K1 i Boks

Hrabri Gabrijel Veočić zaustavljen u četvrtfinalu OI; Pinales je uspješno iskoristio svoje fizičke predispozicije

Veočić vs Pinales

 MOHD RASFAN Afp
Hrvatski boks ostaje bez odličja na OI u Parizu, a Veočić je u hrabroj izvedbi ipak zaustavljen

Jedini hrvatski boksač koji je "zaradio" vizu za ovoljetne Olimpijske igre u Parizu završio je svoju boksačku avanturu iz snova. Nakon što je Gabrijel Veočić (49-12), u hrvatskoj boksačkoj javnosti poznat i kao "Kobra iz Broda", prvotno svladao Husseina Ishaisha u četvrtfinalu kategorije do 80 kilograma čekao ga je sjajni reprezentativac Dominikanske Republike Christian Pinales (20-3).

Pinales je na iznenađenje mnogih suvereno izbacio favoriziranog Kineza i prvog nositelja turnira Tuohetaerbiekea Tanglatihana. Bitno je naglasiti da je Pinales odradio dva meča u okvirima ovog turnira odnosno dok je Veočić bio slobodan u pretkolu Pinales je izbacio Tajlanđina Weerapona Jongjohoa.

Dominikanac je na u Pariz stigao s pet pobjeda u nizu, a zadnji poraz je doživio u listopadu 2023. od Brazilca Wanderleyja Pereire (35-10) na Panameričkim igrama.

Veočić s druge strane čak u zadnjih 12 mečeva ne zna za poraz, što je dokaz impozantne forme boksača koji je svoje vještine brusio u BK "Brod".

Prva runda otvorena je agresivnim Pinalesom dok je Veočić zadržao mirnoću i čekao je svoje prilike. Arena Paris Nord je bila ispunjena našim navijačima što smo mogli čuti u više navrata tokom cijelog meča. Dominikanac je imao prednost u rasponu ruku no "Kobra iz Broda" dobrim je tempom prekidala njegove napade pametnim ulascima u klinč. Sudci su jednoglasno dali ovu rundu Pinalesu pa se taktika cijelog meča bitno promijenila.

Druga runda donosi odlučnijeg Veočića, a sudac je upozoravao hrvatsko-dominikanski dvojac da paze na sudare glavama. Krajem runde Veočić dobro pogađa Pinalesa krošeom no Dominikanac konstantno forsira klinčeve.

Pero Veočić, njegov trener i otac, na pauzi između druge i treće runde upozorava hrvatskog boksača na bodovno stanje. Veočić je bio svjestan da mu je potreban prekid za prolazak dalje.

Treća runda protekla je u napadima Veočića i pokušajima kontranapada neugodnog Pinalesa, no nažalost naš boksač nije uspio upisati pobjedu prekidom koja mu je bila potrebna.

Sudci su jednoglasno (5-0) proglasili Dominikanca pobjednikom, a njega sada čeka pobjednik iz meča Nurbek Oralbay (Kazahstan) protiv Murada Allahverdiyeva (Azerbajdžan).

Veočić je u Pariz stigao s pedigreom europskog prvaka te je znatno iskusniji u mečevima "ovog kalibra", a Pinales unatoč svom zanimljivom "kubanskom" stilu boksa nema toliko iskustva u "jačim" mečevima.

Kao što smo istaknuli u našoj današnjoj najavi, Veočić je bio svjestan da mu je ovaj meč životna prilika da se upiše u zlatne stranice hrvatskog boksa. Zadnji i jedini hrvatski olimpijski boksački medaljaš je bio Filip Hrgović koji je u superteškaškoj konkurenciji uzeo broncu na Olimpijskim igrama 2016. u Riju. Mate Parlov se 1972. godine u Münchenu okitio zlatom, Anton Josipović 1984. u Los Angelesu također uzima zlato dok se Damir Škaro 1988. u Seoulu morao zadovoljiti brončanim odličjem.

Europski prvak iz Slavonskog Broda ima tek 23 godine, a pred njim je zasigurno još jedan olimpijski ciklus u kojem bi trebao osigurati vizu za Olimpijske igre 2028. u Los Angelesu. Ako se nastavi razvijati ovim tempom tamo bi zasigurno bio u uskom krugu favorita, a upravo za tim hrvatski boks žudi godinama.

Linker
16. rujan 2024 15:04