K1 i Boks

IBF objavio ažuriranu ljestvicu i izazvao potpunu konfuziju: Što ova promjena znači za Filipa Hrgovića?

Filip Hrgović

 NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia
Očekivalo se da će Joshua pobjedom nad Wallinom automatski zauzeti drugu poziciju - no ona je ostala prazna

Borilačka javnost gotovo tri je tjedna čekala da IBF ažurira svoju službenu teškašku ljestvicu, a nakon što se to u četvrtak i dogodilo, mnogim fanovima iznad glave su se pojavili upitnici. Konstelaciju odnosa na predmetnoj rang trebala je odrediti posljednja boksačka priredba u Rijadu ("Dan obračuna"), u prvom redu ishod okršaja (do tada) drugog i trećeg izazivača, Otta Wallina i Anthonyja Joshue, no konačni epilog poprilično je nejasan.

Očekivalo se, naime, da će Joshua, sukladno pobjedi nad Wallinom, automatizmom zauzeti drugu poziciju, odnosno prvu nakon obveznog izazivača Filipa Hrgovića, no to se nije dogodilo. "AJ" doista jest ispred švedskog teškaša, ali se na novoj IBF-ovoj ljestvici i dalje nalazi na trećem mjestu, dok je drugo - ostalo upražnjeno.

Iznenadilo je to i renomiranog boksačkog novinara Michaela Bensona, poslovično upućenog u zbivanja na boksačkoj sceni, koji, pored opcije da Hrgović, u slučaju aktiviranja klauzule o revanšu i oduzimanja titule pobjedniku meča između Oleksandra Usyka i Tysona Furyja, ipak na koncu odmjeri snage s Joshuom kao trećim izazivačem, navodi i mogućnost da IBF organizira eliminacijsku borbu koja bi tek iznjedrila drugog izazivača, odnosno potencijalnog Hrgovićevog protivnika. Trenutno je nejasno koja je točno bila intencija IBF-a, moguće je da je na takav njihov potez utjecala i Joshuina odluka da ugovori meč s Francisom Ngannouom, no Bensonova tvrdnja o možebitnoj eliminacijskoj borbi ima smisla budući da upražnjene pozicije obično završavaju takvim scenarijem.

Podsjetimo, Hrgović je u srijedu javno prihvatio neizravnu ponudu Josepha Parkera (koji na ažuriranoj IBF-ovoj ljestvici zauzima četvrtu poziciju), no ako se ta borba doista ugovori i realizira u terminu koji se spominjao, a to je 8. ožujka, na "undercardu" Joshua-Ngannou priredbe, postoji mogućnost da na stolu ne bude titula, ukoliko je do tada IBF ne oduzme pobjedniku borbe Fury-Usyk (ili ako revanša uopće ne bude), što bi značilo da bi Hrgović eventualnim porazom mogao izgubiti poziciju obveznog izazivača. Opcija je, dakle, kao i uvijek u boksačkom svijetu - mnogo - a kako će se novonastalo klupko rasplesti i s kim će u konačnici "El Animal" ući u ring saznat ćemo tijekom narednih tjedana.

Linker
03. svibanj 2024 14:41