K1 i Boks

Hrvatska poharala Svjetsko prvenstvo u Portugalu i osvojila šest zlatnih medalja u sedam finala!

Andrej Kedveš

 Davorin Olivari
Hrvatske borkinje i borci potpisali velike uspjehe na Svjetskom prvenstvu u Portugalu

Kad udaraju Hrvatice i Hrvati, suparnici mogu samo povikati; ‘spašavaj se tko može‘! Naše cure i dečki, sjajne borkinje i borci ‘razvalili‘ su na Svjetskom prvenstvu u Portugalu! Jučer je Hrvatska kreirala grandiozni uspjeh, u šest finala u ringovnim disciplinama osvojila je - pet zlatnih medalja! Uz to dodala je i jedno zlato na tatamiju. Ukupno šest zlata u sedam finala. Sjajno, vrhunski, hrvatski kickboxing blista u Albufeiri, pišu Sportske novosti.

Svjetske prvakinje postale su Helena Jurišić, Lucija Bilobrk i Ana Bajić u ringu, a Elizabeta Crnković na tatamiju. Svjetski prvaci su pak Andrej Kedveš i Luka Žuljević u ringu. Još jedna sjajna borkinja na tatamiju jučer se plasirala u finale, to je Zagrepčanka Lucija Regvat. U ringu je poražen Ante Buzov, on je ostao na srebrnoj medalji, a Toni Čatipović je izgubio u polufinalu, tako da mu ostala bronca, isto kao i Adrianu Bariću na tatamiju koji nije uspio stići do finala.

Nakon takvog velebnog uspjeha, naravno da je vladalo oduševljenje u nacionalnoj vrsti, sretni i ponosni bili su ringovni izbornici Miljenko Šarac i Igor Ivošević, te tatami izbornik Zoran Cicvara.

- Jako sam sretna zbog ovog zlata, jer sam do njega došla u borbama s iznimno jakim protivnicama, u polufinalu i finalu. Sad mogu mirno u svoj Split, a zadovoljan je i brat Dario - kazala nam je legendarna hrvatska borkinja Helena Jurišić, koju trenira brat u splitskom klubu Mornar.

A ekipa iz Mornara imala je još jedan razlog za veliko slavlje, jer je još jedna članica tog kluba uzela zlato, to je uspjelo Ani Bajić, vrhunskoj borkinji koja radi kao teta u splitskom vrtiću Petar Pan. Prije finalne borbe kazala nam je da napišemo da finale poklanja dječici, a jučer je nakon naslova svjetske prvakinje kazala....

- Djeca su bila oduševljena kad su u Sportskim novostima pročitali da je ovo što radim za njih. A sad će biti još sretniji kad sam svjetska prvakinja - kazala nam je Ana.

Baš nas zanima kakav će doček imati u vrtiću...Još je jedna velika hrvatska borkinja, još jedna legenda, Lucija Bilobrk oko vrata stavila zlatnu kolajnu. Dominirala je u finalu, poigravala se s protivnicom i zabijala snažne udarce. Veliko veselje nastalo je nakon završetka borbe u redovima splitskog Pit Bulla, najjačeg hrvatskog kickboxing kluba, koji je s Lucijinom medaljom došao do svog prvog zlata na ovom Svjetskom prvenstvu. Treneri Marko Žaja i Gordan Vatavuk skakali su od radosti i grlili koga su stigli, na svim stranama pojavile su se hrvatske zastave.

- Obranila sam naslov svjetske prvakinje i mojoj sreći nema kraja. Drago mi je zbog mojih trenera, mog kluba i mog tate koji me došao pogledati u Portugal - kazala nam je Lucija Bilobrk, velika šampionka.

A tatami prvakinja svijeta, Elizabeta Crnković iz kluba Planet sport u finalu je bila bolja od svoje najbolje prijateljice, borkinje iz Slovenije. Međutim, u borbi se prijateljstvo nakratko prekinulo, a naša Elizabeta je sve majstorski odradila i uzela svjetski vrh.

- Posebno mi je draga ova medalja, jako sam zadovoljna sa svime ovime što sam pokazala na ovom prvenstvu - kazala nam je Beti, a kad smo je pitali sprema li joj se kakav doček, samo se nasmijala...

- Da dolazim u Pulu, onda bi to bila druga pjesma. Međutim, ja se vraćam u Zagreb gdje studiram.

To naravno ne znači da netko iz Pule neće ‘potegnuti‘ do Zagreba kako bi čestitao Beti, ne postaje se svjetska prvakinja svaki dan.

Andrej Kedveš, briljantni borac iz đakovačkog kluba Blitz, mladić koji već ima mnogo pobjeda u profesionalnim vodama u organizaciji Glori posve je izdominirao svog protivnika iz Turske. Što je samo Turčin preživio, koliko teških udaraca u glavu i noge. Na kraju je šepajući jedva izašao iz ringa. Ali Kedvešovi protivnici tako uglavnom i inače izlaze iz ringa.

- Nakon dva finala svjetskih prvenstava koje sam izgubio, sad sam u trećem pokušaju postao svjetski prvak! Otprilike sam znao kako će se boriti moj protivnik, obično je u drugoj i trećoj rundi preuzimao inicijativu. Međutim, u borbi sa mnom nije mogao nametnuti svoj ritam. Ovo mi je prva zlatna seniorska medalja, tako da će uvijek imati posebno značenje za mene. Inače, odmah mi je čestitao i moj brat Karlo koji se također bavi kickboxingom - kazao nam je Kedveš, borac kojem u kutu sjede treneri Danijel Šimundić i Aleksandar Pupac.

Luka Žuljević je također osvojio svoju prvu svjetsku seniorsko zlatnu medalju u ringu, bio je do sada prvak svijeta na tatamiju.

- Ne bih želio da ispadnem bahat, ali zaista sam vjerovao da mogu postati svjetski prvak. Bio sam sjajno spreman za ovo natjecanje i nagrada je stigla - kazao nam je Luka, iz kaštelanskog kluba Uni rent koji je u finalu u spektakularnoj borbi pobijedio borca iz Azerbajdžana.

Danas je na rasporedu još šest hrvatskih finala u ringovnim disciplinama, za zlato se bore Ana Stojanović, Antonio Krajinović, Anto Širić, Ante Verunica, Nikica Radonić i Ivan Bertić, a na tatamiju Lucija Regvat. Kako nam ide, očekujte još veselih vijesti sa Svjetskog prvenstva.

Linker
03. svibanj 2024 11:30