K1 i Boks

Supertalentirani američki teškaš novim nokautom nastavlja uspon ka vrhu! Ukrajinac Rudenko totalno nemoćan

Jared Anderson

 ELSA/Getty images/Profimedia
23-godišnji Jared Anderson vratio se starim navikama, odnosno pobjedama prekidom

Nakon sinoć održanog boksačkog spektakla u Wroclawu, Oklahoma je također ugostila boksački event koji su predvodili teškaši. Supertalentirani Jared Anderson (16-0, 15 KO) bio je glavno lice ovog eventa, a najperspektivniji američki teškaš lakoćom je došao do 16. pobjede u svom 16. profesionalnom meču.

Samo osam tjedana nakon što je jednoglasnom odlukom sudaca porazio Charlesa Martina, Jared Anderson ponovo je ušao u ring. Ovaj put na suprotnoj strani ringa našao se iskusni Andrii Rudenko (35-7-0, 21 KO), boksač koji je iza sebe imao 41 profesionalni nastup.

Unatoč puno više iskustva od Andersona, Rudenko je završio deklasiran na priredbi u Oklahomi. Već u prvoj rundi vidjela se tehnička, ali i fizička superiornost Andersona nad Rudenkom. Lakoćom je ‘‘Big Baby‘‘ pronalazio metu, a u drugoj rundi Anderson je sve više počeo miksati. Amerikanac je počeo učestalo gađati tijelo svog protivnika, a upravo udarci u tijelo bili su jedna od glavnih priča ovog meča.

Anderson je u trećoj rundi prezentirao kako može boksati i u kontragardu, a Rudenko je u trećoj rundi počeo sve više odugovlačiti inicirajući klinč i hvatajući Andersona za glavu. Dvaput je Rudenko dobio opomenu u trećoj rundi, a Jared Anderson nastavio je marljivo pogađati svog protivnika.

Početkom četvrte runde postalo je više nego jasno da će Rudenko ubrzo biti završen, a Ukrajinac je nastavio forsirati ‘‘headlock‘‘ zbog kojeg je početkom pete runde ostao bez jednog boda. Nedugo kasnije u petoj rundi, Anderson je serijom munjevitih udaraca stisnuo Rudenka u kut, a sudac je nakon minutu i 40 sekundi vidio dovoljno. Meč je prekinut, a Jared Anderson slavio je tehničkim nokautom u petoj rundi.

‘‘Napadnite tijelo i glava će pasti.‘‘, rekao je Anderson nakon meča, a Compubox statistika kaže da je Anderson pogodio čak 72 udarca u tijelo, što je njegov osobni rekord. Novom pobjedom Anderson se vratio nokautima, a samo Charlesa Martina nije uspio poraziti prekidom.

39-godišnji Rudenko drugi put u svojoj dugoj karijeri izgubio je prekidom, ovaj put tehničkim nokautom. Krajem 2021. godine Rudenko je prvi put poražen prekidom, a tada ga je tehničkim nokautom zaustavio sunarodnjak Vladyslav Sirenko. Nedugo nakon meča, Rudenko je odao počast 23-godišnjem Andersonu.

‘‘On je jako čvrst. Ako nastavi ovako, vrlo brzo ćemo ga vidjeti na vrhu.‘‘

Rudenko se očekivano pokazao nedoraslim protivnikom za Andersona koji bi u svom sljedećem nastupu trebao potražiti ipak osjetno kvalitetnijeg protivnika. Boxrec svrstava Andersona na 15. mjesto u poretku teškaša, a na WBC, WBA i WBO ljestvicama nalazi se unutar top 10. Najbolje rangiran je prema WBO rang ljestvici gdje zauzima peto mjesto u poretku izazivača. Prekaljene veterane poput Rudenka očito je prerastao i vrijeme je za ozbiljniju priču.

Linker
26. travanj 2024 07:18