K1 i Boks

Večer udaraca u međunožje: Smakićijev bivši protivnik upisao je prvi poraz zbog serije udaraca ispod pojasa

Zhan Kossobutskiy

 Screenshot (YouTube)
34-godišnji kazahstanski teškaš Zhan Kossobutskiy neslavno je debitirao na američkom tlu

Puno prašine podiglo se sinoć nakon meča između Oleksandra Usyka i Daniela Duboisa. 25-godišnji Britanac osjeća se ‘‘pokradenim‘‘ zbog sporne situacije iz pete runde. Dubois je početkom te runde aperkatom gađao Usyka u tijelo, ali udarac je odsjeo na međunožju.

Ukrajinac je završio na podu s bolnom grimasom na licu i uslijedila je pauza koja je potrajala nekoliko minuta. Nakon pregleda usporene snimke, brojni gledatelji počeli su se razilaziti u mišljenjima. Mnoštvo je onih koji smatraju da je Dubois čisto pogodio u tijelo, ali brojni su i oni kod kojih nema sumnje da se radilo o udarcu ispod pojasa.

Usyk se uspješno oporavio nakon nekoliko minuta pauze, nastavio je dominirati borbom i u devetoj rundi došao je do pobjede prekidom. Frank Warren, promotor Daniela Duboisa najavio je žalbu na pobjedu Usyka i puno ćemo slušati i čitati o ovoj temi narednih dana.

Meć između Duboisa i Usyka nije jedini sinoćnji meč u kojem su udarci u međunožje bili jedna od glavnih priča. Boksački spektakl sinoć održan u Oklahomi ponudio je nekoliko odličnih teškaških mečeva, a priredbu su predvodili Jared Anderson i Andrii Rudenko. Anderson je lakoćom porazio iskusnog Ukrajinca, a više o toj borbi možete pročitati OVDJE.

No, vratimo se na sporne udarce u međunožje. Ranije tijekom večeri u Oklahomi, u ring su kročili Efe Ajagba (18-1-0) i do sinoć neporaženi Zhan Kossobutskiy (19-0). Ova dvojica po mnogima su top 20 teškaši svijeta u ovom trenutku i očekivao se meč visoke kvalitete. Nažalost, borba je okončana već u četvrtoj rundi, a Efe Ajagba slavio je diskvalifikacijom.

Teško je i izbrojati koliko smo udaraca ispod pojasa vidjeli u ovom meču. Sve je započelo u drugoj rundi kada je Nigerijac Ajagba u dva navrata pogodio Kossobutskog poprilično nisko, ali sudac je procijenio da nema ništa sporno u tim udarcima. Kossobutskiy je signalizirao sucu da se radilo o udarcima ispod pojasa, ali sudac mu je poručio da nastavi s borbom.

Kazahstanca je takav rasplet očito naljutio i izbacio iz takta. Kossobutskiy je u trećoj rundi odlučio uzvratiti Ajagbi i dvama aperkatima pogodio ga je ravno u međunožje nakon čega je Ajagba završio na podu i trebao je pauzu. Bio je to početak Zhanove osvete, a unatoč upozorenju od strane suca i oduzimanju jednog boda, Kossobutskiy se nije zaustavio na tome. Nekoliko trenutaka nakon što je meč nastavljen, Kossobutskiy je opet lijevim aperkatom gađao međunožje, a čak nije niti skrivao svoju namjeru. Glavni sudac ponovno je oduzeo bod Kazahstancu, a nedugo nakon što se nastavila treća runda, Ajagba je uzvratio na svoj način. Ovaj put je Nigerijac pogodio nisko, ali za razliku od Kossobutskog, Ajagba to nije napravio s jasnom namjerom (ili je dobro prikrio) i prošao je samo s upozorenjem.

Očekivalo se da je Kossobutskiy zadovoljio svoje potrebe za osvetom, ali Ajagbino međunožje očito je postalo jedinom metom koju je Kossobutskiy pokušavao pogoditi. Nakon 30-ak sekundi četvrte rundi, Zhan je još jednom zadao udarac lijevim aperkatom ispod pojasa, a Efe Ajagba s bolnom grimasom na licu pao je na tlo. Sudac je shvatio da novo oduzimanje boda nema smisla te je diskvalificirao Kossobutskog. Snimku tog posljednjeg udarca u međunožje možete pogledati klikom na LINK.

Tako je debi na američkom tlu završio više nego neslavno za 34-godišnjeg Kossobutskog. Diskvalifikacijom je upisao prvi poraz u svom 20. nastupu, a ovakav nastup vjerojatno će ga udaljiti od nekih većih mečeva i interesa stranih promotora. Kossobutskiy je dugo čekao priliku na velikoj pozornici, definitivno ju je zaslužio dosadašnjim rezultatima, ali ovakvim nastupom vratio se nekoliko koraka unatrag.

Radi se inače o boksaču kojeg možda pamtite po meču protiv Agrona Smakićija iz 2019. godine. Smakići je u to doba bio neporažen i u nizu od 15 uzastopnih pobjeda, dok je Kossobutskiy iza sebe imao ‘‘score‘‘ 11-0. Meč je potrajao dvije minute i 40 sekundi, a Kossobutskiy je Smakićija porazio nokautom u prvoj rundi.

Nema sumnje da je Kazahstanac odličan boksač, ali sinoć je očito imao problema s kontroliranjem svog temperamenta i to ga je dovelo do prvog poraza u karijeri.

Linker
11. svibanj 2024 06:39