K1 i Boks

Gennady Golovkin za kraj godine ugovorio meč za ujedinjenje svjetskih titula

Gennady Golovkin
 Nina Zotina/Sputnik/Sputnik via AFP
29. prosinca održat će se boksački meč između dva prvaka srednje kategorije

Godinu dana nakon svog posljednjem meča, Gennady Golovkin ponovno će u ring. Sjajnom Kazahstancu ipak se neće dogoditi prva godina otkako je profesionalac da u njoj nije odradio niti jedan meč. Kako se već ranije spominjalo, ali nije službeno najavljeno, 29. prosinca odradit će meč za ujedinjenje WBA i IBF titula protiv Ryote Murate.

Murata (16-2, 13 KO) je 35-godišnji japanski boksač, nositelj WBA regular pojasa te zlatni olimpijac iz Londona 2012. godine. Spomenuti pojas osvojio je u srpnju 2019. godine, jednom ga krajem iste godine obranivši, no sad mu se dogodila čak dvogodišnja pauza. Unatoč toliko dugom vremena izvan ringa, odlučio je prihvatiti najveći meč karijere i svakako najtežeg protivnika. Iako je Murata svjetski prvak, s najvišom klasom boksača srednje kategorije se još nije susreo.

39-godišnji Golovkin (41-1-1, 36 KO) jedan je od najpopularnijih, ali i najubojitijih boksača posljednjih godina, a u ovaj meč ulazi kao nositelj IBF pojasa. Njega je osvojio u listopadu 2019. godine, pobjedom u fenomenalnom meču protiv Sergiya Derevyanchenka. Tako je vratio jednu od titula koje je izgubio porazom u drugom meču od Canela Alvareza. Prošle godine uspješno je poraz obranio savladavši Kamila Szeremetu.

Kako stvari trenutno stoje, meč bi se trebao održati u Japanu, odnosno na Muratinom domaćem terenu. Što se tiče veličine meča, to vjerojatno nije loša odluka, budući da je pitanja koliko bi američka publika bila zainteresirana za isti.

Golovkinu bi ova pobjeda mogla biti ono što mu je potrebno za doći do trećeg meča protiv Canela, budući da bi ulog dva pojasa kod Meksikanca mogao probuditi neku želju. No, prije toga je pred GGG-om svakako težak i ozbiljan posao.

Linker
26. travanj 2024 07:27