K1 i Boks

Joe Joyce nakon potvrde revanša sa Zhangom: ‘Porazim li Zhanga, opet sam u igri za obveznog izazivača‘

Joe Joyce

 Philip Sharkey/TGS Photo/Shutterstock Editorial/Profimedia
37-godišnji britanski teškaš vjeruje da će se brzo vratiti u konkurenciju za svjetsku titulu

Veliko iznenađenje priredio je Zhilei Zhang (25-1-1, 20 KO) porazivši Joea Joycea (15-1-0, 14 KO) sredinom četvrtog mjeseca ove godine. Joyce je u taj meč ušao kao neporaženi boksač i WBO-ov privremeni prvak teške kategorije. Očekivao je Joyce da će mu Zhang poslužiti kao svojevrsno ‘‘zagrijavanje‘‘ prije mečeva sa samom elitom (Fury, Usyk, Joshua, Wilder), a nešto slično očekivale su i kladionice koje su postavile Joycea kao velikog favorita.

Zhilei Zhang u meč je ušao nakon tijesnog poraza od Filipa Hrgovića i mnogi su mislili kako je 40-godišnji Kinez ostao bez ambicija za najviše domete. Međutim, Zhang nije došao u Englesku izgubiti i apsolutno je deklasirao Joycea u tom meču. Nije Joe imao rješenje za ljevorukog Zhanga, a prekid je nastupio već u šestoj rundi, jer Zhang je u potpunosti zatvorio oko Joea Joycea.

Kineski teškaš tom pobjedom postao je privremeni WBO-ov prvak u teškoj kategoriji, a nakratko mu se otvarala mogućnost borbe protiv WBC-ovog prvaka, Tysona Furyja. ‘‘Gypsy King‘‘ bio je zainteresiran za obračun protiv Zhanga, ali Joyce je ekspresno reagirao, aktivirao je klauzulu koja mu omogućuje instantni revanš i bilo je jasno da ćemo ponovno gledati taj obračun.

Prije nekoliko dana potvrđeno je kako ćemo taj meč gledati 23. rujna (deveti mjesec), a borba će se održati u Londonu. Kladionice su pustile prve koeficijente na taj meč, a situacija je sada znatno drukčija. Koeficijent na pobjedu Joycea kreće se od 2,00 do 2,40, dok je Zhang favorit i koeficijenti na njegovu pobjedu variraju od 1,55 do 1,70. Uoči prvog obračuna ove dvojice teškaša, koeficijent na pobjedu Joycea u prosjeku je iznosio oko 1,10, dok se pobjeda Zhanga kretala od 6,40 do 7,00 prema koeficijentima.

Drastičan je to zaokret, ali i očekivan s obzirom kako se odvio prošli meč. Teško je reći koliko i sam revanš može izgledati drukčije nego prvi meč, jer dojam je da Zhang stilski jednostavno ne odgovara Joyceu. Unatoč tome, Joyce u revanš ulazi sa samopouzdanjem i vjeruje da mu se potkralo loše izdanje u prvom meču.

‘‘Imao sam vremena za ponovnu izgradnju, opuštanje i razmatranje onoga što se dogodilo, kao i onoga što trebam učiniti kako bi se vratio na svog konja i zajahao dalje. Radimo na sitim detaljima koje moram popraviti kroz sljedeći trening kamp. Gledajući meč i udarce koje sam bacao i primao, bilo je to jako loše iskustvo za mene, ali iskustvo na kojem mogu učiti. Gubio sam i u amaterima, pa sam se vraćao i osvojio sam srebrnu medalju (na Olimpijskim igrama), a ponekad sam osvajao i zlata. Vjerujem da mogu isto to učiniti i u profesionalnom boksu. Imam iskustvo i volju. Ne želim ići nekim duljim putem do napada na titulu. Sve što trebam jest pobijediti Zhanga i ponovno sam u igri za obveznog izazivača. To mi je jako važno i ja želim postati svjetskim prvakom. Želim ostvariti svoje snove i čežnje, zato sam ovdje.‘‘, rekao je Joyce u obraćanju za medije nakon potvrde revanša.

Sjajno je vidjeti da Joe Joyce nije klonuo duhom i vjeruje da ipak može poraziti Zhanga. Ako je Zhang uspio prirediti iznenađenje i poraziti ga u prvom meču, nema razloga da Joyce ne vjeruje kako je i on sam spreman za jedno iznenađenje i revanširanje kineskom teškašu. Bit će to svakako jedan odličan meč, a nama preostaje čekati do 23. rujna (deveti mjesec).

Linker
27. travanj 2024 18:10