K1 i Boks

Jared Anderson uoči novog nastupa: ‘Ja sam jedan od dvojice teškaša koji mogu poraziti Usyka‘

Jared Anderson

 Ian Maule/Getty images/Profimedia
Talentirani američki teškaš prepun je samopouzdanja uoči svog 16. profesionalnog nastupa

Osim sjajnog boksačkog eventa koji se večeras održava u Poljskoj, u noći sa subote na nedjelju čeka nas još jedan odličan boksački event. Top Rank Boxing promotorska kuća u Oklahomi će organizirati priredbu s pregršt interesantnih mečeva u teškoj kategoriji.

Trenutno najtalentiraniji američki teškaš Jared Anderson (15-0) nepuna dva mjeseca nakon posljednjeg nastupa ponovno će kročiti u ring. 23-godišnjeg Andersona čeka meč protiv vrlo iskusnog Ukrajinca Andriija Rudenka (35-6-0). Anderson će u tom meču tražiti 16. pobjedu u svom 16. profesionalnom nastupu, a boksač nadimka ‘‘Big Baby‘‘ samo jednom nije slavio nokautom.

Upravo u tom posljednjem nastupu Anderson je prvi put otišao do sudačke odluke. Bivši svjetski prvak Charles Martin izdržao je deset rundi s Andersonom, ali poražen je jednoglasnom odlukom sudaca. Nije to bio najimpresivniji nastup Jareda Andersona, ali na suprotnoj strani imao je vjerojatno najzahtjevnijeg protivnika u dosadašnjoj karijeri.

39-godišnji Andrii Rudenko vjerojatno će biti nešto lakši zalogaj, ali dobro će poslužiti Andersonu da ostane aktivan i potencijaln doda još jednu pobjedu u svoj rezime. Rudenko ima preko 40 nastupa u karijeri i dijelio je ring s brojnim vrhunskim teškašima. Stvar je u tome da je od elitnih boksača uvijek gubio, a pobjede je skupljao protiv nešto lošijih boksača teške kategorije. Tako je Rudenko gubio u mečevima od Zhileija Zhanga, Agita Kabayela, Alexandera Povetkina, Hughieja Furyja, Lucasa Brownea i Vladyslava Sirenka.

Vladyslav Sirenko (19-0) vjerojatno je najmanje poznato ime među navedenima, jer radi se o 28-godišnjem Ukrajincu koji će tek iskoračiti na veliku scenu. Međutim, Sirenko je jedini boksač koji je porazio Rudenka prekidom, dok sva ostala velika imena nisu uspjela nokautirati tvrdog Ukrajinca. Hoće li to poći Andersonu za rukom, saznati ćemo u ranim nedjeljnim satima (oko 5:00h).

Nema sumnje da će Anderson ići po nokaut, a prepun samopouzdanja ulazi u ovaj meč. Naime, Jared je u razgovoru za Sky Sports dao osvrt na sami vrh teške kategorije, točnije, Anderson se prvo dotaknuo meča između Daniela Duboisa i Oleksandra Usyka.

‘‘Dubois definitivno posjeduje moć. Ali posjeduje li borilačku inteligenciju? Mislim da je Usyk jedan od najpametnijih tipova u kategoriji. Ne bih rekao da je baš najpametniji, ali jedan od dvojice ili trojice najpametnijih u kategoriji. Za svaki vaš odgovor na njegove napade, on već ima spreman idući potez. Konstantno vas hvata u zamke. On također može i primiti udarac jako dobro. Trebate plan od A do Z, nisu vam dovoljna tri ili četiri različita plana.‘‘, rekao je Anderson, a zatim je ‘‘otkrio‘‘ koja dvojica teškaša mogu poraziti Usyka.

‘‘Mislim da je Tyson Fury jedan od teškaša koji bi porazio Usyka, a mislim da sam ja drugi koji bi ga porazio. Sto posto sam siguran da ga mogu uhvatiti u zamku. Posjedujem brzinu i inteligenciju za nešto takvo.‘‘, zaključio je samouvjereni Anderson.

Jared Anderson definitivno je fantastičan potencijal, ali tek mu slijede testovi na najvišoj razini. Charles Martin i Andrii Rudenko dobri su boksači, ali trenutno daleko od top 10 razine. Prava je šteta što Anderson nije ponovno ugovorio meč sa Zhanom Kossobutskim.

Odlični Kazahstanac trebao je boksati početkom sedmog mjeseca s Andersonom, ali zbog problema s vizom otkazao je nastup i uskočio je Martin. Kossobutskiy (19-0) će večeras također nastupiti u Oklahomi, ali ne protiv Andersona, nego protiv Efea Ajagbe (17-1-0).

Osim ta dva sjajna teškaška meča, na priredbi će nastupiti možda i najtalentiraniji teškaš od svih dosad navedenih aktera tog eventa. Bakhodir Jalolov (12-0) tražit će 13. pobjedu u profesionalnoj karijeri, a protivnik će mu biti Nigerijac Onoriode Ehvarieme (20-2-0). 29-godišnji Jalolov olimpijski je prvak iz Tokija (2021. godine) i dvostruki svjetski amaterski prvak. Ove godine po drugi put osvojio je svjetsko zlato u superteškoj kategoriji.

Linker
25. travanj 2024 11:33