K1 i Boks

Errol Spence svoje rivalstvo s Crawfordom usporedio s legendarnim NBA rivalstvom: ‘Ja sam poput Duncana‘

Errol Spence i Tim Duncan (desno)

 Instagram (errol Spence) | Al Bello/Getty Images/Profimedia
Jedan od najboljih boksača na svijetu poistovjetio se s jednim od najboljih košarkaša u povijesti

Sve je veće uzbuđenje uoči spektakularnog boksačkog meča koji nas čeka 29. srpnja (sedmi mjesec). Istina da je više od mjesec dana preostalo do spektakla, ali Errol Spence i Terence Crawford počeli su promovirati svoju borbu i dobivaju sve više medijske pažnje.

Dvojica neporaženih boksača velter kategorije borit će se za status apsolutnog prvaka velter kategorije, a pobjednik ovog meča u očima mnogih bit će smatran trenutno najboljim boksačem na svijetu. Nekoliko godina boksačka javnost čekala je i nadala se ovom meču, a ovo je godina u kojoj ćemo konačno svjedočiti toj boksačkoj poslastici.

Teško će se biti odlučiti za favorita u ovom dvoboju, ali kladionice zasasd blago favoriziraju Terencea Crawforda. Koeficijent na njegovu pobjedu uglavnom se kreće od 1,65 do 1,80, dok je koeficijent na pobjedu Spencea u rasponu od 2,00 do 2,30. Naravno da se Spence s time ne slaže, ali sebe i Crawforda nije usporedio preko koeficijenata, nego kroz usporedbu dvojice elitnih košarkaša. Spence je naime ‘‘iz rukava‘‘ izvukao jedno staro NBA rivalstvo i usporedio ga je s rivalstvom između sebe i Crawforda.

‘‘Dojam je da sam ja jednostavno snažniji borac. Smatram da sam izdržljiviji, posebno ako se budemo upuštali u otvorene razmjene. Ja jednostavno imam bolje fundamentalne (osnovne/elementarne) vještine. Ja sam Tim Duncan boksa. Posjedujem sve elementarne vještine. Prednji direkt, kroše, blokiranje, bilo što. Sve mogu raditi na ispravan način. Bit ću u globalu bolji boksač. On ima pregršt talenta i vještina, dobro se kreće prije svega. Usporedio bih to s košarkom, nešto poput Tima Duncana protiv Kevina Garnetta.‘‘, rekao je Spence grupici reportera gostujući na AT&T stadionu u Dallasu.

Inače, Kevin Garnett i Tim Duncan umirovljeni su NBA košarkaši, a obojica su igrali na poziciji krilnog centra. Uz Karla Malonea, Duncan i Garnett u gotovo svim relevantnim izborima konkuriraju za najboljeg krilnog centra u povijesti NBA lige. Njihovo rivalstvo bilo je jedno od žustrijih rivalstava u ovom stoljeću, ali nešto uspješniji bio je Tim Duncan.

Legenda San Antonio Spursa 33 puta je bila na pobjedničkoj strani u mečevima protiv Garnetta, dok je Garnett slavio 19 puta. Kad je u pitanju playoff, rezultat je 6-2 u korist Duncana. Duncan je karijeru završio osvojivši pet puta prsten osvajača NBA lige, dok je Garnett prvak bio samo 2008. godine. Istina da je Duncan velik dio karijere proveo u boljem timu nego Garnett, ali Tim Duncan je gotovo cijelu karijeru bio glavna violina svog tima.

Errol Spence je vjerojatno dobro istražio statistike koje se tiču rivalstva između Duncana i Garnetta, pa je stoga sebe odlučio poistovjetiti s Timom Duncanom, košarkašem čiji je nadimak ‘‘Big Fundamental‘‘. Crawforda pak vidi kao Kevina Garnetta, također fantastičnog igrača, ali ipak manje uspješnog od Duncana.

Linker
27. travanj 2024 13:54