K1 i Boks

(FOTO) Najpoznatiji boksački promotor danas je navršio 90 godina, prisjetimo se njegove karijere

CJ Gibson, Bob Arum i Stephanie Ann Cook

 PA/AFF-USA.com/PA Images/Profimedia
Nevjerojatna energija nalazi se u čovjeku koji već preko 50 godina radi vrhunski posao

Boksački promotori najčešće su najomreženije osobe u svijetu tog sporta. Iako su isti zaslužni za organizaciju većine mečeva, jednostavno je to ispalo tako. Čak možemo reći da netko nije uspješan promotor ako je ujedno i ljubimac fanova. No, isto tako teško je nemati simpatije za možda i najvećeg od svih njih, Boba Aruma. Osnivač i vlasnik Top Rank Boxinga danas je navršio 90 godina, a i dalje radi jednako kao u 1960-ima, kad je već pri samom početku svoje karijere surađivao s Muhammadom Alijem.

Arum je bio uspješan mladi pravnik kad je 1962. godine angažiran za superzviziju boksačkog meča Sonnyja Listona i Floyda Pattersona. Tada je upoznao neke ljude, poput Lestera Malitza, koji mu je ponudio posao u svojoj promotorskoj kući. Arum je tada polako krenuo raditi s boksačima, među kojima se 1966. godine pojavio Muhammad Ali. S njim ga je upoznala jedna od najvećih NFL zvijezda u povijesti, Jim Brown, a nedugo nakon toga Arum je postao potpredsjednik Alijeve promotorske kuće, Main Bout. Arum je otkrio kako je zapravo prvi boksački meč koji je gledao uživo bio Alijev protiv Georgea Chuvala iz 1966. godine. U OVOM članku Boxing Newsa možete vidjeti vjerojatno najraniju Arumovu fotografiju iz tog vremena.

Kroz sedamdesete godine je Arum bio posvećen radu s Alijem, da bi u osamdesetima njegova karijera promotora u potpunosti procvjetala. Uz Dona Kinga postao je najveći svjetski promotor, a njihov rivalitet postao je usporediv s rivalitetom među najvećim boksačima tog doba. Sve od tada Arum je uspio opstati među najvećim svjetskim promotorima, što je svakako i danas.

Svoju promotorsku kuću Top Rank osnovao je 1973. godine, a kroz nju su prošli boksači poput Alija, Julia Cesara Chaveza, Tommyja Morrisona, Oscara De La Hoye, Roberta Durana, Joea Fraziera, Marvina Hagglera, Vitalija Klička, Carlosa Monzona, Sugara Raya Leonarda i Juana Manuela Marqueza te kroz novije vrijeme Vasyla Lomachenka, Artura Beterbieva, Mikeya Garciju, Terenca Crawforda te prije svega Tysona Furyja.

Arum ne namjerava stati, sam je najavio kako će svoj posao raditi dok god bude mentalno za isto sposoban. Gledajući na njegovu vitalnost, nećemo se iznenaditi ako za deset godina budemo pisali o broju 100. Za to mu prije svega želimo još puno zdravlja i velikih mečeva.

U nastavku teksta pogledajte neke fotografije iz Bobove karijere.

Fotografiju s Alijem nastalu 1971. godine pogledajte OVDJE, a članak iz novina 1980. godine pogledajte OVDJE.

S meča Marvina Hagglera i Thomasa Hearnsa, 1985. godine.

image

Hector "Macho" Camacho, Bob Arum i Oscar De La Hoya (1997. godine)

AFP PHOTO/JOHN GURZINSKI (Photo by JOHN GURZINSKI/AFP
image

Oscar De La Hoya, Bob Arum i Shane Mosley (2000. godine)

AFP PHOTO/Matt CAMPBELL (Photo by MATT CAMPBELL/AFP
image

Hasim Rahman, Bob Arum, Dan Goosen i James Toney (2006. godine)

STAN HONDA/AFP
image

Bob Arum i Julio Cesar Chavez (2007.)

PAUL J. RICHARDS/AFP
image

Bob Arum, Manny Pacquiao i Freddie Roach (2009.)

GABRIEL BOUYS/AFP
image

Bob Arum, Manny Pacquiao i Jerry Jones (2010.)

Chris Cozzone/AFP
image

Bob Arum (2011.)

Gabriel BOUYS/AFP
image

Bob Arum (2014.)

Frederic J. BROWN/AFP
image

Bob Arum i ring djevojke (2016.)

MediaPunch/Shutterstock Editorial/Profimedia
image

Miguel Cotto, Bob Arum i Antonio Margarito (2011.)

NICK LAHAM/Getty images/Profimedia

Linker
17. travanj 2024 08:36