K1 i Boks

Iznenađenje u Francuskoj: Tony Yoka upisao je drugi poraz zaredom, Takam ga uvjerljivo nadboksao

Tony Yoka

 FRANCK FIFE/AFP/Profimedia
Olimpijski prvak iz Rio de Janeira pružio je neobjašnjivo loš nastup

Francuz Tony Yoka trebao je biti nova velika zvijezda teške kategorije i bio je svojevrsni projekt francuskog boksa. Nakon sjajne amaterske karijere u kojoj je osvojio svjetsko i olimpijsko zlato, Yoka se otisnuo u profesionalce.

Nekoć veliki rival Filipa Hrgovića otvorio je profesionalnu karijeru s 11 pobjeda u 11 nastupa. Jednu od tih pobjeda upisao je nokautiravši i našeg Petra Milasa, ali to je zasad posljednja pobjeda koju je Yoka upisao (deveti mjesec 2021. godine). Yokina karijera krenula je silaznom putanjom nakon toga.

Francuz je prvi poraz upisao u petom mjesecu prošle godine, a većinskom odlukom sudaca porazio ga je Martin Bakole. Yoka je taj meč izgubio u Parizu na svom terenu, a Yoka zapravo niti jedan svoj profesionalni nastup nije odradio izvan Francuske. Nakon poraza od Bakolea, Yoka nije nastupao sve do sinoć. Carlos Takam trebao je poslužiti kao protivnik protiv kojeg će Yoka vratiti samopouzdanje, ali to se nije dogodilo.

42-godišnji Takam apsolutno je nadboksao Yoku kroz deset rundi borbe. Yoka je u najboljem slučaju bio bolji u jednoj do dvije runde, ali suci su se dobrano potrudili učiniti ovaj meč neizvjesnim. Dvojica sudaca bodovali su meč rezultatom 96-94 u korist Takama, a zbilja je nevjerojatno kako je jedan od sudaca bodovao meč u korist Tonyja Yoke (96-94). Zaslužio je Takam ovo dobiti uvjerljivom jednoglasnom odlukom sudaca, ali na kraju krajeva, najbitnije da nije u potpunosti pokraden.

Jako rezerviran nastup odradio je 30-godišnji Yoka. Kut ga je nakon prvih sedam rundi savjetovao da doda gas i krene uzimati runde. Pokušavali su ga ‘‘probuditi‘‘, ali bio je to jedan jako pasivan nastup, a Yoka je bacao samo pojedinačne udarce, bez ikakve želje za povezivanjem udaraca u nekakvu smislenu kombinaciju.

42-godišnji Takam bio je osjetno aktivniji, konkretniji i agresivniji u ovoj borbi. Yoka je meč završio i s posjekotinom iznad lijevog oka, a Takam je pokazao da ga nitko ne smije unaprijed otpisati i da je još uvijek jako opasan ‘‘gatekeeper‘‘. Ovo mu je jubilarna 40. pobjeda u 48. profesionalnom nastupu (40-7-1), a gubio je uglavnom od elitnih teškaša (Joshua, Joyce, Parker, Povetkin itd.). Ovom pobjedom prekinuo je niz od dva uzastopna poraza.

Projekt zvan ‘‘Tony Yoka‘‘ vjerojatno je ovim porazom i službeno završio. Teško će se Francuz oporaviti od dva uzastopna poraza. Još veći problem od samih poraza jesu Yokina izdanja unutar ringa. Dojam je da Tony Yoka zapravo niti ne posjeduje kvalitetu za sami vrh i svoje najbolje boksačke dane vjerojatno je proživio u amaterima.

Linker
19. travanj 2024 00:57