K1 i Boks

‘Hrgović je govorio Duboisu da nema m**a, ali u ringu je saznao da se prevario‘

Daniel Dubois (lijevo) i Filip Hrgović (desno)

 Screenshot (youtube, Ifl Tv)
Hrvatski teškaš bio je uvjeren kako će mentalno slomiti Duboisa, ali Dubois je nažalost bio taj koji je slomio njega

Daniel Dubois dosta dugo nosio je stigmu borca koji ‘‘nema srce‘‘ i olako odustaje čim naiđe na poteškoće u svojim mečevima. Te optužbe pojavile su se još nakon njegovog prvog poraza koji je upisao krajem 2020. godine u meču protiv Joea Joycea, a nova doza kritika uslijedila je prošle godine nakon što ga je Usyk mentalno slomio.

Dubois je u meču protiv Joycea bio još uvijek poprilično ‘‘zelen‘‘, a treba ipak reći kako mu je Joyce u potpunosti zatvorio jedno oko, vršio je velik pritisak i zadao mu je mnoštvo snažnih udaraca. Možda je Dubois mogao pokazati više srčanosti i izdržati do kraja (meč završio u desetoj rundi), ali grubo je reći da se olako predao.

Po pitanju meča s Usykom, Ukrajinac je jednostavno posebna zvijer i njegov tempo mogu izdržati samo rijetki. Dubois je u tom meču imao svoje trenutke, a snažan udarac na njegovu psihu bila je kontroverzna situacija iz pete runde. Dubois je pogodio Usyka udarcem za koji mnogi smatraju da nije odsjeo prenisko, ali sudac se nije složio i dopustio je Usyku nekoliko minuta odmora. Dubois je vjerovao kako je bacio Usyka u nokdaun, a zapravo je taj udarac okarakterizian kao prenizak udarac i Dubois je morao prihvatiti činjenicu da će Usyk pauzirati sve dok se ne oporavi.

Za taj meč također možemo reći kako je Dubois bio premlad i neiskusan, jer dva tjedna kasnije proslavio je tek 26. rođendan. Tridesete su najbolje godine za teškaše, a dodamo li podatak da Dubois nema pretjerano bogatu amatersku karijeru, nije pretjerano iznenađujuća činjenica da ga je uspio slomiti netko poput Usyka.

No, boksačka javnost ne prašta i Dubois si je priskrbio status mentalno slabog borca koji nema ‘‘ono nešto‘‘ što boksača odvodi na sam svjetski vrh. Donekle je Dubois utišao kritike izvedbom protiv Jarrella Millera.

‘‘Dynamite‘‘ se u tom meču susreo s boksačem kojeg je uvelike nadboksao, ali Miller je jednostavno odbijao pasti na Duboiseve udarce. Postojala je bojazan kod Duboisovih fanova da će Daniel ponovno pokleknuti pod pritiskom, ali Dubois je nastavio nemilosrdno tući Millera, sve dok nije došao do pobjede prekidom osam sekundi prije kraja meča.

Vidjelo se kako je Dubois mentalno ojačao nakon što je dijelio ring s jednim Oleksandrom Usykom, ali sumnje su i dalje postojale. Naš Filip Hrgović bio je sljedeći Duboisov protivnik, a ‘‘El Animal‘‘ silno se trudio istaknuti kako Dubois ‘‘nema srce‘‘.

‘‘Vidim njegove velike bicepse, to je ono što mogu vidjeti, ali ne vidim velika mu*a. Ne boriš se s bicepsima, boriš se s mu**ma i srcem‘‘, rekao je Filip tijekom sučeljavanja za okruglim stolom, a tijekom više raznih intervjua Hrgović je navodio kako je mentalno jači od Duboisa.

Vidjelo se ipak da Daniel Dubois nije onaj mladi, prestrašeni klinac kojeg se čak i moglo uvjeriti da mu nedostaje srčanosti. Britanac je Hrgoviću jasno dao do znanja da više boksač kakvim ga mnogi smatraju.

