K1 i Boks

Hrgović: ‘Neću odstupiti iz meča s Usykom, želim ispisati povijest. Doping u boksu? Evo što mislim o tome‘

Filip Hrgović

 NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia
Najbolji hrvatski boksač javio se s godišnjeg odmora i govorio o brojnim aktualnostima vezanim uz njegovu karijeru

Prošlo je gotovo mjesec dana otkako je Filip Hrgović, tehničkim nokautom u 12. rundi, pobijedio Demseyja McKeana, i tako zadržao svoj status obveznog IBF-ovog izazivača. Najbolji hrvatski boksač trenutno se nalazi na Hvaru, odakle je odradio novi intervju nakon trijumfa u londonskoj O2 Areni.

U samom početku razgovora za iFL TV, "El Animal" se osvrnuo na kritike povezane s kritikama dijela javnosti koje su povezane s njegovom izvedbom protiv australskog teškaša, kao i onim ranijima na račun njegove pobjede protiv Zhileija Zhanga.

"Da sam ih obojicu nokautirao u prvoj rundi, opet bi bilo kritika. Uvijek ima kritika. To je život, to je boks. Čak su i Isusa kritizirali, a bio je savršen, bio je Bog", rekao je Hrgović uz osmijeh, pa nastavio: "Slažem se, nisu to bile besprijekorne izvedbe, smatram da mogu puno bolje. Nekoliko mjeseci prije borbe sa Zhangom ostao sam bez oca, promijenio sam trenera i to je bilo teško razdoblje za mene, nisam se osjećao dobro, ali pobijedio sam ga jednoglasnom sudačkom odlukom. Nekoliko mjeseci kasnije on je uništio Joea Joycea i ispostavilo se da moja izvedba protiv njega nije bila toliko loša, ali naravno da osjećam da mogu bolje. Što se tiče McKeana, bilo je to nakon godinu dana pauze, slomio sam nos u sparingu dva tjedna prije borbe, a u meču me konstantno držao i nije mi dozvoljavao da bacam udarce. Sudac je bio loš, trebao mu je dati jedan ili dva kaznena boda. Kada sve to uzmem u obzir, zadovoljan sam izvedbama i onime gdje se trenutno nalazim. Imam 31 godinu, neporažen sam i preda mnom je još pet ili deset vrlo dobrih godina".

Kao što je dobro poznato, Filip je trenutno, kao IBF-ov "mandatory challenger", prvi u redu za napad na titule svjetske prvaka, odnosno prvi u redu za Oleksandra Usyka. Teškaš iz Sesveta otkrio je postoji li kakvih novosti po pitanju njegovog meča s neporaženim Ukrajincem, u prvom redu je li IBF poduzeo potrebne korake.

"Oni su poslali pismo još nekoliko mjeseci prije moje borbe s McKeanom. U pismu je stajalo da će pobjednik meča između mene i McKeana boksati s pobjednikom meča između Usyka i Duboisa. Sada čekamo da narede tu borbu, još to nisu učinili i mislim da bi se to trebalo dogoditi svakoga dana", rekao je Hrgović novinaru Andrewu McCartu, pa prokomentirao mogućnost da odstupi iz borbe s Usykom za određeno financijsku naknadu, i tako Ukrajincu oslobodi put prema Tysonu Furyju i povijesnom meču za ujedinjenje svih pojaseva:

"Neću odstupiti. Imali su toliko vremena da organiziraju meč za ujedinjenje pojaseva i nisu to učinili. Fury će se boriti s Francisom Ngannouom, pokazao je da nije zainteresiran za ujedinjenje, možda čak više nije zainteresiran ni za sam boks, on je čudan tip. Sada je moj red, obvezni sam izazivač i sljedeći u redu, trebali bi poštovati pravila. Nema odstupanja, možda ako se bude radilo o nekom ludom iznosu, ali ne osjećam da će to biti tako. Ono što osjećam je da mogu pobijediti Usyka, boriti se za ujedinjenje pojaseva i učiniti puno više nego što bi mi donio dogovor o odstupanju. Trebalo bi se raditi o nekom ludom iznosu, ali ne želim prihvatiti odstupanje, kao što sam rekao, osjećam da mogu pobijediti Usyka i napraviti puno više".

