K1 i Boks

Izašle su službene sudačke kartice! Evo kako je svaki sudac bodovao sinoćnji meč za apsolutnog prvaka teške kategorije

Tyson Fury vs. Oleksandr Usyk

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Dojmovi oko ovog meča još se nisu slegli, a pritisak se intenzivno osjećao tokom cijelog meča

Pomalo je neobično reći da konačno, nakon 25 dugih godina, imamo apsolutnog prvaka u teškoj kategoriji. Fenomenalni Oleksandr Usyk pobijedio je Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca (115-112, 114-113, 114-113) u ovom povijesnom meču stoljeća, nakon čega je u svoju kolekciju dodao i WBC-ovu teškašku titulu.

Bio je ovo užasno težak i iscrpan meč za obojicu, a nijanse su uistinu presudile. Prvi dio meča pripao je Furyju, a Usyk se kasnije probudio te je u devetoj rundi gotovo i nokautirao Furyja. Međutim, Fury je još jednom demonstrirao kako se itekako može jako brzo oporaviti, a nakon pauze se vratio i uspio izgurati meč do kraja.

Izašle su i službene sudačke kartice preko kojih se također može iščitati dinamika ovog meča. Većina ih je Furyja vidjela kao pobjednika u prvih šest rundi, dok je, sukladno i viđenom, Usyk bio bolji u drugom dijelu:

Jedina 10-8 runda bila je, naravno, ona deveta kada je zvono (a neki kažu i sudac) spasilo Furyja. Usyk je pogodio lijevi kroše i nastavio s brutalnim i preciznim udarcima, a deset sekundi prije kraja runde, sudac je počeo s brojanjem. Kada je završio, runda je istekla, tako da je Fury imao još minutu za dodatni oporavak.

Dojmovi oko ovog meča još se nisu slegli, a pritisak se intenzivno osjećao tokom cijelog meča. Kada se pogleda što je sve bilo u igri, to nije ni čudno, ali konačno možemo reći da imamo apsolutnog vladara teške kategorije. Revanš gotovo sigurno slijedi, ali boksači se prvo trebaju oporaviti od sinoćnjeg meča.

Linker
10. lipanj 2024 16:10