K1 i Boks

Eddie Hearn preuzeo organizaciju jednog od trenutno najvećih mečeva

Eddie Hearn
 Simon Dael/Shutterstock Editorial/Profimedia
Meč Teofima Lopeza i Georgea Kambososa Jr. službeno prelazi u organizaciju Matchroom Boxinga

Gotovo punu godinu čekali smo meč Teofima Lopeza i Georgea Kambososa Jr. za IBF, WBO i WBA titule lake kategorije profesionalnog boksa. Odnosno, još od veljače kad je Triller, nova organizacija na boksačkoj sceni, preuzela organizaciju istog putem ogromne ponude na licitaciji honorara. Osam mjeseci nakon toga, odnosno nakon što su se pokazali još uvijek itekako nekompetentnima za tako nešto te nakon nekoliko propalih dogovora, Triller se prije nekoliko dana povukao iz organizacije.

Tu se ukazao Eddie Hearn, vodeći europski boksački promotor, a sve uspješniji i na svjetskoj sceni zbog suradnje s DAZN servisom. On je na spomenutoj licitaciji dao drugu najbolju ponudu, kojom su nadmašili Lopezovog promotora Top Rank i prema tome je njegov Matchroom Boxing preuzeo pravo na organizaciju meča. Time se Hearn službeno pohvalio putem svojih profila na društvenim mrežama.

Trenutno nije poznato kad bi se meč trebao održati, no zna se da će Lopez i Kambosos, osim ako Hearn ne odluči dodati još nešto, zaraditi gotovo dvostruko manje nego što bi bio slučaj da je Triller odradio svoj posao. Ne isključujemo opciju penala, odnosno odštete koju bi im Triller mogao imati dužnost isplatiti, no javnost s takvim dijelovima ugovora nije upoznata. Upoznati smo s onim koliko će Matchroom isplatiti boksačima u dogovorenom omjeru, a to je tri i pol milijuna dolara. Velika svota, no neusporediva s Trillerovih šest milijuna, kojima su "kupili" pravo na organizaciju meča.

Za dobrobit kategorije cilj je da se meč što prije održi. Lopez će u njega ući kao veliki favorit te mu se u slučaju pobjede otvaraju tri možebitne iduće opcija. Jedna je revanš protiv Vasiliya Lomachenka, ukoliko on u prosincu savlada Richarda Commeya. Druga je meč za ujedinjenje sva četiri pojasa protiv Devina Haneya, a treća opcija je Ryan Garcia kao izazivač. Mladi Garcia trenutno je najpotentniji boksač ove kategorije te buduća superzvijezda, no već sad bi njegov meč protiv Lopeza mogao generirati velik broj gledatelja, kao i zaradu od prodaje ulaznice te prijenosa.

Ipak, prije bilo kakvih zaključaka treba pričekati da se oni glavni mečevi održe, u prvom planu ovaj za kojeg sad ne sumnjamo kako će biti odrađen na najbolji mogući način. Za razliku od Trillera, koji očito imaju želju te novac, Eddie Hearn uistinu zna i raditi ovaj posao. Ako se meč održi prije kraja godine, to bi bilo najbolje za sve.

Linker
20. travanj 2024 17:24