K1 i Boks

Gdje je Hrgović u ovoj priči? Joshua i engleska voditeljica razgovarali o potencijalnim protivnicima, ni riječi o Hrgoviću

Anthony Joshua (lijevo) i Laura Woods (desno)

 Screenshot (youtube, Tnt Sports)
Elitni teškaši konstantno ignoriraju Filipa Hrgovića, iako je hrvatski teškaš odavno zaslužio poštovanje

Važan meč čeka Anthonyja Joshuu sljedeći tjedan u Saudijskoj Arabiji. ‘‘AJ‘‘ će 23. prosinca (12. mjesec) boksati protiv Šveđanina Otta Wallina, a dođe li do pobjede, skočit će na drugo mjesto IBF-ove ljestvice izazivača u teškoj kategoriji.

Drugo mjesto na ljestvici moglo bi tijekom sljedeće godine imati dodatnu težinu. Naime, u slučaju da Oleksandr Usyk i Tyson Fury odluče odraditi revanš nakon prvog međusobnog okršaja koji je na rasporedu 17.2., IBF će pobjedniku tom meča oduzeti pojas i tražit će novog prvaka.

Filip Hrgović trenutno drži status obveznog izazivača, a ukoliko tron bude upražnjen, čeka ga meč s boksačem koji bude najbolje rangiran u tom trenutku. Dakle, Hrgoviću se potencijalno otvara meč protiv Anthonyja Joshue, ali sudeći po svemu onome što se piše posljednjih dana, Joshua nije pretjerano zainteresiran za taj meč.

‘‘AJ‘‘ je gostovao na TNT Sportsu i odradio je intervju s poznatom engleskom voditeljicom Laurom Woods. Kad je došao na red na potencijalno zanimljive mečeve za Joshuu, voditeljica je konstantno navodila tri imena, a to su: Tyson Fury, Deontay Wilder i Francis Ngannou.

Joshua je također pokazao interes kad su u pitanju mečevi s trojicom navedenih teškaša, a Hrgovićevo ime niti u jednom trenutku nije izustio, niti on, niti Laura Woods. U jednom trenutku Joshua je čak spomenuo kako bi sredinom 2024. godine trebao boksati protiv Wildera. Pomalo je bizarno da boksač koji bi mogao postati izazivačem za IBF-ov pojas uopće ne spominje Hrgovića, ali djeluje itekako zainteresirano čak i za meč protiv Francisa Ngannoua, MMA borca iza kojeg je jedan profesionalni boksački meč.

Sudeći po imenima koje je odabrala Laura Woods, dojam je da britansku publiku jednostavno ne privlači meč između Joshue i Hrgovića. Tu se ponovno vraćamo na već toliko puta ispričanu priču, onu koja govori o marketinškoj neprivlačnosti koja se veže uz ime Filipa Hrgovića.

Najbolji hrvatski teškaš silno se muči s ugovaranjem velikih mečeva, iako je takvu priliku odavno zaslužio. Elitni teškaši jednostavno ga zaobilaze i rijetko kad spominju njegovo ime. Dovoljno govori činjenica da je Tyson Fury ranije ove godine ozbiljno razmatrao mogućnost meča protiv Zhileija Zhanga, istog onog teškaša kojeg je Hrgović porazio prošle godine.

Filip Hrgović također će biti dio spektakla u Saudijskoj Arabiji, ali boksati će protiv Marka De Morija, boksača kojeg cjelokupna boksačka javnost smatra apsolutno nedoraslim za tu razinu boksa. Čak je i sam Hrgović na današnjoj konferenciji za medije priznao kako to nije razina protivnika kakvoj se nada, ali meču će pristupiti ozbiljno. Mark De Mori gotovo sigurno je najniža razina boksača na cjelokupnom ‘‘fight cardu‘‘ koji će se održati u Saudijskoj Arabiji, ali Hrgović se očito mora zadovoljiti i takvim protivnicima.

Mala utjeha u cijeloj ovoj priči jest Joshuin kraći osvrt na IBF-ovu svjetsku titulu i poziciju na ljestvici koju bi mogao osigurati pobjedom nad Wallinom. Joshua se nakratko dotaknuo potencijalnog napada na titulu, ali i dalje bez spominjanja Hrgovićevog imena.

‘‘Znaš što je još u igri. Svi ovi mečevi su zabavni, ali ja želim po treći put postati svjetskim prvakom u teškoj kategoriji. To je moj glavni fokus. Wallin se također bori za status izazivača prema IBF-u. Ako porazim Wallina, daj Bože, to me stavlja u poziciju da se borim za status obveznog izazivača i u borbu za titulu. Ako Joseph Parker kojim slučajem porazi Wildera, oni su i dalje u onoj skupini mečeva koje smatram zabavnim za odraditi. Ali oni nisu ispred mene u IBF-ovom poretku. To su i dalje dobri mečevi, ali nisu dio mog plana. Meč s Parkerom bio bi dobar, kao i meč protiv Wildera.‘‘, rekao je Joshua.

Dakle, Joshua unutar istog intervjua niti jednom ne navodi Hrgovića kao interesantnog protivnika, ali ipak ističe da ima određene ambicije kad je u pitanju IBF-ova titula svjetskog prvaka. Nadajmo se da će ga sportska ambicija povući više od one ‘‘zabavljačke‘‘ i marketinški isplative te da će Hrgović napokon dobiti protivnika kakvog zaslužuje, a Joshua definitivno ispunjava kriterije.

Bilo bi poželjno kad bi i Hrgović svoju prisutnost u Saudijskoj Arabiji iskoristio na pravi način. Uvjerljiva pobjeda protiv De Morija, a zatim upečatljiv govor popraćen konkretnom prozivkom, nešto je što bi Hrgovića definitivno nešto bolje pozicioniralo na mapi svjetskog boksa. Najbitnije je ipak da IBF ispoštuje obećanje koje su mu dali i da Hrgović sljedeće godine napokon dobije priliku boriti se za taj svjetski pojas. Možda bi osvajanje svjetskog pojasa napokon navelo boksače poput Joshue, Furyja, Usyka i Wildera da shvate kako je najbolji hrvatski teškaš opravdano pri vrhu i zaslužuje njihovo poštovanje.

Kompletan intervju Joshue i Laure Woods možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Linker
24. travanj 2024 04:44