K1 i Boks

Iskusni teškaš se ispričao publici nakon lošeg nastupa: ‘J**i ga, oteo sam se kontroli, što drugo reći!‘

Zhan Kossobutskiy

 TORSTEN HELMKE/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Torsten Helmke/imago Sportfotodienst/profimedia
Kossobutskiy je bio jedini favorizirani teškaš među ta četiri dvoboja koji je izgubio

Jedinu pravu kontroverzu s niskim udarcima u teškoj kategoriji od prošlog vikenda izravno je priznao krivac. Kazahstanac Zhan Kossobutskiy otvoreno je izrazio žaljenje zbog sramotnog nastupa u porazu diskvalifikacijom od Efea Ajagbe 26. kolovoza. Neporaženom teškašu oduzeta su dva boda u trećoj rundi, a na kraju ga je sudac Chris Flores izbacio u 0:33 četvrte runde.

Bio je to razočaravajući debi u SAD-u za gostujućeg Kazahstanca, koji je mentalno popustio u trenutku kada je Ajagba izvršio pritisak (18-1, 13 KO) i pritom zaustavio svoj besprijekorni rekord. Iako je inzistirao na tome da je Ajagba slično djelovao, ipak je priznao svoju ulogu i potencijalnu cijenu u iskrcavanju značajnih borbi u nastavku.

"Ovime bih se želio ispričati WBC-u, Američkim boksačkim ovlaštenjima i svim ljubiteljima boksačkog sporta diljem svijeta zbog svog nesportskog ponašanja. Shvaćam da se nisam ponašao kao profesionalni boksač i da sam poduzeo pogrešne radnje. Nakon što sam primio brojne niske udarce, oteo sam se kontroli, izgubio sam profesionalizam", rekao je.

Ranije tijekom dana, Oleksandr Usyk (21-0, 14 KO) obranio je svoje WBA, IBF i WBO pojaseve u teškoj kategoriji nokautom u devetoj rundi od Engleza Daniela Duboisa u Wroclawu, Poljska. Još uvijek je u tijeku rasprava o tome je li neporaženi ukrajinski južnjak imao koristi od onoga što je sudac Luis Pabon dosudio kao nizak udarac u petoj rundi. Dio Duboisove rukavice pao je ispod Usykove linije pojasa da bi podržao presudu u stvarnom vremenu, nakon čega se Usyk oporavio i na kraju zaustavio Britanca.

U glavnoj borbi večeri gdje se pojavio Kossobutskiy, neporaženi konkurent Jared Anderson (16-0, 15 KO) zaradio je prekid u petoj rundi protiv Ukrajinca Andrija Rudenka (35-7, 21 KO). U prvoj borbi "undercarda" osvajač zlatne olimpijske medalje 2020. Bakhodir Jalolov (13-0, 13 KO) nokautom je u prvoj rundi pobijedio Nigerijca Onoriodea Ehwariemea. Kossobutskiy je bio jedini favorizirani teškaš među ta četiri dvoboja koji ne samo da je izgubio, već se i ponašao na takav način da su mnogi gledatelji tražili poduzimanje opsežnih disciplinskih mjera.

"Znam da to nije imalo nikakve veze s profesionalnim boksom i uvjeravam vas da se takvo ponašanje više neće vidjeti od mene u budućnosti", obećao je Kossobutskiy.

Linker
16. svibanj 2024 06:35