K1 i Boks

Hrgović napokon dobiva pažnju; Usykov menadžer otkrio uvjet pod kojim ćemo gledati meč Hrgovića i Usyka

Oleksandr Usyk (lijevo) i Filip Hrgović (desno)

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia | Nick Potts/Pa Images/Profimedia

Već nekoliko godina Filip Hrgović pokušava se probiti među samu elitu teške kategorije i nada se meču za napad na svjetsku titulu. Vjerojatno najveću borbu u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri odradio je u osmom mjesecu prošle godine, a tada je jednoglasnom sudačkom odlukom porazio Zhileija Zhanga.

Nadali smo se da će ga ta pobjeda i status prvog izazivača prema IBF-u gurnuti u još veći meč, ali Hrgović je nakon pobjede nad Zhangom odradio borbu protiv boksača niže kvalitete nego što je Zhang. Demsey McKean teškaš je kojeg je Hrgović ranije ovaj mjesec porazio prekidom u 12. rundi, a ‘‘El Animal‘‘ tom pobjedom samo je učvrstio svoj status prvog izazivača na IBF-ovoj rang ljestvici.

Naravno, kako to u boksu obično biva, komplikacije su i dalje moguće. Iako će Hrgović prema novinaru Jakeu Donovanu možda već danas biti određen kao sljedeći obvezni izazivač za Usykove titule svjetskog prvaka, to ne znači da će Filip uistinu dobiti priliku protiv Usyka.

Već i ptice na grani znaju da Oleksandr Usyk i njegov tim teže borbi protiv Tysona Furyja za ujedinjenje svjetskih titula u teškoj kategoriji. Ranije ove godine Usyk i Fury nisu se uspjeli dogovoriti, ali kasnije ove godine očekuje se nova runda pregovora. Promocijama, menadžerima, federacijama, a na kraju krajeva Usyku i Furyju, svima njima u interesu je da se organizira meč za apsolutnog prvaka svijeta u teškoj kategoriji. Nikada u povijesti teške kategorije nismo imali prvaka koji je ujedinio četiri svjetske titule, a posljednji apsolutni prvak datira još iz 2000. godine. Tada je Lennox Lewis držao tri svjetska pojasa (WBC, IBF, WBA), a nakon što je WBO ušao u priču među teškašima, nitko nije uspio ujediniti sve pojaseve.

Dodamo li da su Fury i Usyk obojica neporaženi, a gotovo svi fanovi i analitičari smatraju ih dvojicom najboljih teškaša na svijetu, samo se pojačava argument u korist njihovog međusobnog obračuna.

Međutim, u slučaju da se Fury i Usyk ne uspiju dogovoriti, što je sasvim moguće s obzirom na tijek prvih pregovora, u prvi plan iskače Filip Hrgović. Oleksandr Usyk nakon pobjede nad Danielom Duboisom nije pokazao prevelik interes za osvrt na Hrgovića, ali BoxingScene.com donosi izjavu Usykovog menadžera, Egisa Klimasa.

‘‘Hrgović je obvezni izazivač, ali ako ćemo uspjeti ugovoriti meč za ujedinjenje titula protiv Furyja, onda ćemo ići u tom smjeru. Ne uspijemo li ugovoriti meč za ujedinjenje titula, naravno da je onda Hrgović sljedeći.‘‘, rekao je Klimas.

Pročitati kako menadžer jednog od dvojice najboljih teškaša na svijetu izgovara riječi ‘‘naravno da je onda Hrgović sljedeći‘‘ više je nego dobar znak da je Filip napravio dodatni iskorak ka samom vrhu. Počeo je dobivati pažnju koju zaslužuje, a nadamo se da će kruna njegovog dugogodišnjeg napornog rada doći uskoro i da će Hrgović napokon boksati za titulu svjetskog prvaka.

Linker
29. travanj 2024 08:18