UFC

UFC-ov event u vrhunskom terminu i novi nastup najboljeg svjetskog boksača; Donosimo sve informacije o suboti za pamćenje!

Sandhagen vs. Nurmagomedov (lijevo) | Terence Crawford (desno)

 Screenshot (instagram, Ufc) | Kevork Djansezian/Getty Images/Profimedia
Termini ovih dvaju vrhunskih evenata nadovezuju se gotovo pa savršeno

Još uvijek smo razočarani zbog činjenice da UFC-ov event u Londonu nije bio održan u satnici koja odgovara europskoj publici, ali svojevrsna isprika stiže danas. Naime, najveća svjetska MMA organizacija stiže u Abu Dhabi, a kao što otprije znate, eventi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima također donose satnicu vrlo pogodnu europskoj publici. Za razliku od londonskog eventa, to se ovaj put nije promijenilo i UFC danas gledamo u najboljem mogućem terminu.

Preliminarni dio priredbe započet će već u 18:00 sati, a ‘‘main card‘‘ sačinjen od ukupno šest mečeva, startat će u 21:00h. Program bi trebao završiti oko ponoći. Teško može bolje, zar ne? Prijenos eventa bit će dostupan putem SK Fight kanala, ali u prijenos je uključen samo ‘‘main card‘‘ (šest glavnih mečeva). Šteta zbog izostanka ‘‘prelimsa‘‘ koji su uvijek dostupni putem UFC Fight Pass streaming servisa.

‘‘Fight card‘‘ u rangu ponajvećih UFC-ovih evenata

Večerašnji UFC-ov event ne pripada kategoriji velikih ‘‘PPV‘‘ evenata, ali ‘‘fight card‘‘ je više nego dobar. Priredbu će predvoditi okršaj Coryja Sandhagena i Umara Nurmagomedova, a riječima je teško opisati koliko ovaj meč dobro izgleda na papiru.

Cory Sandhagen po mnogima je možda i najvještiji borac UFC-ove bantam kategorije te je pitanje trenutka kada će doći do pojasa. 32-godišnjak iz Colorada sjajno barata svim segmentima borbe, ali posebno dobar je kada se borba odvija na nogama. Munjeviti udarci, sjajan rad nogu, vrhunski osjećaj za distancu i nevjerojatna atletičnost, neki su od njegovih glavnih aduta. Sandhagen je još od 2018. godine u UFC-u, odradio je 13 nastupa u organizaciji (10-3), a velika većina njegovih protivnika dolazi iz samog vrha kategorije.

Tako je Cory porazio borce poput Marlona Vere, Roba Fonta, Songa Yaonga, Marlona Moraesa, Raphaela Assuncaa, a pod povećalo javnosti posebno je došao u drugom mjesecu 2021. godine. Sandhagen je tada ‘‘letećim koljenom‘‘ nokautirao legendarnog Frankieja Edgara nakon samo 28 sekundi borbe. Poznati borilački portal poput Cageside Pressa i Combat Pressa taj potez proglasili su najboljim nokautom godine.

Tri poraza unutar UFC-a upisao je Sandhagen, a bolji od njega bili su samo Petr Yan, T.J. Dillashaw i Aljamain Sterling. Mečevi s Yanom i posebno onaj s Dillashawom bili su vrlo tijesni, dok je nastup protiv Sterlinga sigurno najlošiji u Coryjevoj karijeri. Sandhagen je sredinom 2020. godine ukrstio rukavice sa Sterlingom, ali jako brzo je srušen i završen stražnjim gušenjem. 88 sekundi službeno je trajao meč, a tu dolazimo do potencijalnog Coryjevog problema.

Naime, Sandhagen je tada pokazao određenu slabost u hrvačkom segmentu, a te slabosti na neki način je iskoristio i T.J. Dillashaw. Ipak, već u meču protiv Dillashawa koji je vrhunski hrvač, Sandhagen je pokazao znatan napredak, a ne sumnjamo kako je u protekle tri godine dodatno napredovao. Iz meča u meč Sandhagen napreduje, ali danas ga čeka još jedan strašno težak ispit.

