K1 i Boks

Joe Joyce je spreman u nedostatku Usyka uskočiti protiv Joshue

Joe Joyce celebrates victory against Carlos Takam after the referee stops the fight in the sixth round during the WBO International, WBC Silver and Commonwealth Heavyweight Title Championships at the SSE Arena, London. Picture date: Saturday July 24, 2021.,Image: 623149254, License: Rights-managed, Restrictions: Use subject to restrictions. Editorial use only, no commercial use without prior consent from rights holder., Model Release: no, Credit line: Steven Paston/PA Images/Profimedia

 STEVEN PASTON/PA IMAGES/PROFIMEDIA Steven Paston/Pa Images/Profimedia
Rat u Ukrajini ugrozio je mogućnost organiziranja revanša meča za tri teškaške titule

Trenutna zbivanja u vrhu profesionalnog boksa teške kategorije se svode na to da ćemo 23. travnja pratiti meč za WBC titulu između Tysona Furyja i Dilliana Whytea. Što se tiče preostale tri titule, situacija je malo kompliciranija, budući da se one nalaze kod Oleksandra Usyka, koji je zbog rata u Ukrajini svoju karijeru trenutno stavio na pauzu.

To u nezavidnu situaciju stavlja donedavnog trostrukog prvaka, Anthonyja Joshuu, koji je bez meča i zapravo bez službene odluke o timu s kojim će se pripremati za iduće nastupe. Nedavno je dao izjavu o meču Furyja i Whytea, izjavivši kako će u njemu navijati za svog bivšeg protivnika Whytea, no nije otkrio hoće li biti prisutan na tom meču.

Ako bude pokazao takve afinitete, to se može vrlo lako izvesti. Glavni organizator priredbe i Furyjev promotor, Frank Warren, potvrdio je kako će ga primiti raširenih ruku te da mu se A.J. treba samo javiti.

"Naravno da Joshua može doći, on je već bio gost na mojim priredbama i prije nego je postao profesionalac. Dolazio je na moje priredbe. On zna što treba napraviti, samo uzeti telefon, okrenuti moj broj i smjestit ćemo ga", rekao je Warren u razgovoru za iFL.

Onda se okrenuo Joshuinoj trenutnoj situaciji, odnosno eventualnim drugim opcijama, ukoliko do meča protiv Usyka ne može doći, a on ne bude htio samo čekati i biti bez nastupa.

"Mislim da bi publika svakako bila zainteresirana za meč Joshue protiv Joea Joycea. Odradili bismo to bez razmišljanja. Kakav bi to bio veliki domaći duel. Skupimo glave i organizirajmo to", dao je Warren ideju svog najvećeg konkurentu, Joshuinom promotoru Eddieju Hearnu. Joyce je inače srebrni olimpijac iz Pekinga, trenutno neporažen u profesionalnoj karijeri.

S druge strane, Hearn je i dalje uvjeren kako će se sve posložiti tako da meč Usyka i Joshue bude moguće organizirati u svibnju ili lipnju. Ipak, to su još uvijek samo špekulacije, a meč se terminom čini sve dalje. Podsjećamo, nakon prvog meča, održanog u rujnu prošle godine, kao termin revanša prvobitna se spominjala veljače 2022. godine. Taj je mjesec već prošao, a da do sada nisu krenuli niti ozbiljniji pregovori oko datuma.

Ako Usyk uistinu ne bude spreman natjecati se dok god traje rat u Ukrajini, a trenutno nitko ne može pretpostaviti do kada će to biti i u kojem će se smjeru sve odvijati, meč protiv Joycea, kojeg bi WBO trebao proglasiti svojim obaveznim izazivačem, zapravo se čini itekako realan.

Linker
18. travanj 2024 04:52