K1 i Boks

Fenomenalna Hrvatska uzela deset zlata na Svjetskom prvenstvu! Padale Njemice i Bugarke, Ukrajinci i Srbi

SP Kickboks

 Davorin Olivari
Fenomenalan uspjeh hrvatskih boraca i borkinja na Svjetskom prvenstvu u Portugalu

Hrvatice i Hrvati su bogovi kickboxinga! Bravo za naše borkinje i borce. Na Svjetskom prvenstvu u Portugalu napravili su najveći uspjeh u povijesti ovog sporta otkako je Hrvatske, vraćaju se kući s 10 zlatnih medalja! Ono što se počelo u petak nastavilo se u subotu. Istina, nije bilo tako briljantno, ali od sedam finala, naši su uzeli - četiri zlata. Nove svjetske prvakinje postale su Ana Stojanović u ringu, te Lucija Regvat na tatamiju, a kod muških, Antonio Krajinović i Ivan Bertić u ringu. Nažalost, svoje finalne borbe izgubili su Nikica Radonić, Ante Verunica i Anto Širić.

Sve naše svjetske prvakinje i svjetski prvaci su junakinje i junaci, bilo koga izdvajati ne bi imalo previše smisla, ali držimo da jedan borac mora dobiti posebnu pohvalu. Antonio Krajinović, sjajni, žestoki udarač postao je prvak svijeta s najviše borbi na kompletnom prvenstvu. Nije bio među nositeljima, odradio je pet borbi i na kraju uzeo zlato u sjajnom finalu protiv favorita, borca iz Ukrajine! Čuli smo da je jedan od rijetkih boraca u povijesti na amaterskom prvenstvu došao do naslova svjetskog prvaka s toliko borbi! Od Hrvata to nikada nitko nije napravio. Popularni Krajina tako je zauvijek ušao u povijest hrvatskog kickboxinga.

‘Rasplakat ću se kao dijete‘

- Ja sam jednom osvojio naslov prvaka svijeta, ali imao sam četiri borbe - kazao nam je izbornik reprezentacije za ringovne discipline Igor Ivošević.

Zanimljivo, a to je velika nepravda, Krajinović nije izabran za najboljeg borca Svjetskog prvenstva, WAKO, svjetska kickboxing federacija je izabrala finskog borca... Ali nema veze, Krajinovića i društvo iz osječkog kluba Sveti duh, braću Niku i Bornu Bilandžića, te trenere Tomislava Bilandžića i Dragana Franjkovića očekuje velika veselica po povratku u grad na Dravi. Tamburaši su već naručeni, u njihovoj kickboxing akademiji miču se tatamiji i nabavljaju stolovi za veliku proslavu svjetskog prvaka, ali i brončanu medalju Borne Bilandžića. Ove godine Krajinović bi trebao biti izabran za najboljeg sportaša grada Osijeka, jer on je - svjetski prvak!

- Još uvijek me zapravo emocije nisu sustigle. Ali kad me sustignu, rasplakat ću se kao dijete. Ja i dalje ne mogu vjerovati da sam postao svjetski prvak. To mi je najveći uspjeh do sada, a posebno je impozantan jer sam imao pet borbi do zlata. Međutim, zbog toga je ovo zlato još i slađe. Ali pripremio sam se za deset, a ne za pet borbi - kazao nam je Antonio.

Onda nam je nešto posebno htio kazati...

- Ovaj naslov prvaka poklanjam svih svojim bližnjima, svom klubu, trenerima, obitelji, djevojci Teni svima koji su me trpjeli ovih skoro tri mjeseca kad sam se pripremao za ovo prvenstvo.

Toliko od osječkog junaka. A i Zagreb je imao svoje junakinje i junake. Jučer je metropola osvojila tri zlatne medalje! Najbolja na svijetu je Ana Stojanović, sjajna djevojka iz zagrebačke Dubrave, koja nastupa za splitski Pit Bull. Kakva li je to samo velika majstorica, sjajno udara šakama, nogama, poigravala se sa svojom suparnicom Njemicom u finalu. Ana je jednostavno bila - fenomenalna. Nakon velikog trijumfa veliki splitski trener Marko Žaja, nosio ju je na ramenima, kompletna reprezentacija hitala joj je čestitati, bilo je više čestitara nego na najvećoj slavonskoj svadbi.

- Ne mogu vjerovati, ne mogu vjerovati - samo je ponavljala Ana.

Međutim, svi koji je poznaju su vjerovali, jer je vrhunska borkinja koje će osvajati još mnogo velikih medalja s najvećih natjecanja.

Shy killer

- Trud koji sam uložila na pripremama se isplatio, mojoj sreći nema kraja, sam idem malo odmoriti - sa smješkom nam je rekla hrvatska junakinja.

A još je jedna cura iz Zagreba jučer bila fenomenalna. Lucija Regvat, koju zovu ‘shy killer’. ‘Stidljivi ubojica’ odradila je svoj ‘masterpiece’ u finalu protiv bugarske predstavnice. Bilo je to zaista pravo remek-djelo, vrhunska izvedba. Ali Lucija je i sve do sada odradila baš na najvišoj razini. No, kad još kažemo da je od četvrtfinala vukla i ozljedu rebara, i da je finale odradila se bolovima, onda je trijumf još grandiozniji.

- Hvala, hvala ... - samo je ponavljala Lucija kad smo joj čestitali

S ‘šljivom’ pod okom koju je zaradila u prethodnim okršajima, samo se smješkala.

- Jako sam sretna. U četvrtfinalu sam dobila udarac koljenom u rebra, ali zaboravila sam na bol u polufinalu i finalu. Iako nisam mogla spavati i teško sam disala zbog tog udarca, tako jako sam željela to zlato da uopće na te probleme nisam obraćala pozornost. Jako, jako sam sretna - pričala nam je Lucija, ponos hrvatskog kickboxinga. Uživao je i njen trener Vanja Rehak, čovjek koji je stvorio ovu veliku prvakinju.

‘Moje najveće postignuće‘

A metropola je imala još jednog junaka nad junacima. Ivan Bertić iz zagrebačkog kluba Škorpion, našao se na kraju u zagrljaju sa svojim trenerom Marijom Košarom. U fantastičnom finalu pobijedio je borca iz Srbije, bio je to okršaj za anale. Oko ringa su se okupile kompletne reprezentacije Srbije i Hrvatske, dvoranom se orilo, kako je sjeo koji točan udarac; ‘Hrvatska, Hrvatska, Srbija, Srbija’... Uvijek su okršaji naših i srpskih boraca poseban doživljaj. A Ivan je bio briljantan i uzeo je toliko željeno zlato i naslov svjetskog prvaka!

- Ovaj naslov svjetskog prvaka je moje najveće postignuće. Međutim, nije ovo samo moja medalja, tu je još mnogo ljudi kojima treba zahvaliti. Trener Mario Košar, moj sparing partner Vito, predsjednik kluba, svi moji navijači... Naravno, posebno zahvala ide mojoj obitelji i mojoj djevojci Bruni. Presretan sam, ne znam kako opisati ovaj osjećaj - kazao nam je Bertić zaogrnut hrvatskom zastavom.

PRVAKINJE I PRVACI SVIJETA IZ HRVATSKE

Lucija Bilobrk

Ana Stojanović

Ana Bajić

Elizabeta Crnković

Helena Jurišić

Lucija Regvat

Andrej Kedveš

Antonio Krajinović

Luka Žuljević

Ivan Bertić

Linker
17. travanj 2024 09:32