Umar Nurmagomedov (17-0) borac je vrlo zvučnog prezimena. Radi se o rođaku Khabiba Nurmagomedova i jednom od predvodnika nove generacije boraca koji dolaze iz dvorane Khabibovog pokojnog oca Abdulmanapa. Kao i one prijašnje generacije Abdulmanapovih boraca, Umar posjeduje elitne hrvačke vještine. 4,5 rušenja na svakih 15 minuta upisuje Umar, a čak 56 posto njegovih pokušaja rušenja završava uspješno. Uistinu elitne brojke.

Ono što Umara i tu noviju generaciju čini posebnim, svakako je raznovrsnost njihovih vještina. Bez da umanjujemo veličinu Khabiba Nurmagomedova, činjenica je kako se borci poput Umara Nurmagomedova ili Usmana Nurmagomedova bolje snalaze u borbi na nogama. Vidljivo je kako se s Umarom jako dobro radilo i na tim segmentima, a 28-godišnji Dagestanac posjeduje vrlo fleksibilne kukove koji mu omogućuju plasiranje munjevito brzih i vrlo snažnih ‘‘kickova‘‘. Dodamo li tu jako dobar osjećaj za distancu, kao i besprijekornu fizičko-kondicijsku pripremu, jasno je o kakvom borcu upravo čitate.

Sandhagenova prednost nad Umarom svakako je iskustvo. Nurmagomedov je u UFC-u od 2021. godine i odradio je pet mečeva. Kvaliteta njegovih protivnika daleko je ispod kvalitete boraca s kojima je Sandhagen vodio ratove unutar oktogona, a nerijetko su ti čimbenici od velikog značaja. Također, Umar Nurmagomedov u svom prošlom nastupu pokazao je kako nije u potpunosti neranjiv. Bekzat Almakhan, ne pretjerano poznati Kazahstanac koji je tada debitirao u UFC-u, već u prvoj rundi imao je Umara u nokdaun, ali Dagestanac se uspio oporaviti i vratiti u meč. Umar si takav pad koncentracije ne smije dopustiti protiv borca Sandhagenove kvalitete.

‘‘Šuška se‘‘ kako će pobjednik ovog meča izboriti napad na pojas u bantam kategoriji. Sean O‘Malley i Merab Dvalishvili odmjerit će snage u devetom mjesecu, a upravo Sandhagen ili Nurmagomedov mogli bi čekati pobjednika. Tko god pobijedi u ovom meču, s punim pravom će se nadati ‘‘title shotu‘‘.

Jedini Dagestanac koji ne zna hrvati borit će se protiv poljskog nokautera, Deiveson Figueiredo u lovu ‘‘na nemoguće‘‘

Ostalih pet mečeva ‘‘main carda‘‘ također su jako uzbudljivi. U ‘‘co-main eventu‘‘ gledat ćemo novi nastup još jednog neporaženog Dagestanca. Shara Magomedov nije izdanak Abdulmanapove škole i nije tipičan dagestanski borac. Ovaj neporaženi borac srednje kategorije preferira borbu na nogama i posjeduje vrlo ubojite ‘‘kickove‘‘. No, Shara Magomedov također je borac kojeg mnogi opisuju kao ‘‘jedinog Dagestanca koji ne zna hrvati‘‘. Velike rupe u tom segmentu pokazivao je Shara u nekim ranijim nastupima, ali UFC ga zasad vješto štiti od stilski nezgodnih protivnika.

To su napravili i ovaj put, jer Michal Oleksiejczuk definitivno nije borac koji preferira odvesti borbu u parter. Poljak bilježi 0,73 rušenja po meču, a čak šest puta u karijeri završen je ‘‘submissionom‘‘. Stojka je njegov ‘‘forte‘‘, a u prilog tome ide 14 pobjeda nokautom. Oleksiejczuk će se otvoreno potući sa Sharom Magomedovim i ima se čemu nadati. Boks iskusnog Poljaka na zavidnoj je razini, dok Magomedov sigurno ima prednost po pitanju ‘‘kickova‘‘. Što će donijeti prevagu, saznat ćemo večeras.

