K1 i Boks

Gervonta Davis pokazao se nepremostivom preprekom za Ryana Garciju: Presudio je udarac u jetru

Gervonta Davis

 AL BELLO/Getty images/Profimedia
28-godišnji američki boksač upisao je 29. pobjedu u svom 29. profesionalnom nastupu

Ogroman boksački meč bio je na rasporedu danas u Las Vegasu, a glavni akteri bili su Gervonta Davis i Ryan Garcia. Davis je u meč ušao s 28 pobjeda u jednako toliko nastupa, a čak 26 ih je upisao nokautom. Ryan Garcia također je bio neporažen do ovog meča, a iza sebe imao je 23 pobjede, od čega 19 nokautom.

Jedan od njih morao je ostati bez svoje neporaženosti, a to je bio onaj mlađi, točnije Ryan Garcia. 24-godišnji Garcia izgubio je od Gervonte Davisa tehničkim nokautom u sedmoj rundi borbe, a Gervonta Davis opravdao je ulogu favorita.

Prva runda protekla je u klasičnom ispitivanju snaga i nismo vidjeli ništa konkretnije. Gervonta je bio posebno rezerviran, a Garcia je uzeo rundu na temelju nekoliko udaraca prednjim direktom koji su odsjeli na glavi Gervonte Davisa.

Nakon pasivne prve tri minute, uslijedio je ‘‘vatromet‘‘ u drugoj rundi. Ryan Garcia agresivno je startao, pritiskao je Gervontu Davisa i napravio mu je pregršt problema. Gervonta je u trenucima djelovao kao da paničari i svim snagama pokušavao je inicirati klinč kako bi zaustavio nalet Garcije. Nestao je i osmijeh s Gervontinog lica, a samopouzdanje Ryana Garcije vidno je raslo. Međutim, drugom polovicom runde, Gervonta fantastično eskivira lijei kroše i kontrira svojim lijevim krošeom kojim je bacio Garciju u nokdaun. Uspio se Ryan pridići i nastaviti borbu, ali samopouzdanje je splasnulo.

Nije Garcia bio niti približno agresivan u rundama koje su uslijedile. Treća, četvrta i peta runda bile su podosta pasivne od strane obojice boksača, ali Gervonta je bio nešto bolji. Najviše problema radio je kontrirajući lijevim direktom i lijevim krošeom, a Garcia nije uspijevao pronaći metu svojim najjačim oružjem - lijevim krošeom.

Šesta runda donosi buđenje Ryana Garcije. 24-godišnjak se oslobodio, postao je agresivniji i vršio je pritisak na Gervontu. U jednoj sekvenci Garcia je sjajno pogodio desnim ‘‘overhandom‘‘, ali Gervonta Davis i dalje je ostao boksač koji nikada nije bačen u nokdaun, odnosno nikad mu se nije brojalo.

Sedma runda donosi nešto slično kao i druga. Taman kad se činilo da je Garcia pustio kočnicu i da hvata zalet, Gervonta ga je brzo primirio. Ovaj put se radilo o udarcu ljevicom u tijelo Garcije (u jetru), a Garcia je s nekoliko sekundi zadrške pokleknuo i sudac mu je odbrojavao. Mnogi vjerojatno nisu niti slutili da se Garcia neće pridići iz ove situacije, ali Ryan je ostao oslonjen na jedno koljeno sve dok sudac nije odbrojao do 10 i borba je završila. Nije se Ryan Garcia uspio oporaviti od ‘‘Tankovog‘‘ udarca u jetru i nakon minutu i 44 sekunde sedme runde, Garcia je upisao prvi poraz u karijeri.

Uspio je Ryan i u ovom meču pokazati zašto ga mnogi smatraju boksačem s najbržim rukama na svijetu, ali Gervonta Davis ipak je razina više kad su kompletne boksačke vještine u pitanju. Momak iz Baltimorea najavljivao je da će poraziti Garciju u sedmoj rundi, a upravo to je i napravio. Neposredno nakon meča, Gervonta je priznao da je zapravo sam igrao ‘‘mentalne igrice‘‘ navodeći rundu, ali eto, ispostavilo se da je pogodio.

Ryan Garcia odao je poštovanje svom protivniku i priznao mu je da je trenutno bolji od njega. Nije Ryan tražio nikakve izlike, nego je sportski pružio ruku, a govor je završio zahvalivši Isusu Kristu.

Vrlo zanimljiv meč dvojice boksača koji imaju potencijal dosegnuti status megazvijezdi u boksu, ali Gervonta Davis zasad se pokazao boljim boksačem. Treba ipak napomenuti da Gervontu 5. svibnja (peti mjesec) čeka još jedna borba, ali ne u ringu.

Problematični momak iz Baltimorea izat će pred sud kako bi saznao kaznu za prometnu nesreću koju je skrivio 2020. godine. Gervonta je tada projurio kroz crveno svjetlo na semaforu, skrivio je prometnu nesreću i ozlijedio je četiri osobe. Vozačka dozvola bila mu je privremeno oduzeta još prije nego je skrivio tu nesreću i sada mu prijeti do sedam godina zatvora. Bit će zanimljivo popratiti kakvu će mu kaznu sud izreći.

Linker
17. svibanj 2024 14:23