K1 i Boks

Jesse Rodriguez lakoćom obranio pojas, Marlon Tapales priredio veliko iznenađenje protiv Akhmadalieva

Jesse Rodriguez

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Filipinski boksač bio je osjetan autsajder u meču protiv do danas neporaženog Murodjona Akhmadalieva

Nekoliko velikih boksačkih mečeva održano je sinoć, a osim pobjede Shakura Stevensona o čemu više možete pročitati OVDJE, održana su i dva meča za svjetske titule. Oba su odrađena na Matchroomovom eventu u Teksasu, a gledatelji su svjedočili i jednom velikom iznenađenju.

Radi se o borbi za WBA i IBF titule svjetskog prvaka u super bantam kategoriji (-55,33 kg, 122 ‘lbs‘). Uzbekistanac Murodjon Akhmadaliev (11-1-0) branio je svoje pojaseve protiv iskusnog Filipinca Marlona Tapalesa (37-3-0). Akhmadaliev je bio neporažen do ovog dvoboja, a koeficijent na njegovu pobjedu u prosjeku je iznosio oko 1,20, dok je koeficijent na pobjedu Tapalesa iznosio preko 4,00.

Unatoč tome, Tapales je došao do 37. pobjede u karijeri i preuzeo je dvije titule svjetskog prvaka u svoje vlasništvo. Dvojica sudaca bodovala su meč rezultatom 115-113 u korist Tapalesa, a posve je nejasno kako je jedan sudac bodovao 118-110 za Akhmadalieva. Radi se o nevjerojatno velikoj razlici u bodovanju između tog suca i ostale dvojice. Bio je to tijesan meč i razumljivo bi bilo da je sudac nešto tijesnije bodovao za Uzbekistanca, ali 118-110 je nevjerojatno.

Kako god, Tapales je ipak uspio doći do pobjede i 31-godišnji Filipinac napravio je jedno od većih boksačkih iznenađenja u ovoj godini. Preostale dvije svjetske titule u toj kategoriji drži Stephen Fulton, a njega 25. srpnja (sedmi mjesec) čeka obrana pojaseva u meču protiv Naoye Inoua, fantastičnog Japanca koji je u nižoj kategoriji ujedinio sve četiri titule svjetskog prvaka.

Sve je zanimljivija situacija pri vrhu te kategorije, posebno dolaskom Inouea koji će i u toj kategoriji imati ambiciju ujediniti pojaseve.

Osim Akhmadalieva i Tapalesa, titule svjetskog prvaka bile su ulog i u meču između Jesseja ‘‘Bam‘‘ Rodrigueza (17-0) i Christiana Gonzaleza (15-1-0). Njih dvojica borili su se za WBO titulu prvaka u muha kategoriji (50,80 kg, 112 ‘lbs‘) a u dvoboju dosad neporaženih slavio je Jesse Rodriguez.

23-godišnji ‘‘Bam‘‘ bio je ogroman favorit uoči ovog meča. Koeficijenti na pobjedu Gonzaleza u gotovo svakoj kladionici iznosili su preko 10,00, a u nekima su sezali čak do 19,00. Rodriguez je opravdao status favorita i jednoglasnom je odlukom porazio Rodrigueza (116-112, 117-111, 118-110). Rodriguez je tom pobjedom postao prvi boksač rođen 2000. godine ili kasnije koji je osvajao svjetske titule u dvije različite težinske kategorije. ‘‘Bam‘‘ je WBC-ovu titulu prvaka osvojio u višoj, super muha kategoriji (-52,16 kg, 115 ‘lbs‘).

Gonzalez je u ovom meču bacio više udaraca, ali bio je puno neprecizniji. 125 od ukupno 869 (14,4 posto) bačenih udaraca pogodio je Gonzalez, dok je Rodriguez bio precizan s 231 udarcem od ukupno 696 bačenih (33,2 posto). Osjetna, ali i očekivana razlika.

‘‘Nije to bilo moje najbolje izdanje. Slomio sam čeljust, mislim da se to dogodilo u šestoj rundi. Jako je bolno i jedva pričam.‘‘, rekao je Rodriguez nakon svoje 17. pobjede u karijeri.

Ovi boksački mečevi ipak su prošli u sjeni UFC 287 eventa, ali radi se o mečevima za svjetske titule i definitivno su vrijedni određene pažnje.

Linker
05. svibanj 2024 08:30