Deiveson Figueiredo iskazao je namjeru da postane prvim borcem koji će završiti Marlona Veru. Ekvadorac ima 33 nastupa iza sebe, devet puta je gubio, ali nikada prekidom. Ne samo da nije nokautiran ili prisiljen na predaju, Vera se nikada nije našao u nokdaunu. Uistinu čvrst i tvrd borac, ali ako netko može, onda je to Figueiredo. Malo je boraca koji su svestrani poput bivšeg prvaka UFC-ove muha kategorije. Figueiredo je devet puta porazio protivnike tako što ih je nokautirao, a isti broj pobjeda upisao je i ‘‘submissionom‘‘. Prelazak u bantam kategoriju vidno mu odgovara i njegova moć još je veća bez prekomjernog skidanja kilaže. Figueiredo će se u slučaju pobjede također nadati ‘‘title shotu‘‘, ali teško će preskočiti Sandhagena/Nurmagomedova.

Hoće li se Tony Ferguson izdvojiti na neslavnoj ljestvici?

Novi nastup Tonyja Fergusona također je na programu ovog eventa. Legendarni ‘‘El Cucuy‘‘, borac koji je nekoć bio na glasu kao ‘‘najstrašniji borac lake kategorije‘‘ i uživao je niz od 12 uzastopnih pobjeda, danas je jedan od najpoželjnijih protivnika u toj kategoriji. Sedam poraza zaredom niz je u kojem je Ferguson trenutno. Upiše li večeras osmi poraz, postat će borac s najduljim gubitničkim nizom u povijesti UFC-a. Trenutno dijeli prvo mjesto s B.J. Pennom.

Fergusona čeka okršaj s još jednim veteranom koji je u vidnom padu. Michael Chiesa dvanaest je godina član UFC-a, dugo je kotirao kao top 10 borac lake kategorije, dobre rezultate postizao je i kao velteraš, ali u posljednja tri nastupa upisao je poraze. Ferguson djeluje kao idealan protivnik za povratak na pobjedničke staze, ali zbilja je teško išta prognozirati u okršaju dvojice boraca u ovako slaboj formi.

Joel Alvarez i Elves Brenner otvorit će ‘‘main card‘‘ borbom u lakoj kategoriji. Nećemo ih pretjerano predstavljati. Ako ste ikada gledali Elvesa Brenera, dobro znate o koliko atraktivnom borcu se radi. Njegov meč protiv Gurama Kutateladzea jedan je od najboljih mečeva u posljednjih nekoliko godina, a Joel Alvarez također je više nego adekvatan protivnik za ‘‘ples‘‘.

Nakon Alvareza i Brenera, u kavez će Mackenzie Dern i Loopy Godinez. Okršaj borkinja slamka kategorije jako je važan za obje natjecateljice. Mackenzie Dern poražena je u posljednja dva nastupa, dok Godinez također dolazi u Abu Dhabi nakon poraza. Krajem trećeg mjeseca ove godine porazila ju je Virna Jandiroba. Obje borkinje žele što brži povratak pobjedama i motivacija je na visokoj razini s obje strane.

Engleski borac srpskih korijena večeras debitira u UFC-u

Ukupno sedam mečeva čini preliminarni dio priredbe. Izdvojit ćemo okršaj Jordana Vucenica (13-2-0) i Gurama Kutateladzea (12-4-0). Vucenic je engleski borac srpskih korijena, a prije samo dva tjedna upisao je pobjedu na Cage Warriors 174 eventu. Nakon što je Abdul-Kareem Al-Selwady otkazao nastup na UFC on ABC 7 eventu zbog ozljede, Vucenicu je ponuđena prilika da uskoči na ‘‘short notice‘‘. Bivši prvak Cage Warriors organizacije nije mogao odbiti priliku, iako ga čeka jako težak posao već u debiju.

