K1 i Boks

Još jedan spektakl u režiji Saudijaca: Kompletiran je ‘undercard‘ priredbe koju će predvoditi Fury i Usyk, popis borbi izgleda sjajno!

Tyson Fury (lijevo) i Oleksandr Usyk (desno)

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Sredinom petog mjeseca uživat ćemo u zbilja sjajnom boksačkom eventu

Nešto više od mjesec i pol dana udaljeni smo od spektakla koji željno iščekuje kompletna boksačka zajednica. Tyson Fury i Oleksandr Usyk ukrstit će rukavice 18. svibnja (peti mjesec) na megaspektaklu u Rijadu.

Kingdom Arena bit će poprište obračuna koji će nam dati apsolutnog prvaka svijeta u teškoj kategoriji, a jedan od dvojice najboljih teškaša na svijetu osjetit će poraz prvi puta u profesionalnoj karijeri. Teško boks može ponuditi nešto bolje i uzbudljivije od tog meča, ali sjajna je vijest da ćemo uživati i tijekom uvodnog dijela te priredbe.

Sinoć je potvrđen kompletan ‘‘undercard‘‘ ovog eventa, a mečevi kojima su Saudijci popunili ‘‘fight card‘‘, uistinu su fenomenalni. Prije svega, izdvojit ćemo meč u kruzer kategoriji. IBF-ova svjetska titula bit će u igri kad se u ringu nađu Jai Opetaia (24-0) i Mairis Briedis (28-2-0). Opetaia je krajem prošle godine ostao bez IBF-ovog pojasa nakon što je odabrao meč protiv Ellisa Zorroa, iako mu je IBF naredio borbu protiv spomenutog Brieidsa. Opetaia je rekao kako revanš s Briedisom može pričekati, a ponuda Saudijaca za meč protiv Zorroa očito je bila vrijedna ostavljanja pojasa.

Priliku za vratiti pojas imat će 18. svibnja a Mairis Briedis pokušat će osvetiti poraz koji mu je Opetaia nanijeo u sedmom mjesecu 2022. godine. Opetaia je tada slavio jednoglasnom odlukom sudaca. Inače, 39-godišnji Briedis legenda je kruzer kategorije i u tri navrata osvajao je svjetske titule. 2017. godine postao je prvim Latvijcem sa svjetskom boksačkom titulom, a u 30 profesionalnih mečeva gubio je samo od Opetaije i Oleksandra Usyka. Uistinu sjajan boksač, ali u poznim boksačkim godinama.

Kad je u pitanju ostatak ovog ‘‘fight carda‘‘, velika poslastica bit će i obračun teškaša u kojem će snage odmjeriti Frank Sanchez (24-0) i Agit Kabayel (24-0). Dva jako perspektivna teškaša identičnog ‘‘scorea‘‘ grade svoj put ka samom vrhu teške kategorije, ali nakon ovog meča, jedan će iskoračiti, dok će onaj poraženi morati nanovo graditi svoj put.

Kabayel je u svom prošlom nastupu oduševio nokautiravši Arslanbeka Makhmudova u četvrtoj rundi borbe, dok je Frank Sanchez na istom eventu također došao do pobjede nokautom. Njegov protivnik Junior Fa pokleknuo je u sedmoj rundi borbe. Kabayel i Sanchez na sve četiri rang ljestvice (WBC, WBA, WBO, IBF) rangirani su unutar top 10, a najbolje kotiraju na WBC-ovom poretku izazivača. Sanchez je drugi na ljestvici, dok Kabayel drži treće mjesto. Bit će ovo odličan meč.

Supertalentirani Moses Itauma (8-0) koji zaprima pohvale sa svih strana, na ovom eventu boksati će protiv Ilja Mezenceva, njemačkog boksača rodom iz Kazahstana. Mezencev iza sebe ima 24 pobjede i tri poraza, a nema sumnje kako će biti sjajna provjera Itauminih sposobnosti. 19-godišnjem Britancu predviđaju se najviši dometi u teškoj kategoriji, a Mezencev je sljedeća stepenica na putu ka vrhu.

Atraktivni britanski boksač lake kategorije, Mark Chamberlain (15-0) nastavlja graditi svoj put ka vrhu lake kategorije, a protivnik će m ubiti Joshua Oluwaseun Wahab (23-1-0). Nigerijac iza sebe ima samo jedan poraz u karijeri, ali u meč protiv 25-godišnjaka iz Portsmoutha ulazi kao autsajder.

Vraća se višestruki svjetski prvak, boksač za kojeg mnogi vjeruju da je porazio i legendarnog Andrea Warda

Izdvojit ćemo i jedan povratnički meč. Radi se o povratku Sergeyja Kovaleva (35-4-1), višestrukog osvajača svjetskih titula u poluteškoj kategoriji. Kovalev je od 2014. do 2016. godine držao WBA i IBF titule svjetskog prvaka, a WBO pojas osvajao je triput u periodu između 2013. i 2019. godine.

Kovalev je zapravo najpoznatiji po dvama mečevima s legendarnim Andreom Wardom. 2016. godine Ward je porazio Kovaleva tijesnom jednoglasnom odlukom, a mnogi smatraju kako se radilo o ‘‘krađi‘‘ i da je Ward tada trebao upisati prvi i jedini poraz u svojoj karijeri koju je zaključio kao neporažen boksač. Sredinom 2017. godine Kovalev je dobio novu šansu za poraziti Warda, ali taj meč izgubio je tehničkim nokautom u osmoj rundi.

Ostala dva poraza Kovalev je upisao u mečevima protiv Eleidera Alvareza (osvetio je taj poraz u sljedećem meču) i Canela Alvareza. Canelo je porazio Kovaleva u 11. mjesecu 2019. godine i ruskog boksača nakon toga nismo gledali sve do petog mjeseca 2022. godine. Vratio se Kovalev pobjedom nad Tervelom Pulevim, ali nakon toga uslijedila je nova pauza koja će potrajati nešto dulje od dvije godine.

40-godišnji Kovalev očito vjeruje kako i dalje ima ‘‘vatre‘‘ u njemu, a Robin Sirwan Safar (16-0) bit će njegov protivnik. Meč je ugovoren u kruzer kategoriji, a Kovalev će zasigurno ući u meč kao favorit, iako je Šveđanin neporažen u dosadašnjoj karijeri.

Sve u svemu, još jedan fantastičan ‘‘fight card‘‘ u režiji Saudijaca, a kompletan popis borbi možete pogledati OVDJE.

Linker
28. travanj 2024 05:06