K1 i Boks

Imane Khelif napokon se oglasila i otkrila planove za nastavak karijere: ‘Trenutno se snima dokumentarac o meni‘

Imane Khelif

 AFP/AFP/Profimedia
25-godišnja osvajačica zlata na Olimpijskim igrama u Parizu sigurno je jako poželjna "roba" među vodećim boksačkim promotorima

Olimpijske igre kao najveći sportski događaj na svijetu prepune su megapopularnih sportaša koji uživaju veliku pažnju javnosti, ali uvijek i poneka nepoznata imena "isplivaju" i nađu svoje mjesto među glavnim pričama Olimpijskih igara.

Imane Khelif jedan je od takvih primjera s ovogodišnjih Igara održanih u Parizu. Nekoliko dana prije njenog prvog nastupa na boksačkom turniru, Khelif se našla pod povećalom svih svjetskih medija. Alžirka je optuživana da je zapravo muškarac koji nastupa u ženskoj konkurenciji, a glavni razlog zbog koje je došlo do svih tih optužbi, zapravo je odluka Svjetske boksačke federacije (IBA).

Naime, IBA je prošle godine zabranila ovoj Alžirki da nastupa u ženskoj konkurenciji. Navodno su provedena istraživanja kojima je utvrđeno da ona ne bi trebala imati pravo natjecanja u ženskoj konkurenciji, ali Međunarodni olimpijski odbor nije se usuglasio s odlukom IBA-e i Khelif je dobila zeleno svjetlo za nastup na turniru.

Alžirka je bez većih problema osvojila zlato na Igrama u Parizu, a istovremeno je postala i poprilično velika boksačka zvijezda. Alžirci su ju dočekali kao junakinju, a boksački promotori poput Eddieja Hearna javno su pokazivali interes za sklapanjem suradnje kako bi sudjelovali u izgradnji njene profesionalne karijere. Ipak, posljednjih nekoliko tjedana vlada svojevrsno zatišje po pitanju Imane Khelif kojoj je očito trebalo ponešto vremena za razmišljanje o sljedećim koracima. Alžirka je u nedjelju održala konferenciju za medije i podijelila je svoje planove za period koji slijedi.

"Trenutno je u pripremi dokumentarac o mojoj priči i mom uspjehu, a taj dokumentarni film bit će prikazan na brojnim međunarodnim platformama.", započela je Khelif, a zatim je dodala:

"Također, uskoro ću započeti svoju profesionalnu karijeru u svijetu boksa. Imam puno ponuda. Trenutno nisam odlučila o tome gdje ću započeti svoju profesionalnu karijeru, ali jako brzo ću napraviti taj korak. Mi Alžirci želimo vidjeti na kojoj smo razini u profesionalnom boksu.", rekla je Khelif.

Početkom ovog mjeseca društvenim mrežama počela je kružiti informacija kako su čelnici WBO-a kao jedne od četiri krovne boksačke federacije, oduzeli Khelif njeno olimpijsko zlato i zabranili joj nastupe do kraja života. Naravno, ta vijest nema nikakvog smisla, jer WBO nema nadležnost oduzimati olimpijske medalje, a isto tako nisu izrekli nikakvu zabranu ovoj Alžirki.

Bit će zanimljivo pratiti daljni razvoj ove boksačke karijere. Olimpijska pobjednica iz Pariza sigurno je više nego "vruća roba" na svjetskom tržištu boksačica. Na Instagramu ju prati nešto više od dva milijuna ljudi, a usporedbe radi, Katie Taylor i Amanda Serrano kao dvije ponajveće boksačice u povijesti, zajedno nemaju toliko pratitelja na društvenim mrežama. Clarresa Shields sa svojih milijun pratitelja također je daleko iza Imane Khelif koja tek treba debitirati u profesionalnom boksu.

Velika karijera očekuje se od Khelif, ali sigurno ju čeka još mnoge teške bitke koje će ju pratiti zbog sumnje u njen spol.

Linker
21. listopad 2024 21:14