K1 i Boks

Hrgović: ‘Usyk je trenutno najbolji teškaš svijeta, ali ja na svojih 100% mogu pobijediti bilo koga‘

Filip Hrgović

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
El Animal je u svom posljednjem javnom istupu govorio o mnogim aktualnim temama

Ostalo je još svega deset dana do povratka Filipa Hrgovića (15-0) među konopce. Najbolji hrvatski boksač i obavezni IBF-ov izazivač 12. će kolovoza na priredbi u Londonu ukrstiti rukavice s Australcem Demseyjem McKeanom (22-0), a pobjednik ovog sraza dvojice neporaženih teškaša bit će, posljedično, prvi u redu za napad na pojas(eve), odnosno prvi u redu za obračun s boljim iz meča Oleksandra Usyka i Daniela Duboisa (26. kolovoza, Wroclaw). El Animal se trenutno nalazi u Houstonu gdje se priprema za najvažniji okršaj u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri, a s juga SAD-a javio se putem video veze i dao veliki intervju za YouTube kanal svoje promotorske kuće, Wasserman Boxinga.

"Usred sam pripremnog kampa, prošla je gotovo godina dana bez borbi, ali konačno smo ugovorili meč i sretan sam što ću ponovno biti u ringu, na tako velikoj priredbi. Trenutno se osjećam jako dobro. Bilo je puno frustracija u proteklom razdoblju, mnogo mečeva je bilo na stolu, ali su pregovori na koncu propali. Nismo mogli dogovoriti borbu, za zdravog borca najgore što se može dogoditi jest upravo to da nema mečeva, ali kao što sam rekao napokon smo uspjeli i jedva čekam opet se boriti", rekao je Hrgović u uvodnom dijelu razgovora, pa nastavio:

"Sretan sam što sam ponovno u kampu, ali čak i bez borbi u proteklih sam godinu dana stalno bio u treningu i u dobroj formi, ni u jednom trenutku nisam izašao iz forme. Teško je biti bez borbi zbog manjka motivacije, ne znaš za što se pripremaš i što možeš očekivati, ali ja volim trenirati i boksati, volim biti u dvorani. To je dio mog životnog stila, uživam u treningu. Bilo je frustrirajuće bez mečeva, ali ništa ne može slomiti moj duh".

Teškaš iz Sesveta potom se osvrnuo na pripremni proces, a govorio je i o svom sljedećem protivniku.

"U Houstonu sam već četiri tjedna, tu mi je pripremni kamp i radim s trenerom Ronniejem Shieldsom. Prije toga bio sam u Zagrebu, gdje sam radio na kondicijskoj pripremi, a ovdje sada spariram tri puta tjedno s dobrim sparing partnerima. Zdrav sam, nemam ozljeda i sve je dobro", istaknuo je 31-godišnji Zagrepčanin, pa stavio fokus na McKeana:

"On je solidan boksač, neporažen, velik. Iste je visine kao i ja, 198 centimetara, u dobroj je formi i baca puno udaraca. Naporno treniram, ne podcjenjujem ga i očekujem dobru borbu. To će biti njegov prvi veliki meč i očekujem ga na više od 100%, bit će motiviran da pokaže nešto u ovoj borbi. Ne bih ga svrstao u vrh divizije, ali je solidan i neporažen protivnik. Boksa u kontragardu, a uvijek je zeznuto boriti se protiv takvih boksača. Imam dobre sparing partnere i bit ću spreman".

Hrgović i McKean obračunat će se u sunaslovnoj borbi glamurozne boksačke priredbe koju će, 12. kolovoza u Londonu, predvoditi meč između Anthonyja Joshue i Dilliana Whytea. Bit će to Filipov prvi profesionalni nastup u engleskoj prijestolnici, modernom središtu boksačkih zbivanja, i prilika da se tamošnjoj publici predstavi na najbolji mogući način.

"Bit će to sjajna priredba pred velikom publikom, gledat će je cijeli svijet, i uzbuđen sam što ću biti dio toga. Uzbuđen sam što ću prvi puta u profesionalnoj karijeri boksati u Londonu, na najvećem boksačkom tržištu. Konačno ću se boriti tamo, to je veliki korak za moju karijeru a nadam se da ću se i budućnosti češće boriti u Londonu", rekao je Hrgović, pa se osvrnuo na ono što čeka pobjednika okršaja između njega i McKeana, odnosno onog koji iz Londona ponese "baklju" obveznog IBF-ovog izazivača:

"IBF je sljedeći u redu, a ako pobijedim u ovoj borbi ostat ću IBF-ov ‘mandatory challenger‘. Vidimo da je Tyson Fury dogovorio borbu (s Francisom Ngannouom) što znači da se meč za ujedinjenje svih titula još neće dogoditi. Nadam se da će IBF izvršiti pritisak da se kao izazivač borim protiv Oleksandra Usyka do kraja godine, naravno, ako pobijedim McKeana, a on Daniela Duboisa".

