K1 i Boks

Joe Joyce sada je privremeni prvak svijeta i to nisu dobre vijesti za Filipa Hrgovića

Filip Hrgović i Joe Joyce

 Screenshot (youtube, Dazn)/Ian Hodgson/Pa Images/Profimedia
Prilika za napad na titulu Hrgoviću je sada nešto dalje nego što je bilo do sinoć

Oduševio je Joe Joyce sinoćnjim nastupom. 37-godišnji britanski boksač upisao je 15. pobjedu u 15. profesionalnom nastupu i došao je do WBO-ove titule privremenog prvaka svijeta u teškoj kategoriji.

Joyce je u sinoćnji meč protiv Josepha Parkera ušao kao prvorangirani borac na WBO rang ljestvici, dok je Parker bio drugi. Nakon što je Joyce nokautirao Parkera u 11. rundi, dileme više nema, ‘‘Juggernaut‘‘ zaslužuje napad na taj pojas koji je u vlasništvu Oleksandra Usyka.

Jasno je kako će svi boksački promotori prije svega pokušati upariti Oleksandra Usyka s Tysonom Furyjem, a i sam Ukrajinac nakon pobjede nad Joshuom rekao je kako ga zanima samo Tyson Fury i nitko drugi. Međutim, što nakon eventualnog meča s Furyjem?

Usyk ne drži samo WBO titulu, nego IBF-ovu i WBA-ovu također. Na IBF-ovoj rang ljestvici prvi i obvezni izazivač mu je naš Filip Hrgović, dok WBA ima i nositelja ‘‘Regular‘‘ titule. Moglo bi se reći kako je nositelj te titule zapravo prvi izazivač, a to je trenutno Daniel Dubois.

Nije zgorega ponoviti što zapravo WBA regular titula predstavlja i zašto ju smatramo izmišljenom, nepotrebnom te zapravo nimalo regularnom titulom. Radi se o posebnoj tituli koju je WBA uveo 2000. godine. Na taj način oni štite svog prvaka, u slučaju da dođe do neke od preostale tri elitne titule. Osvoji li WBA-ov prvak neku od te tri titule (WBC, IBF, WBO), postaje WBA super prvakom, a zatim se drugim boksačima uvodi mogućnost osvajanja ‘‘regular‘‘ titule. Na taj način, ukoliko njihov ‘‘super‘‘ prvak eventualno izgubi svoj pojas, oni i dalje imaju isključivo svog svjetskog prvaka (regular).

Dakle, Usyk je sada u situaciji gdje ima tri različita moguća obvezna izazivača, a prije svega se planira boriti protiv Tysona Furyja koji je nositelj WBC-ovog pojasa. Sljedeće godine doći će trenuci gdje će Usyku biti naređeno da se krene boriti s obveznim izazivačima, ali tko će biti prvi na redu?

Joe Joyce tu je apsolutni favorit. Otpisat ćemo Duboisa prije svega, jer radi se o boksaču koji za razliku od Hrgovića i Joycea nije neporažen, a porazio ga je upravo Joyce u 11. mjesecu 2020. godine. Dakle, Usyk (ili Fury) birat će između Hrgovića ili Usyka, a puno će se pitati i promotore koji će gledati koja borba donosi veći interes s financijske strane.

Nažalost po Hrgovića, Joe Joyce tu će ipak dobiti prednost. Britanac iza sebe ima veću fan bazu, a sinoćnjom sjajnom pobjedom protiv Josepha Parkera ostavio je bolji utisak nego Hrgović sa svojom tijesnom pobjedom protiv Zhilei Zhanga. Parker je svakako i zvučnije ime od Zhanga kojeg je Hrgović porazio i Joyce gotovo sigurno bolje kotira od Hrgovića.

Jedan od popratnih dokaza je i Boxrecova ljestvica teškaša koja funkcionira po posebno osmišljenom algoritmu. Hrgović je trenutno 15. u poretku teškaša, dok je Joyce nakon pobjede nad Parkerom skočio na šesto mjesto (bio je 10. prije borbe).

Dakle, s financijske strane, Joyce je u ovom trenutku ipak veće i zvučnije ime od Hrgovića, što zbog činjenice da je Britanac s većom bazom fanova, a što zbog rezimea koji je trenutno bolji od Hrgovićevog. WBO-ova titula privremenog prvaka također nosi veću težinu nego status obveznog izazivača. U slučaju da Tyson Fury preuzme pojaseve od Usyka, ‘‘Gypsy King‘‘ vjerojatno će biti zainteresiran za ‘‘britanski obračun‘‘ protiv Joycea, ali i za osvetu jer je Joyce nokautirao Josepha Parkera koji je Furyjev timski kolega i jako dobar prijatelj.

Guranje Hrgovića i Joycea u napad za titulu mogao bi ponuditi i svojevrsni rat promotora. Frank Warren zastupa interese Joea Joycea, dok Eddie Hearn i braća Sauerland brinu o karijeri Filipa Hrgovića. Niti jedan od njih ne zastupa Usyka, ali Frank Warren je jedan od Furyjevih promotora. Također, Frank Warren je još uoči meča Joycea i Parkera najavio:

‘‘Pobjednik ove borbe postaje WBO-ovim privremenim prvako. To znači da će pobjednik meča Usyk-Fury (ako se održi) braniti titulu protiv pobjednika Joyce-Parker. Privremena titula garantira da će se borba održati i ništa im ne može stati između. Ako prvak zbog nekog razloga ostane bez titule, privremeni prvak automatski postaje prvakom i bori se protiv prvog izazivača, ali tretira ga se kao prvaka.‘‘, pojasnio je Warren.

Hrgović kao obvezni izazivač nema takve privilegije. On ne bi automatski postao prvakom u slučaju da IBF-ov tron ostane upražnjen, nego bi se morao boriti za titulu prvaka. Joe Joyce s druge strane automatski bi postao prvakom ako se uprazni mjesto prvaka prema WBO-u.

Dodamo li kako Eddie Hearn nije zadovoljan nastupom Hrgovića protiv Zhanga dok je Frank Warren oduševljen nastupom svog Joea Joycea, izgledno je da niti Eddie Hearn neće svim silama gurati Hrgovića ispred Joycea.

Puno je i pretpostavki u cijeloj ovoj priči i sve su ovo nagađanja bazirana na nekom logičnom i očekivanom slijedu događanja, ali iznenađenja su uvijek moguća. Na kraju krajeva, sam Hrgović istaknuo je kako bi rado odradio još jedan ili dva meča prije napada na titulu. Stoga, neka Joyce i dobije priliku prije njega. Britanac je prije šest dana napunio 37 godina i ne preostaje mu puno vremena na samom vrhu. Hrgović je sedam godina mlađi i najbolje godine tek slijede za ‘‘El Animala‘‘.

Linker
19. travanj 2024 13:25