K1 i Boks

Jedna od najvećih ikad upisala je prvi poraz u karijeri: Katie Taylor izgubila je na domaćem terenu

Katie Taylor (lijevo) i Chantelle Cameron (desno)

 Damien Eagers/PA Images/Profimedia
Fantastična irska boksačica nije uspjela poraziti apsolutnu prvakinju iz više kategorije

22 profesionalna nastupa odradila je Katie Taylor i osvajala je svjetske titule u dvije težinske kategorije, prije nego je prvi put dobila priliku odraditi profesionalni meč na domaćem terenu u Irskoj. Katie je predvodila veliki boksački event, a radi se o boksačici koju mnogi smatraju najvećom boksačicom u povijesti.

Apsolutna prvakinja lake kategorije odlučila se okušati u višoj kategoriji (-63,50 kg). Neporažena Katie boksala je protiv Chantelle Cameron, apsolutne prvakinje svijeta u kategoriji do 140 ‘‘pounda‘‘. Iako je Cameron nositeljica sve četiri svjetske titule i neporažena je ušla u meč protiv Taylor, kladionice su osjetno favorizirale Katie Taylor. Ispostavilo se da su pogriješili.

Engleskinja Chantelle Cameron upisala je 18. pobjedu u 18. profesionalnom nastupu i uspješno je obranila svoje titule na gostujućem terenu. Većinskom odlukom sudaca (96-94 x2, 95-95) došla je do pobjede, a odmah nakon meča priznala je kako se uplašila poraza nakon što je prva sudačka kartica pokazala neriješen ishod (95-95). Cameron je ipak zasluženo slavila na ostale dvije sudačke kartice i Katie Taylor morala je prihvatiti prvi poraz u svojoj profesionalnoj karijeri.

‘‘Bila sam prestravljena. Viđala sam ovakve stvari i nekoć prije u boksu, a bojala sam se da odluka neće otići na moju stranu.‘‘, rekla je Cameron odmah nakon pobjede.

Bila bi to ipak svojevrsna ‘‘krađa‘‘, jer Cameron je odradila odličan meč. Engleska boksačica nametnula je jako visok tempo početkom borbe. Kombinacija dvostrukog ‘‘jaba‘‘ i ‘‘crossa‘ radila je podosta problema irskoj boksačici, a Cameron je marljivo skupljala bodove i uzimala runde.

Katie Taylor dodala je gas tek kad se borba bližila kraju i kad je vjerojatno postala svjesna da će joj trebati prekid ako želi doći do pobjede. Vidjeli smo pregršt otvorenih razmjena kroz posljednjih nekoliko rundi, ali svaki put kad bi se akcija rasplamsala, boksačice bi ubrzo završile u klinču i sudac bi ih morao razdvajati.

Pokušala je gromoglasna irska publika nositi Katie Taylor do pobjede i Katie je uistinu dala svoj maksimum. Nije to ovaj put bilo dovoljno da porazi odličnu Chantelle Cameron. Taylor je odmah nakon borbe izjavila da će aktivirati klauzulu o instantnom revanšu i dobit će novi pokušaj za poraziti Cameron. S obzirom da je prvi meč bio sjajan, revanš bi mogao biti još popraćeniji.

32-godišnja Chantelle Cameron također se oglasila i pristala je na revanš. Cameron bi se ipak najradije borila u lakoj kategoriji (-135 ‘lbs‘) jer želi napasti titule koje su u vlasništvu Taylor. Cameron želi kratko odmoriti od statusa braniteljice naslova, ali vidjet ćemo hoće li se revanš održati u njenoj kategorij ili ipak u lakoj kategoriji kojom vlada Katie Taylor.

Razočaran porazom Taylor bio je Conor McGregor koji je iz prvog reda uživo gledao njen meč. Razočarana je bila i irska publika, jer Katie Taylor prava je miljenica nacije i jedna od najvećih sportašica u irskoj povijesti.

36-godišnja Taylor boksom se bavi od malih nogu, a na turnirima je nastupala još dok je boks u Irskoj bio zabranjen za žene i djevojčice. Taylor se predstavljala pod muškim imenom, a s vremenom je boks za žene dopušten i u Irskoj. Mnogi smatraju da je upravo Taylor jedna od najzaslužnijih jer se to dogodilo, a Irkinja je napravila fantastičnu boksačku karijeru.

Šest puta bila je europska prvakinja u amaterkama, peterostruka je svjetska prvakinja, a 2012. godine osvojila je zlato na OI u Londonu. Njen sinoćnji ulazak u ring bio je nešto uistinu posebno, ali Taylor nije uspjela doći do pobjede na svom terenu.

To je dokaz da i najbolji ponekad pokleknu, a 36-godišnja Katie Taylor sve je bliže i godinama u kojima će morati ‘‘okačiti rukavice o klin‘‘. To se sigurno neće dogoditi prije nego odradi revanš s Cameron.

Linker
24. travanj 2024 11:48