K1 i Boks

Jedan od najvećih boksača 21. stoljeća priznao pogrešku: ‘Nikad više neću unaprijed otpisati Ngannoua‘

Francis Ngannou

 Fayez NURELDINE/AFP/Profimedia
39-godišnji Andre Ward bio je jedan od onih koji nisu davali Ngannouu nikakve šanse protiv Tysona Furyja

Ogroman autsajder bio je Francis Ngannou uoči boksačkog meča s Tysonom Furyjem. Na sve strane slušali smo i čitali analize koje su govorile kako Ngannou donekle ima šanse samo zbog svoje nokauterske snage, ali u svim ostalim segmentima nije dorastao razini Tysona Furyja.

Svi koji smo tako mislili, grdno smo se prevarili. Francis Ngannou odradio je odličan meč protiv Tysona Furyja, a na kraju je poražen tijesnom, podijeljenom sudačkom odlukom. Mnogi smatraju da je Ngannou čak i ‘‘pokraden‘‘ u tom meču, ali neovisno o porazu, Ngannou je ugodno iznenadio kompletnu borilačku javnost.

Jedan od onih koji mu nisu davali nikakve šanse bio je i Andre Ward, ponajbolji boksač 21. stoljeća. Legendarni američki boksač osvojio je olimpijsko zlato 2004. godine, a u profesionalnim vodama osvajao je svjetske titule u dvije različite težinske kategorije. Ward se iz profesionalnog boksa povukao kao neporažen boksač, a upisao je 32 pobjede u 32 profesionalna nastupa. Radi se o velikom znalcu i poznavatelju boksa, a gostujući u MMA Houru, Ward je priznao kako ga je Ngannou itekako iznenadio.

‘‘Uopće nisam očekivao nešto takvo. Bio sam u teretani i kroz prve dvije ili tri runde, nisam pridavao pažnju tom meču. Svima oko sebe govorio sam: ‘Fury će ga uništiti. Krenut će nešto lakše kako bi meč potrajao i kako bi se Saudijcima isplatio novac koji su uložili, a zatim će sredinom borbe završiti Ngannoua‘. Odrađivao sam kondicijski trening i popeo sam se na ‘Stairmaster‘ (sprava koja imitira penjanje po stepenicama). Odrađivao sam svojih 20-30 minuta treninga, a gledao sam ljude oko sebe i nisam uočavao nikakve specifične reakcije. Borba nije završila nakon prvih par rundi. Ispitivao sam ljude: ‘Zar borba još traje?‘, a oni su mi govorili: ‘Da, a Fury možda čak i gubi‘. Odmah sam sišao sa ‘Stairmastera‘, a čim sam počeo gledati, Fury je završio u nokdaunu. Nisam mogao vjerovati, a bio je to legitiman nokdaun.‘‘, rekao je Ward.

Francis Ngannou tako je svojim nastupom zaslužio poštovanje jednog boksačkog velikana kakav je Andre Ward. Umirovljeni Ward poručio je kako je naučio lekciju kad je u pitanju Ngannou i otpisivanje Francisa prije nego je borba započela.

‘‘Stilovi čine borbe, a nakon ovoga što je Ngannou napravio Furyju, više nikada ga neću unaprijed otpisati. Moram mu odati poštovanje. On zaslužuje sve što dobiva. Znam da će sada dobiti još jedan ili dva velika meča. Rekao je kako je zaradio više novca u meču protiv Furyja, nego u cijeloj UFC karijeri. To je ono što je bitno, posebno kada postajete stariji. Nemam riječi, ne mogu opisati što se dogodilo u tom meču.‘‘, zaključak je Warda, a nema sumnje da su mnogi iznenađeni, ali i oduševljeni u istoj mjeri kao legendarni ‘‘Son of God‘‘.

Linker
01. svibanj 2024 23:37