K1 i Boks

Joshua otkrio zašto je protiv Usyka boksao na onaj način i što mora promijeniti pred revanš

Anthony Joshua
 Adrian DENNIS/AFP
Na pravi sportski način prihvatio je Anthony Joshua poraz od Oleksandra Usyka

Ono što Anthonyju Joshui nitko nikad nije mogao zamjeriti je njegov sportski duh. Ponajbolji teškaš svijeta uvijek se ponašao u onom pravom olimpijskom duhu, a ništa se nije promijenilo niti nakon poraza od Oleksandra Usyka, drugog u njegovoj profesionalnoj boksačkoj karijeri.

Prvi međusobni susret nositelja superteškaškog i teškaškog zlata s londonskih Igara nije nešto što će Joshua pamtiti po najboljem, ali ne bježi od činjenice kako je unatoč tome nešto i naučio. Sam je svjestan kako je imao loše pripremljenu taktiku, no priznaje da je zapravo htio pokazati nešto što nije uspio i što se pokazalo krivim pristupom.

"Ja sam borac na 12 rundi, a u borbi između Furyja i Wildera, par tjedana kasnije, vidjelo se kako se energija krenula gubiti već nakon dvije ili tri runde. To nije ono što sam ja smatrao pravim načinom boksa. Počeo sam raditi na različitim elementima svog boksa da bi on u 12. rundi izgledao jednako kao u bilo kojoj drugoj", rekao je Joshua u razgovoru za iFL TV dodavši:

"Očito stvar je bila ući u meč i koristiti svoje prirodne predispozicije. No, nakon toliko dugo vremena kroz karijeru, počeo sam razmišljati da bih trebao napredovati u određenim područjima koja su mi bila slabija. Nikako ovo sve ne smatram izgubljenim vremenom, naučio sam puno novih stvari. Saznao sam koliko je prednji direkt bitan, koliko su bitni izlasci i fintiranje. Upoznao sam pravu razliku udaraca iz kontre i kontranapada. Samo sam dodatno sebe unio u slatku znanost boksa."

Kao što je već gore navedeno, taktika je morala biti bolja. Mnogi su se složili kako je Anthony izgubio identitet, odnosno da je prestao biti napadač, onaj koji u svakom trenutku traži nokaut.

"Ovaj meč je samo još jedan dokaz one tvrdnje kako stilovi čine borbe, a ja sam odabrao krivi stil. To ne znači da ću idući puta doći i mahati kao luđak, no znam da posjedujem neke kvalitete koje njemu i mnogima drugima mogu stvoriti gomilu problema. Ne zaboravite da je Usyk bio teškaš koji se spustio u lakotešku kategoriju. Vjerojatno je shvatio kako je jedan od manjih teškaša i odlučio se izgraditi. Imao je preko 400 amaterskih mečeva i ljudi su ga pokušavali pobijediti na razne načine. Imati samo jedan stil je ludo. Ja sad imam samo jednu stvar na pameti, a to je rat. To je ono što bi boks trebao biti. Naučio sam da, kad ljude konstantno pogađaš, da će shvatiti kako si tu da bi odradio posao. To je sve što mi je sad na umu. Imam put kojim trebam ići i namjeravam ga tako odvesti tamo gdje on ne želi", ustvrdio je.

Anthony je proteklih tjedana prošao kroz nekoliko poznatih boksačkih dvorana, no nije naveo da namjerava promijeniti svoj tim i trenera. Tek je otišao prikupiti neka nova iskustva koja bi mu mogla pomoći u pripremama za revanš. Kako sad stvari stoje, on bi se mogao dogoditi u veljači ili ožujku.

Linker
26. travanj 2024 17:04