‘‘Saznajmo to. Saznajmo tko ima velika mu*a. Uspavat ću te.‘‘, bio je odgovor Duboisa na Hrgovićeve optužbe.

Pravi odgovor dobili smo unutar ringa. Daniel Dubois pretrpio je početne nalete Hrgovića, izdržao je sve njegove snažne udarce desnicom, a nakon što se Hrgović ispuhao, Dubois je preuzeo konce tog meča. Ubacio je Daniel u višu brzinu tijekom sedme runde, izdominirao je Hrgovića, a početkom osme runde liječnik je prekinuo meč zbog velike štete na Hrgovićevom licu.

Fantastična izvedba Daniela Duboisa koji je očito sazrio u boksača za najviše domete, a nakon što je Usyk napustio IBF-ov pojas, Dubois je promoviran u IBF-ovog svjetskog prvaka. Prvu obranu titule tražit će protiv Anthonyja Joshue, a prvo sučeljavanje s Joshuom također nije prošlo mirno.

Joshua se nije toliko bazirao na optužbama da je Dubois ‘‘mentalno slab‘‘, ali ‘‘AJ‘‘ je uspio isprovocirati Duboisa u tolikoj mjeri da se Dubois pokušao istog trena obračunati s njim. Joshua mu je prijetio da razbijanjem stolca o njegovu glavu, ali boksači su razdvojeni prije nego je sukob dodatno eskalirao.

Vidljivo je kako Dubois sve češće upada u žustre rasprave tijekom sučeljavanja, ali isto tako je vidljivo kako Daniel nikome ne šuti i ne dopušta protivnicima da ga omalovažavaju. U razgovoru za Boxing Social, Duboisov promotor Frank Warren osvrnuo se na Duboiseve verbalne sukobe s Hrgovićem i Joshuom.

"Bilo je zabavno. Dubois je imao ta sučeljavanja za mečeve s Hrgovićem i Joshuom, a protivnici ga pokušaju mentalno poljuljati na takvim susretima. Hrgović mu je doslovno govorio da ‘nema mu*a‘ i nastavljao je s tim besmislicama. Kasnije je saznao da Dubois ipak ima ‘mu*a‘ i to je pokazao u ringu gdje je Danielu priznao da ipak ima mu*a.", započeo je Warren, a zatim se osvrnuo na verbalni sukob Joshue i Duboisa.

"Ono s Joshuom dogodilo se totalno neočekivano. Jedan drugog su pozivali na obračun i gledajući nešto takvo pomišljate kako će nastati prava frka. Dobro je na neki način vidjeti kako je Dubois dobio na samopouzdanju, on sada vjeruje u sebe. Čeka nas meč dvojice britanskih udarača, a kad snažni udarači puste svoje desnice, tada su najranjiviji. Bacat će udarce, ali to ih čini otvorenim za primanje kontre. Netko od njih će plasirati tu kontru. Bit će zanimljivo vidjeti tko će se bolje nositi s primanjem udaraca.", dodao je iskusni promotor.

Sigurno je i sam Warren u nekim trenucima sumnjao u Duboisa i pitao se jesu li u pravu oni koji kritiziraju njegov ‘‘ratnički duh‘‘. Dubois ga je sigurno iznevjerio u nekim situacijama, ali kao što smo ranije naveli, često se zaboravlja koliko je Dubois zapravo mlad i najbolje boksačke godine tek su pred njim. On je već sada dijelio ring s vrhunskim boksačima poput Usyka, Hrgovića, Joycea te nekih vrlo dobrih kao što su Kevin Lerena, Jarrell Miller itd., a u sljedećem nastupu čeka ga Dubois.

Daniel je učestalo izložen teškim izazovima, ali takva iskustva izgradila su ga u boksača kakav je danas i nitko više ne može osporiti srčanost ovog odličnog britanskog teškaša.

Linker
21. kolovoz 2024 06:21