K1 i Boks

Poznati boksački portal donosi odličnu vijest za Filipa Hrgovića! ‘U ponedjeljak očekujte IBF-ovu naredbu‘

Filip Hrgović

 NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia
Najbolji hrvatski boksač sve je bliže napadu na titulu svjetskog prvaka

Još od prve polovice ovog mjeseca i meča između Filipa Hrgovića i Demseyja McKeana, konstantno se navodi kako će Filip Hrgović biti sljedeći na redu u rotaciji obveznih izazivača za svjetsku titulu u teškoj kategoriji. Daniel Dubois sinoć se borio protiv Oleksandra Uyka kao obvezni izazivač prema WBA federaciji, a WBA je imao prednost nad IBF-om prema dogovorenom sustavu rotacije.

Nakon što Dubois nije uspio svrgnuti Oleksandra Usyka s trona, na red dolazi IBF-ov prvorangirani izazivač, a dulje od godinu dana tu poziciju zauzima upravo Filip Hrgović. ‘‘El Animal‘‘ prekidom je porazio Demseyja McKeana ranije ovaj mjesec i u više navrata istaknuo je kako će ga IBF odrediti sljedećim obveznim izazivačem. Stoga smo s posebnom pozornosti pratili sinoćnji meč između Usyka i Duboisa, jer pobjednik tog meča mogao bi postati sljedećim Hrgovićevim protivnikom.

Usyk je porazio Duboisa tehničkim nokautom u devetoj rundi, ali u intervjuu nakon meča, Usyk nije bio previše rječit po pitanju meča s Hrgovićem. Ukrajinac je zapravo izbjegao konkretan odgovor na tu temu.

‘‘Hej, slušajte, sada se želim odmoriti. Te stvari prepuštam svom promotoru Alexu Krassyuku i svom menadžeru Egisu Klimasu. Sada se idem odmoriti, naspavat ću se i pit ću mineralnu vodu.", poručio je Usyk još unutar ringa u Wroclawu.

Više je nego očito da Usyk priželjkuje meč protiv Tysona Furyja za ujedinjenje svjetskih titula u teškoj kategoriji, a to opet dovodi Hrgovićev napad na titulu pod znak upitnika. Kako bi razriješili barem neke dileme, svjetski poznati boksački portal BoxingScene.com kontaktirao je čelništvo IBF-a te su zatražili osvrt na ovu situaciju. Povratna informacija odlična je za Hrgovića i njegove fanove.

BoxingScene.com dobio je potvrdu od IBF-a da će uskoro stići naredba kojom Usyku naređuju obranu titule protiv Filipa Hrgovića. IBF bi ovom naredbom mogao odgoditi Usykov eventualni meč protiv Tysona Furyja i Usyk će možda trebati pobjedu nad Hrgovićem prije nego dobije priliku osvojiti i WBC-ovu titulu svjetskog prvaka. Novinar BoxingScene-a Jake Donovan putem svog Twittera otkrio je kako će IBF vjerojatno već sutra obznaniti ovu naredbu kojom određuju Hrgovića obveznim izazivačem za IBF-ovu svjetsku titulu, a Donovan ističe kako se Hrgović ne planira ‘‘maknuti sa strane‘‘ da bi otvorio put ka meču između Usyka i Furyja.

Naravno, sam Hrgović ranije ovaj mjesec isticao je kako s ‘‘boksačkom politikom‘‘ nikad točno ne znate na čemu ste i mogući su razni obrati. Nije isključeno da Hrgoviću bude ponuđena određena naknada kojom bi pristao čekati i tako bi dopustio Usyku meč za ujedinjenje svjetskih titula. Naravno, radi se o potezu kojim bi Hrgović svoj potencijalni napad na titulu odgodio na dulje vrijeme, jer Fury i Usyk vjerojatno će imati klauzulu o revanšu.

Puno toga ovisi i o tome kako će teći pregovori svih uključenih strana. Tyson Fury tek 28. listopada (deseti mjesec) boksati će protiv Francisa Ngannoua. Nakon tog meča moći će razmišljati o novim pregovorima s Oleksandrom Usykom, ali Hrgović i njegovi promotori mogli bi vršiti pritisak na IBF i Usyka kako bi što prije ugovorili taj meč. Možda i sam Usyk pristane odraditi još jedan meč prije napada na Furyja, posebice ako Fury zatraži određenu pauzu nakon meča protiv Ngannoua.

Tu bi Hrgović došao u prvi plan kao sljedeći Usykov protivnik, a pozitivna stvar je i činjenica da je Usyk posljednjih pet nastupa odradio na eventima Matchroom Boxinga. Ta promotorska kuća zajedno s Wasserman Boxing promotorskom kućom zastupa i Hrgovića, a to bi sigurno olakšalo pregovore između Ukrajinca i najboljeg hrvatskog teškaša.

Jasno je da će Usyk ipak ciljati na meč protiv Furyja, ali dovede li se u rizik gubitka IBF-ove svjetske titule, Usyk će vjerojatno pristati na meč s obveznim izazivačem. Izgubi li IBF-ov pojas, Usykov meč protiv Furyja ne bi više bio za apsolutnog prvaka teške kategorije, jer IBF-ova titula ne bi bila dio te priče.

Komplicirana situacija, slažemo se. Jednostavno nam preostaje pratiti rasplet, a nadamo se da će sve biti poznato kroz što skorije vrijeme i da se ova priča neće previše oduljiti. Kako god okrenemo, Hrgović je tu, pri vrhu. Prvi je izazivač i jako je blizu toliko željenog napada na svjetsku titulu. Sljedeći potez morat će pametno odigrati, ali ne sumnjamo da njegovi promotori konstantno razmišljaju o tom idućem potezu.

Linker
27. travanj 2024 08:32