U nastavku razgovora 31-godišnji Zagrepčanin govorio je i o tome kako, po njegovom mišljenju, može ugroziti Usyka.

"Mislim da imam sve potrebne kvalitete da ga pobijedim budući da sam dovoljno brz za teškaša i mogu baciti puno udaraca. Sa Zhangom, na svoju lošu noć, uputio sam blizu 800 udaraca, što je puno za teškaša. Snažno udaram, a imam dobru bradu - on me ne može nokautirati. Izdržljiv sam i bacam puno udaraca, a njega treba pritisnuti velikim volumenom udaraca i staviti ga u probleme. Kad ga je Dubois napao, stavio ga je u probleme. Dubois je velik tip koji baca desnu ruku i lijevi kroše, a Usyk to ne voli. Također, treba napasti njegovo tijelo, a ja sam dobar kad su u pitanju udarci u tijelo", rekao je Hrgović, pa dodao: "Smatram da tu nema toliko taktike i pametnog ‘game plana‘, jednostavno ga morate pritisnuti, bacati puno udaraca i ući u rat s njim jer on ne može ratovati s velikim dečkima. Joshua je bio na sredini ringa, nadboksao se s njim, nije ga pritisnuo, a Dubois nije bacao dovoljno udaraca. Mislim da ga netko tko će ući s njim u ring bez respekta može pobijediti. Samopouzdan sam, ali vidjet ćemo što će se dogoditi, samo želim dobiti svoju priliku".

Novinar iFL TV-a potom se vratio na dio u kojem je Hrgović rekao kako osjeća da može pobijediti Usyka i doći do meča za ujedinjenje titula, a u tom je kontekstu spomenuo da ti mečevi, osim pojaseva, nose i brojne milijune eura.

"Ne radi se o novcu, svi ćemo mi zaraditi dovoljno novca. Za mene je isto imaš li pet milijuna, deset ili 100, u svakom slučaju češ imati dovoljno za živjeti. Radi se o stvaranju povijesti, o prilici da napraviš nešto posebno i upišeš se u povijesne knjige - to je moja motivacija. Usyk je definitivno budući Hall of Fame boksač, a pobjedom nad njime učinio bih puno za sebe i svoju obitelj, a to bi ostalo zauvijek upisano u povijesti", odlučan je bio osvajač brončane medalje s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016., pa se osvrnuo na mogućnost da se s Usykom bori u prosincu: "Trenutno sam na odmoru, a od ponedjeljka krećem s treninzima. Dajte mi 12 tjedana od ponedjeljka i bit ću spreman. Studeni, prosinac, siječanj, veljača, kad god".

U završnom dijelu razgovora hrvatski teškaš govorio je o uporabi nedozvoljenih sredstava u boksu, temi koja se nanovo aktualizirala nakon što je na doping testu najprije pao Dillian Whyte, a potom i Robert Helenius.

"Moje mišljenje o tome jest da ne mogu razumjeti da neki borac ide u meč i ne vjeruje da je dovoljno snažan da pobijedi i da mora uzeti nešto. Jednostavno mi je nevjerojatno da borac za sebe misli da nije dovoljno dobar i da mora uzimati steroide. Što se mene tiče, nikad u životu nisam to vidio i nikad nisam imao bilo kakav kontakt s tim. Kada sam u treningu, uzimam samo proteine i vitamine", rekao je Hrgović, pa zaključno iznio svoj stav o tome kakve bi, po njemu, trebale biti kazne za boksače koji uzimaju nedozvoljena sredstva:

"Trebali bi biti suspendirani na puno duža razdoblja. Događa se da padnu na doping testu i da se opet bore za pola godine. Prvi put kad padnu na testiranju, mogu biti kažnjeni na godinu ili dvije, ali ako se to ponovi, onda ih treba doživotno udaljiti iz boksa. Ako uzmeš steroide i ideš se boriti s nekim, možeš ga ubiti ili ozbiljno oštetiti. To je doista podmuklo i zlo, za takve stvari su potrebne dulje i veće kazne, uključujući i doživotne".

Linker
25. travanj 2024 13:16