoriji. Boxrec ga svrstava na deseto mjesto ljestvice, ali 27-godišnji Benn sigurno će dodatno napredovati na tim ljestvicama.

Ono što bi moglo predstavljati određeni problem, jesu težinske kategorije u kojima nastupaju ovi boksači. Gervonta Davis boksač je lake kategorije (61,2 kg), dok Conor Benn nastupa u velteru (-66,67 kg). Između se nalazi super laka kategorija (-63,50 kg) u kojoj bi se Gervonta i Benn zapravo mogli naći.

Hearn planira ovu borbu ugovoriti za travanj (4. mjesec) ili svibanj (5. mjesec), ali vidjet ćemo hoće li Gervonta Davis prihvatiti ono što Matchroom ima za ponuditi. Davis je u ovom trenutku ponajveća američka zvijezda, ali Saudijci mu vjerojatno mogu ponuditi još bolje uvjete, ali čak i zanimljivije protivnike od Benna.

Linker
11. travanj 2024 01:22