UFC

Kralj se vratio na tron! Israel Adesanya brutalno je nokautirao Alexa Pereiru!

Israel Adesanya

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
UFC-ova srednja kategorija dobila je novog/starog prvaka na večerašnjem UFC 287 eventu

Tri poraza u tri nastupa protiv Alexa Pereire. To je bio učinak s kojim je Israel Adesanya ušao u četvrti meč protiv Alexa Pereire. Ali večeras je priča dobila zaokret! Israel Adesanya napokon je došao na svoje i porazio je Alexa Pereiru brutalnim nokautom u drugoj rundi.

Alex Pereira puno je štete napravio nogama Israela Adesanye u prvoj borbi, a i ovaj meč otvorio je ‘‘low kickovima‘‘. Čekali smo tko će prvi ‘‘pustiti kočnicu‘‘ i krenuti u neki konkretniji napad. Prva polovica runde prošla je u podosta rezerviranim pristupima obojice. Pereira se dobro držao izvan dosega ‘‘Izzyjevih‘‘ ruku, a sve što smo vidjeli jest nekoliko ‘‘low kickova‘‘ i par pokušaja ‘‘high kicka‘‘. Vrlo pasivna runda od strane obojice, ali osjetila se velika napetost u zraku.

Adesanya je drugu rundu otvorio s nekoliko dobrih ‘‘kickova‘‘ lijevom nogom. Ali time je samo razbjesnio Pereiru koji se napokon opustio i krenuo je u pritisak. Rasplamsala se akcija naglo i krenule su puno otvorenije razmjene. Obojica su dobro eskivirali napade protivnika, ali već nakon minutu druge runde vidjeli smo puno više akcije nego u cijeloj prvoj rundi. Adesanya je lijepo miksao ‘‘kickove‘‘ s boksačkim tehnikama, dok se Pereira podosta oslanjao na prednji direkt. Već nakon osam minuta borbe Pereira je pogodio 24 ‘‘low kicka‘‘, a niti u jednom od prijašnja četiri nastupa nije pogodio više od 21. To je dovoljno govorilo o planu brazilskog borca, a minutu prije kraja runde Pereira je pogodio dobar desni ‘‘calf kick‘‘. Pritisnuo je Pereira ‘‘Izzyja‘‘ uz žicu, djelovao je kao da je Adesanya u ogromnim problemima, ali onda dolazi do preokreta!

Sjajno je Adesanya kontrirao. Desnim ‘‘overhandom‘‘ strašno je uzdrmao Pereiru, a zatim je još jednim udarcem desnicom ‘‘ugasio‘‘ Alexa Pereiru.

Adesanya je pobjedu proslavio fiktivnim lukom i strijelom, a strijele je ispalio u smjeru Pereire kojem su vraćali svijest nakon teškog nokauta. Alex Pereira inače je veliki ljubitelj streličarstva i zato se Israel poslužio ovakvom proslavom pobjede nad svojim najvećim rivalom.

image

Israel Adesanya vs. Alex Pereira

CHANDAN KHANNA/AFP/Profimedia

Sumnjalo se u Adesanyu, mnogi su smatrali da radi pogrešku s ovako brzim revanšom protiv Pereire, ali Israel je maksimalno vjerovao u sebe. Znao je da je u sva tri meča sjajno parirao Pereiri i uvijek je malo falilo za pobjedu. Sada je napokon napravio taj dodatni korak i došao je do najveće pobjede u svojoj karijeri.

Podsjetio nas je Israel Adesanya tko je i što je u svijetu borilačkog sporta!

‘‘Ljudi, Zemljo, moram reći nešto. Nadam se da svi vi koji gledate možete osjetiti ovaj osjećaj sreće barem jednom u vašem životu. Ali znate što, nikada nećete osjetiti ovaj osjećaj ako ne krenete po nešto kad ste na dnu, kad ste nokautirani, kad vas svi omalovažaju!‘‘, poručio je Adesanya između ostalog, a vjerujemo da su se mnogi naježili slušajući Adesanyu kako izgovara ove riječi nakon svega što je prošao s Pereirom.

Burns umirovio Masvidala, Raul Rosas Jr. upisao prvi poraz u karijeri

UFC 287 pružio nam je pregršt odličnih mečeva. Gilbert Burns u sunaslovnoj borbi večeri izdominirao je Jorgea Masvidala i slavio je jednoglasnom odlukom sudaca. Dominirao je ‘‘Durinho‘‘ u svim segmentima borbe, a Masvidal je nakon borbe objavio povlačenje iz sporta.

Dobra je to odluka jer Jorge Masvidal više nije ni sjena borca kakav je nekoć bio. Očekivalo se da će dominirati makar u stojci protiv Burnsa, ali ‘‘Durinho‘‘ je u trećoj rundi bio poprilično blizu da dođe i do pobjede nokautom. Više o toj borbi možete pročitati OVDJE.

Najmlađi UFC-ov borac u povijesti, Raul Rosas Jr., dobio je potrebno prizemljenje. 18-godišnji Meksikanac uvjeravao je javnost da već sada može parirati i prvaku bantam kategorije, ali Christian Rodriguez upoznao ga je s realnošću i porazio ga je jednoglasnom odlukom sudaca. Detaljan izvještaj borbe pročitajte na LINKU.

Meč između Kelvina Gasteluma i Chrisa Curtisa te onaj između Roba Fonta i Adriana Yaneza opravdali su očekivanja i oduševili publiku. Šteta što je Font završio Yaneza nakon nešto manje od tri minute borbe, ali gledali smo jako uzbudljiv meč od prve do posljednje sekunde.

Gastelum i Curtis borili su se svih 15 minuta, a svojom borbom istaknuli su i potencijalnu kandidaturu za borbu godine. Teško se sjetiti boljeg meča u 2023. godini, a do pobjede je na koncu došao Kelvin Gastelum kojemu je to prvo slavlje nakon više od dvije godine.

Joe Pyfer upisao je pobjedu nokautom u prvoj rundi protiv Geralda Meerschaerta, dok je Steve Garcia nokautirao Shayliana Nuerdanbiekea u drugoj rundi. Kevin Holland nokautirao je Santiaga Ponzinibbija (izvještaj pročitajte OVDJE), a kompletne rezultate eventa pročitajte u nastavku članka.

UFC 287 - rezultati priredbe:

Glavni dio priredbe:

Israel Adesanya def. Alex Pereira via KO - R2, 4:21

Gilbert Burns def. Jorge Masvidal via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x2, 29-28)

Rob Font def. Adrian Yanez via KO/TKO - R1, 2:57

Kevin Holland def. Santiago Ponzinibbio via KO/TKO - R3, 3:16

Raul Rosas Jr. def. Christian Rodriguez via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28 x3)

Preliminarni dio priredbe:

Kelvin Gastelum def. Chris Curtis via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x2, 30-27)

Luana Pinheiro def. Michelle Waterson-Gomez via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28 x2, 28-29)

Joe Pyfer def. Gerald Meerschaert via TKO - R1, 3:15

Lupita Godinez def. Cynthia Calvillo via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 30-27, 28-29)

Ignacio Bahamondes def. Trey Ogden via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x2, 29-28)

Steve Garcia def. Shayilan Nuerdanbieke via KO - R2, 0:36

Sam Hughes def. Jaqueline Amorim via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3)

Linker
16. travanj 2024 01:49