K1 i Boks

Još jedno pravilo je izmijenjeno u meču Tysona i Paula koje smanjuje mogućnost nokauta

Mike Tyson i Jake Paul

 Erik Pendzich/Shutterstock Editorial/Profimedia
S obzirom na razliku u godinama ove dvojice boksača, logično je da se poduzimaju određene mjere opreza

Boksački meč između Jakea Paula i Mikea Tysona, koji će se emitirati uživo na Netflixu u petak, 15. studenog 2024. godine iz AT&T stadiona u Arlingtonu, u Teksasu, određen je kao profesionalna borba od strane Teksaškog odjela za licenciranje i regulaciju (TDLR).

Međutim, iako se radi o profesionalnom, a ne egzibicijskom meču, pravila će se ipak malo razlikovati od uobičajenih kada dvojac uđe u ring na noć borbe. TDLR je nedavno odobrio nekoliko zahtjeva za promjene pravila od strane promotora Brycea Holdena.

Već smo ranije početkom ovog mjeseca pisali o jednoj promjeni pravila - za razliku od standardnih 12, ovaj meč bit će na osam rundi, a svaka runda trajat će dvije umjesto tri minute.

Došlo je i do još jedne promjene pravila koja povećava sigurnost boraca, što je sasvim logično s obzirom na broj godina koje Tyson nosi na leđima. Naime, meč će se održati s rukavicama od 14 unci – što je prvi put u saveznoj državi Teksas – umjesto sa standardnim rukavicama od 10 unci. Deblje rukavice su tu da bi ublažile udarce, a time se automatski i smanjuje mogućnost da dođe do nokauta.

"To će malo ublažiti udarce", rekao je profesionalni boksač Nico Ali Walsh, koji je ujedno i unuk Muhammada Alija. "Vjerujem da je veličina rukavica uvedena iz mjera opreza. S obzirom na to da je Mike stariji od većine profesionalnih boraca, ne bi se trebao boriti s profesionalnim rukavicama. Kombinacija rundi od dvije minute i rukavica od 14 unci omogućila je održavanje ove borbe. Mislim da nijedno tijelo ne bi dozvolilo borbu s Mikeom ako bi se koristile rukavice od 10 unci i runde trajale tri minute", zaključio je Ali Walsh.

Linker
17. listopad 2024 22:41