K1 i Boks

Hrgovićev potencijalni rival tvrdi: ‘Zaustavio sam Usyka na sparingu i on to dobro zna‘

Martin Bakole

 FRANCK FIFE/AFP/Profimedia
29-godišnji Kongoanac Martin Bakole tvrdi da je probleme radio najopasnijim teškašima današnjice

Vrlo je zanimljiva situacija pri vrhu boksačke teške kategorije. Tyson Fury drži WBC-ovu svjetsku titulu, dok su preostale tri svjetske titule u vlasništvu Oleksandra Usyka. Njihov meč vjerojatno ćemo gledati 29. travnja (četvrti mjesec), a nekoliko vrhunskih teškaša također čeka svoju priliku za napad na titule.

Joe Joyce prednjači kao najozbiljnija prijetnja, a tu su Deontay Wilder, Anthony Joshua, Andy Ruiz i nešto manje zvučni vrhunski teškaši poput Filipa Hrgovića, Franka Sancheza, Daniela Duboisa i Martina Bakolea.

Ovaj potonji (Bakole) prošle je godine upisao najveću pobjedu u svojoj karijeri. 29-godišnji Bakole većinskom odlukom sudaca porazio je Tonyja Yoku i time je istaknuo svoju kandidaturu za napad na vrh. Ranije u karijeri Bakole je upisao još nekoliko dobrih pobjeda (Kuzmin, Wach), a jedini poraz upisao je 2018. godine. Michael Hunter porazio ga je tehničkim nokautom u desetoj rundi.

Bakole se trenutno zaustavio na 18 pobjeda (13 nokautom) i jednom porazu. Jako dobro Bakole kotira na brojnim relevantnim ljestvicama, a WBA ga drži na visokom drugom mjestu u poretku izazivača teške kategorije. Oleksandr Usyk drži WBA (Super) titulu u ovom trenutku, dok je nositelj onog sekundarnog (Regular) pojasa Daniel Dubois. Bakole izgleda planira ići po WBA-ov pojas, a Duboisa vidi kao sljedeću metu.

‘‘Daniel Dubois je protivnik kojeg želim. Dvaput sam sparirao s njim i dvapu sam ga zaustavio na sparingu. On to zna, a ukoliko se budemo borili, zaustavit ću ga u prvoj ili drugoj rundi. Prozivam ga ovom prilikom i želim da bude spreman za mene. Želim tu borbu i jedva ju čekam. Ljudi se sakrivaju i ne žele se boriti sa mnom, a grešku sam napravio sparirajući s njima.‘‘, poručio je Bakole za Sky Sports.

Samouvjereni boksač iz Konga smatra da je previše pokazao na sparinzima i da su vrhunski boksači svjesni njegove kvalitete, pa ga zbog toga izbjegavaju u širokom luku. Nakon što je progovorio o sparinzima s Duboisom, Bakole je otkrio da je sparirao i s Oleksandrom Usykom također. Sparinzi su se navodno dogodili uoči Usykovog revanša s Joshuom.

‘‘Usyka sam također zaustavio na sparinzima u Dubaiju i on to dobro zna.‘‘, dodao je Bakole.

Inače, Martin Bakole u jesen 2021. godine kotirao je kao najizgledniji protivnik Filipa Hrgovića. Oba boksača pokazivali su određen interes za tom borbom, ali Bakole se na koncu odlučio ugovoriti meč protiv Tonyja Yoke, a njegovi i Hrgovićevi putevi su se razišli. Postoji mogućnost da se opet isprepletu, jer IBF će uskoro krenuti u novu potragu za Hrgovićevim sljedećim protivnikom.

‘‘El Animal‘‘ bi se trebao boriti za titulu privremenog prvaka prema IBF-u, a nakon odbijenice od strane Andyja Ruiza, IBF će ići redom kroz poredak teškaša, dok netko od boksača ne pristane na taj meč. Sljedeći na redu je Deontay Wilder koji će gotovo sigurno odbiti tu ponudu, kao i petoplasirani Anthony Joshua. Frank Sanchez i Agit Kabayel okupiraju šesto i sedmo mjesto, a budu li Hrgović i IBF dobivali odbijenice sve do 12. mjesta, borba će biti ponuđena Bakoleu. Kongoanac je trenutno 12. u IBF-ovom poretku, ali za očekivati je da će netko ispred njega ipak prihvatiti borbu za titulu privremenog prvaka.

Linker
26. srpanj 2024 06:34