K1 i Boks

Gotovo nitko ne priča o njemu, a on je budućnost teške kategorije! Pogledajte novi nokaut sjajnog Uzbekistanca

Bakhodir Jalolov

 Screenshot (youtube, Top Rank Boxing)
29-godišnji uzbekistanski teškaš lakoćom je upisao još jednu pobjedu

Nije Filip Hrgović jedini talentirani teškaš koji se muči s ugovaranjem velikih mečeva i pronalaskom adekvatnih protivnika. Boksači koji ne dolaze s atraktivnih tržišta kao što su britansko ili američko tržište nerijetko moraju ići duljim putem do vrha, a takvim putem vjerojatno će ići i Bakhodir Jalolov (13-0, 13 KO).

Kažete li za 29-godišnjeg Uzbekistanca da je najtalentiraniji teškaš na svijetu u ovom trenutku, neki se možda ne bi složili, ali nitko sa sigurnošću ne bi mogao reći da niste u pravu. 201 centimetar visok Uzbekistanac posjeduje zastrašujuće fizičke predispozicije, duge ruke (206 cm ‘reach‘) i bogato amatersko iskustvo. Dodamo li da boksa iz kontragarda, više je nego očito kakve alate posjeduje Jalolov.

Još 2015. godine kao 21-godišnjak, Jalolov je došao do bronce na Svjetskom amaterskom prvenstvu. U polufinalu je tijesno izgubio od puno iskusnijeg Ivana Dychka, a 2017. godine Jalolov nešto iskusniji i stariji Jalolov zapeo je u četvrtfinalu. Kamshybek Kunkabayev bio je bolji u toj fazi turnira, a Kunkabayev se naknadno okitio srebrnom medaljom. 2016. godine Jalolov je boksao i na Olimpijskim igrama, ali u četvrtfinalu ga je izbacio Joe Joyce.

2019. godine Jalolov je napokon napravio iskorak kakav se od njega očekivao i na Svjetskom prvenstvu u Yekaterinburgu došao je do svjetskog zlata. Nizao je Jalolov uvjerljive pobjede jednu za drugom, a u finalu se osvetio Kunkabayevu i jednoglasnom odlukom sudaca porazio je Kazahstanca. 2021. godine Jalolov je preskočio SP, a ove godine po drugi put u karijeri okitio se svjetskim zlatom.

Što se Olimpijskih igara tiče, nakon ispadanja u četvrtfinalu 2016. godine, Jalolov je popravio dojam 2021. godine u Tokiju. Četiri pobjede u četiri nastupa, zlatna medalja i uvjerljive pobjede nad Richardom Torrezom i Frazerom Clarkeom, dvojica talenata koji trenutno također grade profesionalne karijere.

Paralelno s amaterskom karijerom, Jalolov je 2018. godine počeo graditi i profesionalnu karijeru. U petom mjesecu 2018. godine odradio je profesionalni debi, a ne naročito poznati Hugo Trujillo poražen je tehničkim nokautom u trećoj rundi. Nanizao je Jalolov deset uzastopnih pobjeda, a sredinom prošle godine dobio je priliku za debi na američkom tlu.

Jalolov je u svom 11. profesionalnom nastupu debitirao na teritoriju SAD-a, a bio je to njegov najdulji dosadašnji profesionalni meč. Jack Mulowayi izdržao je do posljednje osme runde, ali minutu i 40 sekundi prije kraja, Jalolov je slavio nokautom. Kasnije te godine Jalolov je nokautirao i Curtisa Harpera na eventu u Kaliforniji, a sinoć je odradio svoj treći nastup u Americi.

Sjajni Bakhodir Jalolov boksao je na priredbi u Oklahomi, a protivnik mu je bio iskusni Nigerijac Onoriode Ekhwarieme (20-2-0, 19 KO uoči meča s Jalolovim). Iskusni i fizički impozantni Nigerijac nije imao nikakve šanse protiv Jalolova. 50 sekundi trebao je Jalolov za prvi nokdaun, a udarcem ljevicom poslao je protivnika na pod. 40-ak sekundi kasnije sudac je ponovno brojao Ehwariemeu. Jalolov je osjetio da je razlika u kvaliteti ogromna i krenuo je po finiš u prvoj rundi. Lijevim krošeom 55 sekundi prije kraja prve runde, Jalolov je po treći put poslao Ehwariemea u nokdaun, a sudac je odlučio prekinuti meč.

13 pobjeda u 13 profesionalnih nastupa, a svih 13 upisao je nokaut. To je trenutni rezime Bakhodira Jalolova u profesionalnim vodama, ali više je nego očito da Onoriode Ehwarieme nije boksač s kakvim bi se Jalolov trebao boriti u ovoj fazi karijere. Fantastični Uzbekistanac spreman je za puno renomiranija imena od Nigerijca koji prema Boxrecu zauzima 240. mjesto u poretku teškaša (Jalolov je 41.).

Curtis Harper, Jack Mulowayi i Kamil Sokolowski boksači su s kojima je Jalolov boksao prošle godine, a kao i Ehwarieme, također su nedorasli izazovu kakav predstavlja Jalolov. Bakhodiru treba meč protiv zvučnog imena kako bi svijetu i promotorima prezentirao svoju klasu, ali baš kao i Hrgović, Jalolov se trenutno muči s pronalaskom adekvatnog protivnika. Svi teškaši itekako su svjesni opasnosti koja dolazi od strane Jalolova, ali Uzbekistanac trenutno nije dovoljno veliko ime i mečevi protiv njega ne donose veliku zaradu. Zato je Jalolov sada u nezahvalnoj poziciji po pitanju pronalaska protivnika, ali nastavi li nizati pobjede, njegova prilika sigurno će doći u jednom trenutku.

Nemojte se iznenaditi ako boksači poput Frazera Clarkea i Richarda Torreza doguraju do velikih mečeva prije Jalolov, jer Clarke i Torrez predstavljaju Veliku Britaniju (Clarke) i SAD (Torrez). Uzbekistanac Jalolov nije tako zanimljiv promotorima i svjetskom tržištu, ali ovakva kvaliteta neminovno će isplivati, a Jalolov posjeduje sve alate da jednog dana postane svjetskim prvakom u teškoj kategoriji.

Dobro upamtite ovo ime, a u videu ispod teksta možete pogledati kakvom lakoćom je sinoć porazio Onoriodea Ehwariemea.

Linker
23. travanj 2024 10:21