K1 i Boks

Eddie Hearn o manjku popularnosti najboljeg svjetskog boksača: ‘Amerikanci ga ne znaju ispromovirati, ne rade to dobro‘

Terence Crawford

 Adam DelGiudice/ZUMA Press Wire//Shutterstock Editorial/Profimedia
Engleski boksački promotor vjeruje kako bi neporaženi američki šampion trebao kotirati kao vodeća boksačka zvijezda

40 pobjeda u jednako toliko nastupa, 31 pobjeda nokautom i ni jedan jedini poraz nakon 40 odrađenih mečeva. Prvi muški boksač koji je ujedinio četiri pojasa (WBC, WBA, WBO, IBF) u dvije različite težinske kategorije, a ovaj vikend započinje pohod na još jednu težinsku kategoriju.

Pretpostavljate, radi se o Terenceu Crawfordu. 36-godišnji boksač iz Omahe po mnogima je najbolji boksač današnjice. Svjetskim prvakom postajao je u tri različite težinske kategorije, a u super lakoj i velteru uspio je ujediniti pojaseve.

Posebno impresivan bio je Crawford u sedmom mjesecu prošle godine. Nakon nekoliko godina prozivki, pregovora i iščekivanja, Crawford je konačno ukrstio rukavice s Errolom Spenceom Jr.-om. Spence je držao WBC, IBF i WBA titule svjetskog prvaka u velter kategoriji, a sve dok nije ušao u ring s ‘‘Budom‘‘, Spence je bio neporažen (22-0). Predviđao se vrlo napet i uzbudljiv meč, bez jasnog favorita. Međutim, dobili smo potpuno jednostran okršaj u kojem je Crawford izdominirao Spencea te ga završio tehničkim nokautom u devetoj rundi.

Bilo je to remek-djelo u režiji velikog šampiona, rođenog pobjednika, Terencea Crawforda. ‘‘Bud‘‘ ovaj vikend, točnije u noći sa subote na nedjelju boksat će protiv Israila Madrimova (10-0-1). Ulozi su WBA titula svjetskog prvaka i WBO-ov status privremenog svjetskog prvaka. Crawford ima namjeru ujediniti pojaseve i u super velter kategoriji, a Madrimov je prva prepreka na tom putu.

Meč između Crawforda i Madrimova predvodit će boksački spektakl u Los Angelesu. Bit će to još jedan odličan event u režiji Saudijaca, a nakon nešto više od godinu dana, ponovno ćemo imati čast gledati Crawforda unutar ringa. No, dojam je kako sam meč ne privlači previše pažnje, kao i mnogi prijašnji Crawfordovi mečevi.

Unatoč svim nabrojanim uspjesima i atraktivnom stilu borbe, Terence Crawford ne pripada kategoriji najvećih svjetskih boksačkih zvijezda. Prema nekim javno dostupnim brojkama, njegovi mečevi protiv Shawna Portera, Amira Khana i Viktora Postola prodali su od 50 do 150 tisuća PPV-ova. Okršaj sa Spenceom postigao je solidne brojke sa 700 tisuća prodanih prijenosa.

1,7 milijuna brojka je Crawfordovih pratitelja na Instagramu, što je također daleko od brojki koje prate najveće zvijezde poput Canela (18,2 milijuna pratitelja), Anthonyja Joshuu (17 mil.), Tysona Furyja (7 mil.), pa čak i Oleksandra Usyka (3 mil.).

Neki bi rekli kako Crawford nema karizmu i njegova osobnost nije dovoljno interesantna publici. Teško je složiti se s tom konstatacijom. ‘‘Bud‘‘ Crawford ima sjajnu životnu priču, a ‘‘highlight‘‘ te priče svakako je slučaj iz 2008. godine. Crawford je tada sudjelovao u uličnoj igri bacanja kockice (nešto slično jambu) i osvojio je ponešto novca. U trenucima kad se odlučio povući iz igre, Crawford je sjeo u automobil i bio je spreman napustiti mjesto igre. Nešto dulje Crawford se zadržao na tom mjestu, brojeći novac koji je upravo osvojio. Uslijedio je pucanj iz pištolja i Crawford je upucan u glavu.

‘‘Dobro se sjećam što se dogodilo. Brojao sam novce...20, 40 dolara, a zatim se začulo ‘POW‘‘‘, prepričavao je Crawford u razgovoru za World Boxing News.

Metak je prošao kroz staklo automobila, a Crawforda je pogodio u desnu stranu glave, ispod uha, a nešto iznad vrata. Crawford je u jednom od intervjua otkrio kako ga je spasila činjenica da je metak djelomično promijenio putanju nakon što je prošao kroz stražnje staklo automobila. Osoba koja ga je upucala ciljala je u stražnji dio njegove glave, a da ga je uspješno pogodio u mozak, Crawford bi vjerojatno preminuo. Ovako ga je metak okrznuo s desne strane glave i Terence se izvukao bez velikih posljedica.

‘‘Kroz Božju milost, nije mi bilo određeno da umrem. Moja svrha nešto je drukčija. Bog mi je dao drugu i treću šansu da iskoristim svoje talente i postanem svjetskim prvakom.‘‘, rekao je Crawford u intervjuu za WBO.

Terence Crawford uspio se odvesti do bolnice, a čak je stigao nazvati i svoju sestru kako bi joj javio da je ranjen hicem iz pištolja.

Život Terencea Crawforda doživio je preokret nakon toga. Ujak mu je pojasnio kako ‘‘Bog ima puno toga u planu za njega i da je metak u glavu poslužio kao upozorenje‘‘. Crawford se nakon toga maknuo s ulice i posvetio se boksačkoj karijeri. 16 godina kasnije uživa status ponajvećeg boksača u ovom stoljeću.

No, to i dalje nije dovoljno za biti ponajvećom boksačkom zvijezdom današnjice. Netko je negdje zakazao, a Eddie Hearn kao jedan od vodećih boksačkih promotora smatra da su američki promotori krivci za izostanak Crawfordovog zvjezdanog statusa.

‘‘Jedan od problema boksa u Americi svakako je činjenica da javnost nema priliku vidjeti kakav je boksač zapravo kao osoba, kao individualac. Kad bi ljudi imali priliku vidjeti Terencea Crawforda i sve ono što on predstavlja, način na koji živi svoj život, kao i njegove radne navike te poštovanje prema ovoj igri. Kad bi dobili priliku vidjeti kako odgaja djecu, stvari bi bile drukčije. Ne shvaćam zašto u toj državi ne promoviraju bolje njegov šampionski status. Očito je da ga ne promoviraju na pravi način. Da sam ja promotor Terencea Crawforda, potrudio bih se da cijela Amerika zna za ovog tipa. I siguran sam da biste ga voljeli. Volimo ga i mi u boksačkom svijetu, on je zvijezda, ali mislim da nije u krugu najvećih zvijezda. Možda i zato jer se ne ‘krevelji, ne vrijeđa i ne dere se. On je primjer drugima.‘‘, pojasnio je Hearn za Boxing Scene.

Eddie Hearn jako dobro zna kako se promoviraju boksači i kako se stvaraju zvijezde. Stoga ne čudi da je razočaran činjenicom da boksač Crawfordovog pedigrea ne uživa veću popularnost, ali upitno je želi li Terence uopće takvu pažnju i status. Vjerujemo da je sasvim zadovoljan i trenutnim stanjem, jer osobi takvog natjecateljskog duha, sportski rezultati i brojke uvijek će biti ispred brojki na društvenim mrežama.

Linker
13. rujan 2024 05:34