K1 i Boks

Hearn otkrio ‘plan B‘: Hrgović bi se do kraja godine mogao boriti s ponajvećom teškaškom zvijezdom današnjice?!

Filip Hrgović i Eddie Hearn

 PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia
Pregovori za Joshuin meč s Wilderom su usporili, a čelni čovjek Matchrooma već razmišlja o rezervnim opcijama koje uključuju i najboljeg hrvatskog boksača

Nakon što je Dillian Whyte prije nešto više od dva tjedna, neposredno uoči ugovorenog meča protiv Anthonyja Joshue u londonskoj O2 Areni, pao na doping testu - započela je intenzivna potraga za zamjenskim protivnikom. Rješenje je pronađeno u liku Roberta Heleniusa, no mnogi su tada zazivali Filipa Hrgovića da uskoči u glavnu borbu večeri i, umjesto s Demseyjem McKeanom, odmjeri snage s "AJ"-em. To se, kao što je poznato, u kolovozu nije dogodilo, ali, ako je vjerovati posljednjim, poprilično iznenađujućim, izjavama Eddieja Hearna, moglo bi se dogoditi - u prosincu.

Cijela priča zakotrljala se nakon što su usporili pregovori između Joshue i Deontayja Wildera za njihov višestruko najavljivani obračun krajem ove ili početkom sljedeće godine u Saudijskoj Arabiji. Uvjeti su prethodno dogovoreni s obje strane i činilo se kako je realizacija posla praktično sigurna, no kamen spoticanja, prema Hearnovim riječima, predstavljaju saudijski organizatori (tvrtka Skill Challenge Entertainment) koji su usporili proces do te mjere da je borba između Joshue i Wildera trenutno pod znakom upitnika. Shodno tome, čelni čovjek Matchrooma u rukavu već ima određene rezervne solucije koje uključuju i najboljeg hrvatskog boksača.

"Što se nas tiče, dogovorili smo uvjete, ali dok ne dobijemo ugovor borba se neće održati. Mi smo spremni na tu borbu, Wilderov tim je spreman na tu borbu, uvjeti su dogovoreni, ali dok se novac ne osigura - borba se neće dogoditi. Ako uskoro nešto ne riješimo, vjerojatno ćemo vidjeti kako se ‘AJ‘ u prosincu bori s nekim drugim izvan Saudijske Arabije, na razini iznad one na kojoj se borio u posljednjim mečevima jer želi ostati aktivan. Cijela situacija je frustrirajuća jer smo čekali i čekali, imali smo strpljenja za njih i sve smo dogovorili, ali stvari sada idu sporo", rekao je britanski promotor u razgovoru za Boxing King Mediju, pa otkrio s kim bi se Joshua u prosincu mogao broiti ako se pregovori za meč s Wilderom ne zaključe na željeni način: "Filip Hrgović ili Andy Ruiz. To mora biti korak naprijed".

Komplicirana priča o vrhu teške kategorije, koja je i do sada bila prepuna raznih peripetija i preokreta, dobila je, čini se, novi "plot twist". Iako je o potencijalnom uparivanju Hrgovića i Joshue bilo govora i ranije, puno prije Whyteovog pada na doping testu, u akutalnim okolnostima takvu ideju bismo ipak mogli okarakterizirati izrekom - s neba pa u rebra. Hrgovićev trenutni prioritet neprijeporno je konzumacija statusa obveznog IBF-ovog izazivača, odnosno borba s Oleksandrom Usykom za svjetske titule. S obzirom na činjenicu da je Tyson Fury ugovorio meč s Francisom Ngannouom za 28. listopada i da do daljnjeg neće boksati s Usykom za ujedinjenje pojaseva, vremenski interval koji se otvara do kraja ove, odnosno početka sljedeće godine nudi optimalnu priliku da se Hrgovićev meč života doista i ugovori. Uostalom, on je, sukladno rotaciji, sljedeći izazivač na redu i Usyk, nakon IBF-ove službene naredbe, neće imati manevarskog prostora za eskivirati Hrgovića, osim eventualnog napuštanja IBF-ovog pojasa ili astronomske cifre kojom bi od hrvatskog teškaša "kupio" odstupanje, no, ako je suditi prema "El Animalovim" posljednjim izjavama, "nemoralne ponude" neće ga slomiti.

Nije jasno kako se u cijelu tu priču uklapa Hrgovićev meč s Joshuom, osobito kad imamo u vidu da takva ideja dolazi od Hearna, Filipovog kopromotora i čovjeka koji je, prije samo desetak dana, govorio kako je uvjeren da će se Hrgović boriti s Usykom i kako je spreman organizirati taj meč. Iako smo navikli na turbulentnu dinamiku u boksačkom svijetu, ovo je ipak zaplet kojem se malo tko nadao. Je li riječ o Hearnovom "blefu" kojim pokušava potaknuti saudijske partnere na finalizaciju dogovora oko Joshue i Wildera, ili o realnoj opciji, saznat ćemo u narednim danima i tjednima. Ono što je, u svakom slučaju pozitivno, jest činjenica da je Hrgovićevo ime postalo sastavni dio mnogih razgovora i pregovora u samom vrhu teškaške elite. Kao što je Filip i sam znao govoriti u svojim recentnim javnim nastupima - njegovi najbolji dani i najveći mečevi tek dolaze.

Linker
14. travanj 2024 15:22