K1 i Boks

Gennady Golovkin: ‘Canelo kaže da između nas ima nešto osobno? Što je onda čekao četiri godine!?

Canelo Alvarez vs. Gennady Golovkin

 John GURZINSKI/AFP
Ako se sve odvije prema planovima, treći meč Alvareza i Golovkina pratit ćemo u rujnu

Gennady Golovkin ove godine napokon bi trebao biti nešto aktivniji. Dugo vremena jedan od najdominantnijih i najomiljenijih boksača svijeta odradio je u od početka 2020. godine tek jedan meč, onaj u prosincu spomenute godine, kad je bio bolji od Kamila Szeremete. Prošle se trebao boriti protiv Ryote Murate u meču za ujedinjenje dva pojasa prvaka srednje kategorije, ali pandemijske mjere su datum istog više puta pomicale.

Protiv Murate će se napokon boriti 9. travnja u japanskoj Saitama Areni. On u taj meč unosi IBF titulu prvaka, dok Murata donosi WBA super titulu i pobjednik će ring napustiti s obje. No, Golovkinu u slučaju pobjede slijedi još jedna nagrada, treći meč protiv Canela Alvareza. Naravno, puno će ovisiti o tome kako će Meksikanac odraditi svoj svibanjski meč protiv Dmitrija Bivola. Ugovor o tome ne ovisi, za razliku od imperativa pobjede Golovkina, no Canelo je u svemu "A strana" i njega će se na kraju ipak posljednjeg pitati.

Meksikanac je već krenuo graditi neku priču oko meča, izjavivši kako je između njega i Golovkina sve otišlo na neku osobnu razinu, zbog svega što je Kazahstanac u vezi njihova prva dva ogleda izjavio. Golovkinu se to nije svidjelo i to je potvrdio u svom razgovoru s Arielom Helwanijem.

"Bit ću iskren s vama. Ako on uistinu vjeruje u to što govori i kaže da je ovo između nas osobno, gdje je bio sve ove godine? Tri ili četiri godine su prošle, gdje je bio?", upitao je GGG, dodavši kako smatra da on nije govorio ništa što bi dovelo do takvih tenzija:

"Ja nisam govorio ništa protiv njega, spomenuo sam jedino njegove skandala. Što god je rečeno je vezano uz te skandale, a razlog skandala je on sam. Postoje argumenti i postoje dokazi. Nisam tu samo ja, nego je cijeli svijet to vidio."

Skandala su zapravo dva. Prvi je svakako bodovanje njihovog prvog meča, održanog u rujnu 2017. godine, onog meča koji je završio bez pobjednika, iako je gotovo jednoglasni opći sud vodio tome da je Golovkin čisto trebao pobijediti. Drugi skandal, onaj na kojeg se GGG ovim putem referira, je Canelov pad na doping testu, zbog kojeg se njihov revanš nije održao u svibnju nego ponovno u rujnu iduće godine.

Što se tiče ovog čekanje na meč, mnogi smatraju da Canelo više nije bio spreman na rizik trećeg meča, ali da mu se sad čini kako bi Golovkin, koji će prije meča napuniti 40 godina te koji predugo izbiva iz ringa, mogao biti puno lakši protivnik nego koju godinu ranije. Osim toga, sigurno je uvjeren da bi pobjedom uspio poslati poruku svima koji osporavaju rezultat prvog meča, ali i drugog, u kojem je tijesno odnio pobjedu.

Dodao je još nešto Golovkin o tim tenzijama, za koje tvrdi kako kod njega ne postoje, ali je isto tako dodao da još niti ne razmišlja o tom meču nego da mu je samo Murata na pameti.

"To je jako nisko od njega, čak bih rekao zločesto. Ja ne osjećam nikakvu mržnju niti govorim o njemu. On trenutno nije moj fokus niti je bio u posljednje vrijeme. Što god da sam rekao, rekao sam u vezi mečeva i to onda kad su bili održani", objasnio je, dodavši kako mu je žao što do još jednog meča nije došlo odmah:

"On je imao problema s DAZN-om, postojao je ugovor za naš revanš, ali oni su napravili sve da ga izbjegnu. Na kraju su završili s DAZN-om na sudu. Da su htjeli taj meč, onda bi se potrudili da do njega dođe."

Hrabro je Gennady spreman i sada ući u taj meč, ali vidjet ćemo kako će godina i pauza djelovati na njega. Srećom postoji taj meč protiv Murate, zlatnog olimpijca iz Londona 2012. godine, koji je itekako ozbiljan protivnik i pravi ispit. Odradi li GGG protiv njega meč u maniri svojih šampionskih nastupa, niti Canelo nije neprelazna prepreka.

Linker
20. travanj 2024 16:02