K1 i Boks

Imane Khelif jasno i glasno nakon osvajanja zlata: ‘Žena sam kao i svaka druga! Suparnici ne mogu probaviti moj uspjeh‘

Imane Khelif

 MOHD RASFAN/AFP
Novopečena olimpijska pobjednica neće ostati tiha na optužbe koje pristižu sa svih strana svijeta

Imane Khelif, alžirska boksačica o kojoj se puno pričalo proteklih dana, u petak je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. U finalu je pobijedila Kineskinju Yang Liu, a nakon konačnog slavlja oglasila se o svemu što se pisalo i govorilo o njoj u zadnje vrijeme, pogotovo o brojnim negativnim komentarima na društvenim mrežama.

"Žena sam kao i svaka druga. Rođena sam kao žena, živim kao žena, ali postoje suparnici koji ne mogu probaviti moj uspjeh. To također daje poseban okus mom uspjehu. Sve što je rečeno na društvenim mrežama je nemoralno. Želim promijeniti razmišljanja ljudi diljem svijeta. Od 2018. natječem se pod ingerencijom IBA-e, oni znaju sve o meni, ali ovu IBA-u ne priznajem. Neki članovi me mrze, ne znam zašto. Danas sam im poslala poruku da mi je čast iznad svega.", poručila je Khelif.

Khelif je prva Alžirka koja je osvojila zlatnu olimpijsku medalju u boksu, a za tu afričku državu ovo je druga medalja na Igrama u Parizu, i to druga zlatna, a prvu je osvojila Kaylia Nemour u gimnastici.

Dojam je kako bismo još dugo mogli slušati i čitati o ovoj temi. IBA će sigurno nastaviti inzistirati na svojoj odluci, dok će se MOO pridržavati svog stajališta. Uspije li IBA uvjeriti svijet da Imane Khelif uistinu nema što tražiti među ženskom konkurencijom, olimpijski boksački turnir i MOO pretrpit će težak udarac te će biti narušen legitimitet kompletnog turnira. No, Imane Khelif

IBA je zasad ipak suzdržana s konkretnim dokazima popitanju kontroverzne Alžirke i sve je prepušteno nagađanjima. Postoji li prisustvo XY kromosoma kod Imane Khelif i Lin Yu-ting ili su glasine netočne? Jesu li kod Alžirke i Tajvanke ustanovljene pretjerano visoke koncentracije testosterona ili je i to plod nagađanja? IBA ima odgovore na sva ta pitanja, ali rezultati su i dalje u tajnosti.

Detaljno o ovoj situaciji progovorila je Nikolina Gajić, srpska boksačica koja je krajem 2021. godine poražena od strane sporne Khelif. Gajić je tada izdržala 60-ak sekundi u ringu s Alžirkom, a suca je molila na prekid meča. Njen osvrt za Fight Site pročitajte klikom na LINK.

Linker
15. kolovoz 2024 11:15