Regija

Petar Milas vraća se u ring nakon godinu dana: ‘Dugoročni plan je osvojiti titulu svjetskog prvaka‘

Petar Milas

 Baratoux Loic/ABACA/Abaca Press/Profimedia
Ponajbolji hrvatski boksač u razgovoru za naš portal otkrio je razloge dulje pauze

Uz Filipa Hrgovića i Alena Babića koji prednjače kad su rezultati i popularnost hrvatskih boksača u pitanju, još je nekoliko jako dobrih hrvatskih boksača koji imaju potencijala za velike rezultate.

Jedan od njih svakako je Petar Milas (15-1-0, 11 KO), 27-godišnji splitski teškaš. Milas se krajem 2015. godine otisnuo u profesionalce i do 10. mjeseca 2019. godine upisao je 15 pobjeda u jednako toliko nastupa. U rujnu (9. mjesec) prošle godine, Petar je dobio priliku za dodatni iskorak, ali nažalost nije ju iskoristio.

Tony Yoka koji je tada bio na omjeru 10-0 (sada je na 11-1) bio je veliki favorit, a borio se i na domaćem terenu u Parizu. Zlatni s OI u Rio de Janeiru opravdao je status favorita i nokautom sekundu prije kraja sedme runde došao je do pobjede. Bio je to prvi Milasov poraz u karijeri, ali definitivno nije sramota izgubiti od boksača kao što je Yoka, a Milas je sigurno puno naučio iz tog meča.

Ipak, više od godinu dana prošlo je od tog meča, a Milas nije niti jednom nastupio nakon poraza od Yoke. Mnogi su se vjerojatno zapitali gdje je nestao Petar Milas, a neki su možda čak i zaboravili na njega. Dobra vijest je da se Milas u petak (30.9.) vraća u ring, a protivnik će mu biti 39-godišnji češki boksač Pavel Sour (15-11-0, 10 KO). Soura možda pamtite kao boksača protiv kojeg je Filip Hrgović odradio svoj drugi profesionalni nastup. Bilo je to u desetom mjesecu 2017. godine, a Hrgović je slavio nokautom u prvoj rundi.

Nije Pavel Sour boksač koji pripada visokom rangu teške kategorije, ali radi se o iskusnom boksaču koji je u ring ulazio i s boksačima kao što su Hugie Fury, Agit Kabayel, Jermaine Franklin (21-0) i već spomenuti Hrgović. U 11. mjesecu 2017. godine jednoglasnom odlukom pobijedio je hrvatskog boksača Antu Verunicu. Sour na Boxrecovoj rang ljestvici zauzima 179. mjesto u poretku teškaša, dok naš Milas zbog inaktivnosti nije rangiran.

Milas i Sour boksat će u CK Eventcenteru koji se nalazi u njemačkog gradu Bergkamenu. Priredba započinje 30.9. od 20:00h. Ususret nadolazećem nastupu, Petar Milas odradio je intervju za Fight Site, a naš razgovor s Milasom možete pročitati u nastavku teksta.

U ringu te nismo gledali godinu dana, još od poraza protiv Tonyja Yoke. Radi se o podosta dugoj pauzi, no što je točan razlog duljem izbivanju iz ringa i manjku nastupa? Zašto se pauza toliko oduljila?

‘‘Da se mene pita, ja bih boksao svaki vikend. Profesionalni boks više je biznis nego sport. Radi se o menadžerstvu i promotorima. Da se mene pita, boksao bih puno češće. Tražio sam promotora. Mogao sam ići svojim putem i opet boksati teške mečeve, ali izabrao sam bolji put. Potpisao sam ugovor s promotorom (Fides sports) i sad ću napraviti par nešto lakših mečeva, a onda ću opet boksati za neke titule.‘‘

Sljedeći nastup odradit ćeš 30. rujna u Njemačkoj. Možeš li nam reći nešto više o tom nastupu i protivniku koji te čeka?

‘‘Protivnik nije toliko renomiran, jer ovo je povratnički meč. Protivnik će stoga biti malo slabiji, odnosno neću se boriti protiv nekog iz top 50.‘‘

Nakon meča protiv Yoke pojavili su se komentari i određena mišljenja da bi se ti trebao okušati u nižoj kategoriji. Na vaganju uoči meča s Yokom težio si 100.8 kilograma dok je Yoka bio na 108.3 kg. U kojoj kategoriji ćeš odraditi svoj sljedeći nastup i gdje se vidiš ubuduće? Možemo li očekivati prelazak u ‘bridgerweight‘ ili planiraš ostati u teškoj kategoriji?

‘‘Protiv Yoke sam bio na 100 kilograma, sad sam trenutno na 105 kg. Ne mislim se spuštati u nižu kategoriju.‘‘

Poraz od Yoke usporio je tvoj put ka vrhu, a zbog dulje pauze, uklonjen si s Boxrecovog poretka teškaša. Jasno je da ti je dugoročni plan postati svjetskim prvakom, ali postoji li neko veće ime na koje ciljaš u skorijoj budućnosti? Možda revanš s Yokom?

‘‘Jeste, usporilo mi je put, ali mislim da sam pokazao opet, tj. da imam kredibilitet za top 20-30, vidjet ćemo što donosi budućnost. Dugoročni plan je jednog dana boksati za titulu svjetskog prvaka i ako Bog da osvojiti tu titulu. Revanš s Yokom mi je trenutno neki cilj kroz tri do četiri borbe. Teško će doći do toga, ali nadam se tome.‘‘

Kako komentiraš situaciju pri vrhu teške kategorije? Koga favoriziraš u potencijalnom meču između Usyka i Furyja? Može li Hrgović pomrsiti račune nekome iz samog vrha s obzirom da je postao obveznim IBF-ovim izazivačem?

‘‘Fury-Usyk, ne znam što bih rekao, možda mala prednost Usyku. To je 50-50 po meni. Svi misle da će Fury zbog svojih predispozicija lakše dobiti, ali svi podcjenjuju Usyka, do jednog momenta. Hrgović može pomrsiti račune svima. Čovjek je tu gdje jeste, napravio je svoje ime i jak je. Nadam se da će jednog dana sve to i pokazati (da može pomrsiti račune najboljima).‘‘

Za kraj. Nakon poraza od Yoke, izjavio si kako nisi bio dovoljno ‘‘gladan pobjede‘‘. Kakvog Petra Milasa fanovi mogu očekivati u sljedećem nastupu i imaš li kakvu poruku za svoje navijače i sve koji će popratiti tvoj sljedeći nastup?

‘‘Ne znam kako bih to objasnio. Bio sam gladan, ali ne znam kako to opisati. Nisam imao kvalitetan ‘mindset‘ za takav meč u tom momentu, a i trebo sam biti gladniji što se vidi iz rezultata. Možete očekivati bolju verziju mene i nadam se da ću svima opravdati očekivanja.‘‘, za kraj je rekao Petar Milas.

Petru zahvaljujemo na odvojenom vremenu i želimo mu puno sreće u sljedećem meču, ali i u nastavku njegove karijere.

Linker
19. travanj 2024 23:03