K1 i Boks

Gervonta Davis vraća se u laku kategoriju, čeka ga vrlo zanimljiva borba

Floyd Mayweather i Gervonta Davis
 Derek White/Shutterstock Editorial/Profimedia
‘Tank‘ je napuštanjem pojasa perolake kategorije otkrio neke svoje namjere

Jedan od trenutno najboljih svjetskih boksača, Gervonta Davis (25-0, 24 KO), donedavno je bio vlasnik čak tri pojasa svjetskog prvaka. Držao je WBA super titulu polulake kategorije te WBA regular titule super lake i lake kategorije. WBA mu je početkom ovog mjeseca uvjetovao da do kraja mjeseca mora odlučiti koju od njih će braniti.

Za početak je Davis odabrao napustiti titulu polulake kategorije, što bi značilo da se u nju za sada ne misli vraćati. To mu ju ujedno bila jedina "prava" titula, da ju tako nazovemo. WBA naime ima svoje pravilo prema kojem je "super" prvak njihov pravi prvak, dok regular titulu, po većini apsolutno bespotrebno, uvode u slučaju da "super" prvak drži još neki od preostalih elitnih pojaseva.

Odmah nakon toga odabrao je Davis u kojoj će se kategoriji iduće boriti, a to je ona u kojoj ga zapravo većina ljubitelja boksa želi vidjeti. Radi se o lakoj kategoriji, gdje ga u prosincu čeka vrlo zanimljiv meč. Iako to još uvijek nije službeno ugovoreno i potvrđeno, sve se čini da će mu protivnik biti Rolando Romero (14-0, 12 KO). Romero je 25-godišnji boksač kojeg BoxRec rangira kao 14. borca lake kategorije (do 61.5 kg) u ovom trenutku. Riječ je o boksaču koji se do sada izgradio kroz nekoliko ozbiljnih ispita, potvrdivši kako je spreman priključiti se vrlo trenutno najtalentiranije kategorije svjetskog boksa.

Iako ovo baš i nije meč u kakvom 27-godišnjeg pulena Floyda Mayweathera većina fanova želi vidjeti, ovo će biti itekako dobar meč protiv boksača koji s pravom gleda prema poziciji u vrhu. Naravno, razlog zašto ovo ne bi bio prvi izbor je već spomenuti talent u ovoj kategoriji. Kad u njoj imate Devina Haneya, Teofima Lopeza, Vasila Lomachenka, Ryana Garciju, Josepha Diaza te naposljetku i "Tanka", naravno da jedva čekate neko međusobno uparivanje navedenih boksača. Ono se za sada još nije dogodilo, ali Romero smatra kako je njemu kvalitetom mjesto među navedenima pa bi trebao imati priliku to dokazati.

Unatoč karakteru zbog kojeg baš nije omiljen među fanovima, Gervonta Davis svakako je trenutno jedan od najboljih, najagresivnijih i najubojitijih boksača svijeta te svaki njegov meč nudi nezaobilazno uzbuđenje. Ne bi ništa drugačije trebalo biti niti ovog puta.

Linker
27. travanj 2024 06:52