Iznio je Hrgović i svoja razmišljanja o predstojećoj borbi između Usyka i Duboisa, te otkrio s kim bi od njih dvojice više volio odmjeriti snage.

"Usyk je veliki favorit u toj borbi, dajem mu veliku prednost da pobijedi, ali Dubois je krupan tip i dobar udarač, u boksu se svašta može dogoditi. Duboisove šanse su u udaračkom dijelu, međutim, ne dajem mu nikakve šanse da nadboksa Usyka, smatram da je prespor za to. Usyk mora biti oprezan, treba se držati podalje od Duboisove desnice, a ako to učini, mislim da će to biti poprilično lagan posao za njega. Naravno da bih se radije borio s Usykom zato što je bolji boksač".

Novinar koji je intervjuirao Hrgovića potom se prisjetio razgovora El Animalovim bivšim protivnikom, Tomom Littleom. On se, naime, borio i s Danielom Duboisom, a na pitanje je li Dubois najjači udarač s kojim se susreo, Little je svojevremeno, bez razmišljanja, rekao da Dubois udara jako, ali da Hrgović udara daleko jače. Shodno tome, hrvatski teškaš je podijelio svoja razmišljanja o eventualnoj borbi s 25-godišnjim boksačem, aktualnim WBA-ovim "regular prvakom".

"Sparirao sam s Danielom prije nekoliko godina u Londonu i uvjeren sam da bih ga pobijedio kad bi se da borba dogodila. On je solidan boksač, ali ne bih ga svrstao među TOP 10 teškaša. Krupan je, solidan udarač, ali ne bih ga previsoko ocijenio. Kao što sam rekao, sparirao sam s njim i uvjeren sam da bih ga pobijedio", odlučno je podvukao Filip.

Nametalo se, dakako, i pitanje o tome kako se vidi u potencijalnom okršaju s Oleksandrom Usykom.

"Usyk je sjajan, budući Hall of Fame boksač. Trenutno je najbolji boksač na svijetu; brz je, ima vrlo dobar rad nogu, odlično je fizički pripremljen i baca veliki broj udaraca. Mislim, međutim, da bi mu moj stil stvorio probleme jer sam veći od njega, a također mogu baciti puno udaraca. Smatram da mu mogu napraviti velike probleme, za svoju veličinu sam dovoljno brz da se borim s njim. Ako, primjerice, pogledati njegovu borbu s Joshuom, svaki put kad bi Joshua napravio pritisak na njega i udarao ga u tijelo, osvojio bi rundu, ali Joshua nije imao dovoljno izdržljivosti da zadrži taj tempo. Tako je bilo i s Derekom Chisorom, kada je radio pritisak, dobivao je runde, a smatram da sam ja izdržljiviji i od Chisore i Joshue, mogu baciti više udaraca i napraviti Usyku više problema. Koliko udaraca mogu baciti pokazao sam i u meču sa Zhileijem Zhangom, kada sam, čak i u svojoj najgoroj izvedbi, bacio više od 700 udaraca, što je puno za teškaša. Volio bih da se borba s Usykom dogodi, vjerujem da ga mogu pobijediti. Bila bi to, naravno, vrlo teška borba, on je odličan boksač, ali uvjeren sam da mu mogu pružiti vrlo, vrlo dobar meč", objasnio je Hrgović, pa se prisjetio svog posljednjeg nastupa:

"Svi smo podcjenjivali Zhanga, ali on je u borbama protiv mene i Joycea pokazao da je elitni teškaš i ‘real deal‘. U toj sam borbi naučio da ako ga mogu pobijediti u svom najgorem izdanju - onda mogu pobijediti svakoga kad sam na 100%. Napravio sam neke pogreške, i tehničke i taktičke, ali puno sam naučio u tom meču i saznao ono što sam, zapravo, znao i ranije, a to je da me nitko ne može nokautirati. Kao što sam rekao, na svoju najgoru noć, u najtežem razdoblju života, pobijedio sam tako dobrog borca. Na svojih 100% mogu pobijediti bilo koga na svijetu".

Za kraj je Hrgović otkrio tko su, po njegovom viđenju, trenutno TOP 3 boksača svjetskog "heavyweighta".

"U ovom trenutku, tri najbolja teškaša na svijetu su Usyk, Fury i, ne znam, vjerojatno, Deontay Wilder", rekao je, pa, na zahtjev novinara, usporedio sebe s navedenim boksačima:

"Kao što rekoh, uvjeren sam da mogu pobijediti svakoga u diviziji, ali trenutno moj ranking nije TOP 3. Nisam pokazao ništa što bi me plasiralo tako visoko, ali hoću, učinit ću to. Kada me, za godinu ili dvije, ponovno pitate to isto pitanje, reći ću da je broj jedan - Filip Hrgović.

Linker
02. svibanj 2024 12:48