Guram Kutateladze borac je koji je poražen u posljednja dva nastupa (Damir Ismagulov, Elves Brener), ali njegova kvaliteta ipak je neupitna. Bliski prijatelj Khamzata Chimaeva tehnički je jako potkovan borac i mnogi su mu predviđali blistavu karijeru. Njegovi tijesni porazi u mečevima protiv Ismagulova i Brenera lako su mogli drukčije završiti i Guram bi danas bio na tri pobjede zaredom unutar UFC-a. Podsjećamo, u debiju je porazio Mateusza Gamrota, ali i to je bio vrlo tijesan meč.

Kutateladzea je u meču s Brenerom izdala kondicijska sprema, ali i neiskustvo. Gruzijac je imao Brenera na rubu poraza već u početnoj fazi meča, davao je sve od sebe da ga završi, ali unatoč dominaciji, to mu nije pošlo za rukom. Kako je vrijeme odmicalo, Kutateladze je vidno gubio energiju, Brener je namirisao krv i završio ga je nokatuom u trećoj rundi. Uslijedila je pauza koja sada traje dulje od godinu dana i ne sumnjamo da se 32-godišnji ‘‘Gruzijski viking‘‘ vraća još jači nego prije.

Kompletan popis borbi možete pogledati u nastavku ovog teksta.

image

UFC on ABC 7 - popis borbi

Wikipedia

Nemojte zaspati nakon UFC-ovog eventa, čekaju nas brojne boksačke poslastice

Moramo se dotaknuti i druge borilačke poslastice koju ćemo danas pomno pratiti. Saudijci nas već neko vrijeme oduševljavaju spektakularnim boksačkim eventima, a večeras napuštaju granice svoje države i priredbu će organizirati u Los Angelesu. Nešto više od 20 tisuća ljudi nakrcat će se na BMO stadion u LA-ju, a program će predvoditi najbolji boksač današnjice i jedan od najboljih boksača u ovom stoljeću.

Terence Crawford (40-0, 31 KO) njegovo je ime. Bivši apsolutni svjetski prvak u velteru, ali i u super lakoj kategoriji, danas prelazi u višu kategoriju i pokušat će doći do statusa svjetskog prvaka u super velter kategoriji. ‘‘Buda‘‘ čeka okršaj s Israilom Madrimovim, dosad neporaženim 29-godišnji Uzbekistancem (10-0-1). Madrimov drži WBA titulu svjetskog prvaka, a WBO-ov status privremenog prvaka također je u igri. Crawford želi ujediniti titule u još jednoj težinskoj kategoriji, a Madrimov je prva prepreka na tom putu.

Eddie Hearn proteklih dana izjavio je kako bi se ‘‘doslovno us**o‘‘ da je on u ulozi promotora Terencea Crawforda, jer Israil Madrimov puno je opasniji protivnik nego što mnogi misle. Moramo napomenuti kako je Madrimov borac čiji je promotor upravo Eddie Hearn i Britanac zapravo jako dobro odrađuje svoj posao. Držimo li se činjenica i statistike, Crawford je ipak jasan favorit u ovom okršaju.

Više o ovom meču i o samom Terenceu Crawfordu pisali smo vam jučer, a članku možete pristupiti klikom na LINK.

Ruiz i Miller ponudit će pravi vatromet, Bakole će testirati najveću američku teškašku uzdanicu

Ostatak ovog eventa donosi nekolicinu boksačkih poslastica. Svjesni smo koliko publika s naših prostora uživa u okršajima teškaša i stoga je ovaj event nešto što ne smijete propustiti. Andy Ruiz, debeljuškasti američko-meksički teškaš kojeg pamtimo po senzacionalnoj pobjedi nad Anthonyjem Joshuom, večeras se vraća u ring nakon gotovo dvije godine izbivanja iz istog. Ruiz će boksati protiv Jarrella Millera, nekadašnjeg kickboksača kojeg pamtimo po porazu od Mirka ‘‘Cro Copa‘‘ Filipovića. Miller se nakon brojnih doping skandala i izgona iz kickboksa započeo fokusirao na boksačku karijeru, ali i ta karijera popraćena je padovima na doping. Nadamo se da u ovaj meč ulazi ‘‘čist‘‘, a okršaj između njega i Ruiza potencijalno donosi pravi rat. Obojica mogu podnijeti nevjerojatnu količinu udaraca, ali isto tako obojica posjeduju vrlo moćne udarce. Teško je ne biti uzbuđen zbog ovog meča.

