K1 i Boks

Tony Bellew stao u obranu Usyka: ‘On je takav čovjek, učinio je to za dobrobit boksa i svoje države‘

Oleksandr Usyk (lijevo) i Tony Bellew (desno)

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Bivši svjetski prvak u ‘‘cruiserweightu‘‘ favorizira Ukrajinca u meču protiv svog sunarodnjaka Tysona Furyja

Čini se da Tyson Fury svojim izmotavanjem i cjepidlačenjem u pregovorima s Usykom iritira kompletnu boksačku javnost. Iz dana u dan Fury postavlja nekake nove zahtjeve i time oteže s pregovorima. Usykov menadžer Alexander Krassyuk vjeruje da se radi o metodi kojom pokušava upropastiti kompletne pregovore, ali Usyk zasad neumorno pristaje na sve uvjete.

Nadao se Ukrajinac 50-50 raspodjeli honorara i jedno vrijeme je inzistirao na tome. Tyson Fury u startu je tražio barem 60 posto ukupne zarade, ali on i njegov tim postali su s vremenom još pohlepniji i tražili su čak 70 posto honorara. Uistinu nelogično s obzirom da Usyk drži tri svjetske titule, a Fury jednu i obojica su neporaženi.

Unatoč nelogičnosti tog zahtjeva, Usyk je pristao na osjetno manji honorar od onog koji će dobiti Fury. Nakon što je pristao, Fury je odlučio tražiti ugovaranje meča bez klauzule koja nudi instantni revanš poraženom, iako su Fury i njegov tim prvotno i tražili tu klauzulu. Pristat će Usyk i na to, jer jednostavno se želi boriti za ujedinjenje titula.

Tony Bellew kao nekadašnji Usykov rival u kruzer kategoriji ne može vjerovati da je Usyk pristao na ono što mu je Fury nametnuo kao ultimatum. Bellew je u potpunosti stao na stranu Usyka, iako su Bellew i Fury sunarodnjaci.

‘‘Usyk se prodao daleko ispod svoje vrijednosti. Pristao je na svaki zahtjev i mislim da je ludost što je to učinio. On je to učinio za dobrobit boksa i za dobrobit svoje države, jer on je takav tip čovjeka. Borio sam se s njim, znam sve o njemu.‘‘, rekao je Bellew za Talk Sport, a zatim se osvrnio na sami meč i odabrao je svog favorita.

‘‘Furyjev stil se promijenio posljednjih nekoliko godina, u potpunosti se promijenio. On više nije veliki, nezgodni borac kojeg je teško dohvatiti i to koristi kao svoju prednost. On je sada agresivni kontraš koji gleda kako što efektivnije nauditi protivniku. Promjena stila ide Usyku u korist i biram Usyka kao favorita za pobjedu.‘‘, poručio je Bellew.

Tony Bellew nekoć je također bio svjetski prvak, a karijeru je okončao u 11. mjesecu 2018. godine. Oleksandr Usyk porazio ga je nokautom u osmoj rundi, a bio je to meč u kojem je Usyk branio status apsolutnog prvaka u ‘‘cruiserweightu‘‘. Bellew nakon toga nije više ulazio u ring, a karijeru je završio s omjerom 30-3-1. Definitivno jedan od većih britanskih boksača u ovom stoljeću i jako dobar poznavatelj Usykovih mogućnosti.

Linker
14. travanj 2024 23:16