Martin Bakole, samoprozvani ‘‘kralj sparinga‘‘ i boksač koji je prema svojim navodima rušio elitne teškaše na sparinzima, večeras će morati potvrditi svoju kvalitetu protiv vrlo talentiranog američkog teškaša, Jareda Andersona. 24-godišnjeg Andersona prati ogroman ‘‘hype‘‘ i nametnuta su mu očekivanja da postane novim predvodnikom američkih teškaša. Anderson je uspješno odradio prvih 17 profesionalnih nastupa, ali Bakole je razina iznad svih njegov dosadašnjih protivnika. Ovo je meč koji će ponuditi odgovore na brojna pitanja.

Isaac Cruz (26-2-1) i Jose Valenzuela (13-2-0) nisu teškaši, nego boksači super lake kategorije (63,5 kg), ali nemojte ih zapostaviti zbog toga. WBA-ova svjetska titula glavni je ulog ovog meča, a Valenzuela i Cruz odlični su boksači koji vas itekako mogu zabaviti raznovrsnošću svojih boksačkih vještina.

Andy Cruz, 28-godišnji Kubanac iza kojeg je amaterska karijera popraćena trima svjetskim titulama i olimpijskim zlatom iz Tokija, danas će nastaviti izgradnju profesionalne boksačke karijere. Tri pobjede u prva tri nastupa upisao je Cruz, a danas će tražiti dodatni iskorak. Antonio Moran (30-6-1) nije šala. 31-godišnji Meksikanac puno je iskusniji u profesionalnim vodama i sigurno je svjestan kako bi pobjeda nad Cruzom privukla veliku pažnju medija. Znamo kako Meksikanci gotovo nikada ne padaju bez ispaljenog metka i Cruza čeka izuzetno težak meč za IBF International titulu u lakoj kategoriji.

Na spektaklu u Los Angelesu nastupit će i Radivoje Kalajdžić (29-2-0). Srpski borac rodom iz Zenice, još kao sedmogodišnjak preselio je sa svojom obitelji na Floridu gdje je sedam godina kasnije započeo trenirati boks. Kalajdžić je danas profesionalni boksač iza kojeg je 29 pobjeda i samo dva poraza. Marcus Browne i Artur Beterbiev jedini su boksači koji su pobjeđivali Kalajdžića, a srpsko-američki poluteškaš (-79,4 kg) u večerašnji okršaj ipak ulazi kao autsajder.

David Morrell (10-0) jedan je od brojnih izdanaka kubanske škole boksa. 26-godišnji Kubanac trenutno drži WBA (Regular) titulu u svom vlasništvu i neporažen je nakon 10 profesionalnih nastupa. Morrella mnogi vide kao budućnost poluteške kategorije, ali Radivoje Kalajdžić napravio bi ogromnu stvar za svoju karijeru ako bi porazio Morrella. Svjedočili smo i većim iznenađenjima kroz povijest pa stoga nema razloga ne vjerovati da Kalajdžić danas može iznenaditi Morrella.

Priredba započinje u pristupačnom terminu, ali glavni mečevi na rasporedu su u sitne sate

Prema informacijama koje dolaze sa DAZN-ove web stranice, event u Los Angelesu trebao bi započeti u 22:30 sati. Meč između Crawforda i Madrimova očekuje se oko 5:30h ujutro, što znači da oni zagriženiji i naspavaniji fanovi nakon UFC-ovog eventa mogu samo nastaviti s boksačkim programom.

Prijenos eventa nije dostupan putem nekog od regionalnih TV kanala. Priredbu možete pogledati kupnjom PPV-a putem DAZN-a, a cijena PPV-a iznosi 19,99 eura.

image

Fight card boksačkog spektakla u Los Angelesu

Boxrec

Linker
16. rujan 2024 20:51